Boldog nemzetközi fánknapot!

Június első péntekén a fánké a főszerep. Az édességet az első világháború végétől ünnepelik világszerte. Ekkor a kiürült éléskamrák miatt az asszonyok csak ezzel az étellel tudták várni a frontról hazatérő katonákat.

A fánk már több évszázada létezik, ám az édesség eredete a homályba vész. Egyes történetek szerint az étel Ausztriában született meg, amikor egy pék halála után a feleségének kellett átvennie férje munkáját. Az asszony nem értett a szakmához, és amikor a vásárlók elégedetlenül ostromolták rendeléseikkel, az ideges nő a falhoz csapott egy adag nyers tésztát, mely végül a forró olajban kötött ki. Így született meg az első fánk.

Szerencsére azóta már professzionálisabban készítik az ételt. Megmutatjuk, melyek a legnépszerűbb fánkfajták.


Szalagos fánk

A kihagyhatatlan farsangi étel. Általában lekvárral töltik meg, tetejére porcukrot szórnak.


Csöröge


Ellentétben a hagyományos fánkkal, ezt az ételt derelyeszaggatóval kell kivágni, a közepén megvágni, majd a tészta egyik sarkát áthúzni rajta.


Túrófánk


Mi lehetne ellenállhatatlanabb a túrófánknál? Elkészítése egyszerű, és talán még kalória tekintetében is ideálisabb választás.


Churros


A spanyolok egyik nemzeti étele. A nyers tésztát habzsákokba töltik, onnan pedig a forró olajba kerül.  Ezután fahéjas cukorban forgatják meg és forrócsokoládéval fogyasztják.


Ekler fánk


A 18. században egy francia szakács álmodta meg a csokoládéval leöntött, habos fánkot.


Donut


A rendőrök kedvenc étele, gondolhatnánk az amerikai sorozatokból. Az Egyesült Államok-béli változat közepén lyuk van, és cukormázzal díszítik.