Boldog születésnapot, Sylvester Stallone!

Ma ünnepli 70. születésnapját Sylvester Stallone, a80-as, 90-es évek  akciófilmjeinek legbátrabb szereplője. Pedig sokkal több, mint egy átlagos színész: forgatókönyveket is ír, és a festőecsethez is magabiztosan nyúl.  5 érdekességet árulunk el a színészről.


Ferdén néz a világra

Sylvester Stallone jellegzetes, keménységet sugárzó arckifejezése nem színészi alakítás, hanem a természetes megjelenése. Gyermekkorában iskolatársai sokat csúfolták is ezért, évekkel később pedig milliárdokat hozott neki a konyhára a mogorvasága. A jellegzetes „Sly nézés” ugyanis nem a színészi játéknak, sokkal inkább egy ügyetlen orvostanhallgatónak köszönhető. A kis Stallone-t születésekor ugyanis úgy fogták meg fogóval, hogy közben az idegek maradandóan sérültek a szemhéján és a száján.


A világ megmentésére készült

A Felpörgetve, a Daylight – Alagút a halálba, Az igazság fáj és a Copland című filmek sztárjának csak teher volt az iskola: több mint 14 intézményből rúgták ki. Ráadásul Sly mindig is hős szeretett volna lenni, ezért az iskolai uniformis alatt szuperhős jelmezt hordott. Egyszer még a hálószoba ablakból is kiugrott egy esernyővel, bízva a szerencsés földetérésben. Az esetet megúszta egy kulcscsonttöréssel, és így később a filmjeiben igazi túlélőként tündökölhetett.


Bénázásban is sikeres

A kétszer Oscar-díjra jelölt, Golden Globe-díjas színész játékát minden idők legtöbb Arany Málna jelölésével is „jutalmazták”. Harmincszor nevezték a negatív színészi teljesítményt díjazó kitüntetésre, és ebből néhány alkalommal nyerni is tudott: négyszer kapta meg a legrosszabb színész, és egyszer a külön neki kitalált, az Évszázad Legrosszabb Színésze „kitüntetést”. Mindezek ellenére viszont az elismerést is megérdemli erőfeszítéseiért. A Rocky 4 forgatásán például Dolph Lundgren olyan erősen szíven ütötte, hogy kórházba került, a Ramboban eltörtek a bordái, a Feláldozhatókban pedig a nyaka sérült meg komolyan.


Olcsón adta a Rocky-t

Sly az első Rocky film forgatókönyvét három nap alatt, felesége segítségével írta meg Muhhamad Ali és Chuck Wepner legendás összecsapásának hatására. Sok-sok módosítás után Irwin Winkler és Robert Chartoff producer páros akarta megvenni a jogokat 350 000 dollárért, de Stallone szereplése nélkül. Sly-nak és várandós feleségének akkor még csak alig 100 dollár félretett pénze volt, ő mégis elutasította az ajánlatot és megtartotta a jogokat. Később egy előnytelenebb szerződést írt alá, ami viszont lehetővé tette, hogy szerepeljen az alkotásban.


Meglepte az élő legenda

Az 1976-os Oscar-díjátadón nagy meglepetés érte, amikor a legjobb női mellékszereplő jelöltjeinek neveit olvasta fel. Miközben a kamerába beszélt, nem vette észre, hogy valaki mögé osont, majd csak ennyit hallott: „Elloptad a forgatókönyvem”. A legendás Muhammad Ali szólalt meg mögötte, majd viccesen bokszolni kezdett a meglepett színésszel. „Én vagyok Apollo Creed” – kiabálta Sly-nak Ali, miközben a levegőbe öklözött