Ma kezdődik a 40 napos böjt – Így tartották a böjtöt régen és ma

Az utóbbi években egyre divatosabb témává váltak a különböző étkezési trendek, csoda fogyasztószerek.  Mivel pontosan 40 nappal húsvét előtt járunk, a keresztény kultúrában ma kezdődik a böjt, ami nem a fogyásról, sokkal inkább az ünnepre való lelki felkészülésről szól. A húsvét előtti böjt a nyugati egyház világában a húsvét előtti, farsang utáni időszak Jézus sivatagi böjtjének állít emléket.

Ha nem vagy hívő, arra az esetre is csak ajánlani lehet ezeket a kúrákat, böjtöket, hiszen élettani hatásai sokszorosan bizonyítottak.

Egy kis háttér információ:

A keresztény egyház húsvét előtti böjtje spirituális böjt, melyet már az ókori egyiptomiak, perzsák, görögök, indiánok is ismertek.

A Húsvét előtti nagyböjt (latin neve:Quadragesima) a keresztény egyház egyik legnagyobb eseménye, mely Hamvazószerdán –ez idén február 22.- Húsvétvasárnap előtti 40. napon kezdődik. Vallási konkrétumokba belemenni kissé rizikós lenne, de azt bátran kijelenthetjük, hogy ez egyfajta testi és szellemi megtisztulást von maga után. Ez a hívők számára ünnepség, de mivel egy szellemi tisztulásról is beszélünk, ez az adott vallás által befolyásolt, komplexebb dolog. A tavasz, s annak várásának időszakában a megújulás kerül középpontba, s ezért is fontos testünk áttisztítása, mely a hús megvonásán alapul.

Mai változatok:

Rengetegféle böjt van, mely vallási, szellemi háttérre való tekintet nélkül bárki elvégezhet, ezek tulajdonképpen a böjt mai, modern változatai. Ilyenek például a gyümölcsböjtök, melyek során csakis nyers gyümölcsöket ehetünk, de ez csak pár napból áll, zöldség böjt, – ezen szintén, – léböjt, tisztító, gyógyító böjt.

Ezen kúrák során gyógyfüvekből álló teákat, csakis természetes adalékanyag hozzáadása nélküli ételeket szabad fogyasztani. A szellemi tisztulás itt is végbe megy, csak ez a mi saját kis ünnepünk, „vallásunk” alapján, hiszen ha energikusabbnak, kipihentebbnek érzed magad, szellemileg is jobban tudsz teljesíteni.

Az viszont nagyon fontos, hogy utánaolvasás, szakember bevonása nélkül hosszabb időszakos böjtöt ne kezdjünk el, mert esetleg kárt tehetünk szervezetünkben. Talán már többen tapasztaltátok azt, ha egy picit odafigyeltek táplálkozásotokra, folyadékbeviteletekre, az optimális mozgásra, sokkal jobban érzitek magatokat. Ha egy fárasztóbb időszakon vagy túl, érdemes kipróbálni!