Best of Múzeumok éjszakája

Ott voltunk, láttunk és kipróbáltunk, ettünk és ittunk. Most pedig megmondjuk, hogy mit.

Szombat este a múzeumoké volt a főszerep. 400 budapesti és vidéki intézmény nyitotta meg kapuit a Múzeumok Éjszakája program keretében. Megmutatjuk, nekünk mik voltak az éjszaka fénypontjai.


Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ – Főszerepben a zene

Általában a kedvenc együttesünk vagy énekesünk kapcsán nem a CD-jük borítója szokott az eszünkbe jutni. Pedig ezek is lehetnek igazi művészeti alkotások.

A Robert Capa központ ezt bizonyította be a Total Records című kiállításán. A ’60-as ’70-es évek albumborítói mellett pár éves korongok fedőképei is megtalálhatóak a kiállításon. Hogy mitől egyedülálló Madonna 2000-ben kiadott Music kislemeze, vagy a 30 éves True Blue című albuma? Hogyan inspirálódtak a művészek a Beatles Abbey Road-on készült fotója alapján, melyet egyébként még a nem Beatles fanok is ismernek?

Mennyivel profibb Lady Gaga Artpop című fotósorozata a többi albumborítónál? Mindegyik kérdésre megkaphatod a választ.

A tárlat végén nemcsak rengeteg új információval lettünk gazdagabbak, de új látásmóddal is, aminek köszönhetően már másképpen vesszük kezünkbe kedvenc lemezeinket.


Ludwig Múzeum: Rock/tér/idő  – Ismét a zenén a fókusz

Hogyan lehetne bemutatni a Ludwig Múzeumot azoknak, akik még soha nem jártak ott? Először is felejts el mindent, amit eddig a múzeumokról tudtál. A Ludwig inkább hasonlít egy felnőtteknek szóló játszóházra, na jó, interaktív térre, ahol a kiállítási tárgyakra leginkább mint berendezési darabokra kell gondolni.

Ha elfáradtál, ülj le a tér közepén elhelyezett babzsákfotelekbe, és nézd onnan festményeket, vagy csald elő magadból a virtuózt, és játssz a hatalmas xilofonon.

Ha azt hiszed, a Rock/tér/idő csak a rockzene szerelmeseihez szól, tévedsz. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy akár Britney Spears Work b..ch videoklipjét is megnézheted, miközben a Google fordító magyarul mondja alá a szöveget. Bizarr élmény, nem kérdés.

S ha már a Ludwigban vagy, sétálj fel a legfelső emeletre, és nézd meg Ludwig 25. – A kortárs gyűjtemény kiállítást, ahol a ’90-es évek politikai eseményeinek, a rendszerváltásnak és a társadalom sok egyéb fonákságának mutatnak görbe tükröt.

Rossz hír azok számára, akit felcsigázott a kiállítás, hogy a Múzeumok Éjszakáján elbúcsúzott  közönségtől és többé nem lesz látogatható. Jó hír azonban, hogy a következő, Nők Chanelben című kiállítása legalább ennyire érdekesnek ígérkezik.


Zwack Múzeum – mert inni jó!

A Zwack Múzeum is kitett magáért. Kiállított gyűjteményük a Zwack család történetét tárja elénk, megmutatva, milyen is az, hogyha egy vállalkozásnak lelke van, a dolgozók szinte családként, nem pedig alkalmazottként tudnak együttműködni.

A túra után (vagy előtt vagy közben) megkóstolhattó volt a híres gyomorkeserű ital, sőt az új, szilva ízesítésű változata is. A belső udvaron Zséda muzsikált, de a focirajongók az aktuális meccseket is megnézhették, a Zwack jellegzetes aromája pedig a helyben készített lángosok illatával keveredett.

Nem kérdés, hogy jövőre is itt a helyünk, és erre inni is kell! Természetesen Zwack Unicumot.