Boldog Nutella világnapot!

Március 25-én ünnepeljük a Nemzetközi Halogatás napját, május 28-án a csodás hamburgernek van világnapja, február 5-én pedig nem csak a Meteorológusok napját tartjuk, de ahogy azt a címből már biztos kitaláltátok, a Nutella világnapját is! 

A Nutella 1964-ben, 52 évvel ezelőtt jelent meg az édességpiacon. A kenyérre kenhető krémet Michele Ferreronak, a Ferrero céget alapító Pietro Ferrero fiának köszönhetjük, bár apja már a húszas évek óta próbálkozott előrukkolni valami hasonlóval. 2007 óta hagyománnyá vált a lágy csokoládés mogyorókrém világnapja, bár két évvel ezelőtt, részünkről érthetetlen okokból kifolyólag, a Ferrero mindent megtett azért, hogy betiltsa az ünnepet, gonosz Grincsként megpróbálva elorozni több mint 30 millió Nutella-rajongó örömét.

A tervet szerencsére nem sikerült keresztülvinnie az olasz anyavállalatnak, a Nutella népszerűsége azóta is töretlen, a Ferrero famíliát pedig így is Olaszország leggazdagabb családjai között tartják számon (évente 350 ezer tonna Nutella csorog bele a tégelyekbe, ami évi 1,7 milliárd euró bevételt hoz a Ferrerónak).

A csokis mogyorókrém kulturális hatását mutatja, hogy a tavalyelőtti kerek évfordulóra még egy operát is írtak, Nutellam Cantata címmel.

A Nutella világnap a közösségi média szülötte, két blogger (Sara és Michelle) és sok mogyorókrém-függő közös erőfeszítéseinek eredménye, hogy ma a világ minden táján ünneplik a tégelyes finomságot – méghozzá a legkülönfélébb módokon. A konzervatívabbaknak egy szelet kenyérnél többre nincs is szükség, míg mások az internet által inspirálva a lehető legextrémebb receptek megvalósításával áldoznak a Nutella-isten oltárán: cupcake-ek, mousse-ok, nutellás fagyik és egyéb nyalánkságok (mit szólnátok mondjuk egy nutellás hamburgerhez?) kerülnek először az asztalra, majd a bendőbe.

Tessék megjegyezni, a Nutella nem csak egy szimpla kenhető édesség – a Nutella életforma.

Ha megéheztetek, de nincs otthon éppen kéznél egy nagy bödön mogyorós manna, akkor irány a konyha, helyezzétek fejetekre a kukta sapkát és vegyétek kezetekbe a fakanalat, mert van egy szuper házi készítésű Nutella receptünk, ami után biztos megnyaljátok mind a tíz ujjatokat! Kipróbáltuk, egy picit módosítottunk rajta és meg is ettük nagyon-nagyon gyorsan…


Hozzávalók

  • 200 g törökmogyoró (pörkölt)
  • 170 g csokoládé – ét (45-59%-os)
  • 100 g csokoládé – tej
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 evőkanál olaj (fényesebb lesz tőle a krém)
  • 3 evőkanál vaj
  • 3 evőkanál kakaópor – holland
  • 1 csipet só – csökkentett nátrium tartalmú

Elkészítés (kb. 15 perc)

A mogyorót egy serpenyőben megpirítjuk – akkor jó ha pattog – de vigyázzunk, hogy ne égessük meg. Majd egy konyharuhával ledörzsöljük a héját. Hámozottan a Nagyvásárcsarnokban is vehetünk magunknak mogyorót, valamint megbolondíthatjuk még egy kis mandulával, szerecsendióval és fahéjjal – határozottan jót tesz neki.

Közben gőz felett felolvasztjuk az ét-, és tejcsokoládét.

A mogyorót aprítóba tesszük és 2-3 menetben krémessé őröljük. Majd egy késes aprítóba tesszük, hozzáadjuk a vajat, az olajat, kakaóport, cukrot, sót és kb. 2 percig krémessé aprítjuk. Tipp: Minél nagyobb teljesítményű az aprítónk, annál krémesebb lesz a krémünk. Darabosan sem rossz, legalább látszik rajta, hogy házilag készült.

Ha felolvadt a csokoládé, akkor hozzáöntjük a mogyorós masszához és további 3 percig krémesítjük.

A krémet üvegekbe töltjük. Ebből a mennyiségből körülbelül 500 ml Nutellánk lesz. Érdemes kamrában tárolni, így könnyebben marad kenhető.