BDW 2015 – A divat, mint moduláris rendszer

Habár a későn kapcsolókra is gondolva néhány kiállítás egy ideig még látogatható lesz, hivatalosan véget ért a 2015-ös Design Hét Budapest. A lehető legstílusosabb pontot téve a mondat végére, a hazai design élet apraja-nagyja még utoljára felsorakozott a nagy „A” alatt – azaz a kreatív szakma összejöveteleinek leginkább indokolt színhelyén, az Ankertben – hogy méltó módon ünnepeljék saját maguk és a Design Hét Budapest évről-évre színesedő palettáját.


Az egy hetes design „látótér- és agytágítás” során lépten-nyomon olyan projektekkel találkoztunk, melyek alapját hangsúlyozottan az alkotói együttműködés, a közös inspirálódás, gondolkodás és értékteremtés képezte. Ez a Design Hét Budapest 2015 keretében megrendezett divatbemutatók fináléja, a „MODULARITY Fashion Show” esetében is igaz volt, némiképp más megközelítésben, határozottabb keretek között. A bemutató ugyanis teljes egészében a modularitás fogalma köré épült – több síkon vizsgálva annak megjelenési formáit a divattervezés lehetőségeinek fényében. Más szóval: a show egy lehetséges választ adott arra nézve, hogy hogyan válhat a különböző tervezői attitűdökből, a designerek sajátos gondolkodásmódjából és eszközrendszeréből harmonikus egység a ruhadarabok kifutóra küldésének pillanatában.

A tervezőpáros Merő Péter (MERO) és Németh Edina (Edina’s Paper Installation), illetve a Cakó Kinga (CAKO)Kármán Orsolya (KARMAN Jewellery)Vágó Réka (rekavago) hármas közös inspirációs felülete – tehát a moduláris rendszer egyes elemeit összefogó „nagy egész” – a Design Hét idei díszvendégeként meghívott Spanyolország hagyományőrző csempéinek és kerámialapjainak geometrikus mintarendszere és annak felépítése volt.
ÉS bár a korábban említett, sajátos alkotói tapasztalatok és eszköztárak sokfélesége  már egyetlen kollekción belül is különböző megoldásokat eredményezett az adott témára, a közönség soraiban ülve a bemutatót – éppen annak a modularitást középpontba helyező szándéka miatt – akarva-akaratlanul és értelemszerűen egyetlen nagy egészként kellett tekintenünk.

Ami azt illeti, esélyünk sem lett volna másképp tenni. Akár csak a bejárat előtt hosszan kígyózó sort, a divatbemutatót szervező szakmai stáb olyan lendülettel és éles határvonalak nélkül vezette végig a nézőt az egyes kollekciók darabjain, hogy – egy rövid áramszünettől eltekintve – az ténylegesen egyetlen gondolatfolyamat benyomását keltette. Finom, mégis teljes mértékig érthető átmenetek kötötték össze a CAKO és a KARMAN Jewellery a francia ősz hangulatát idéző, sík és térbeli ritmusokkal operáló kollekcióját a MERO – Edina’s Paper Installations kollaborációból született darabokkal. Ez utóbbi igencsak speciális kollekció, ugyanis kifejezetten az azonos nevet viselő bemutatóra készült. Sziluettjei az – itt-ott a Givenchy által 2015 őszére megfogalmazott vonalat idéző darabok mellett – az autentikus spanyol viseletet írták át a háromdimenziós papír játékok izgalmas nyelvére. Mindezt úgy, hogy a kevéssé éles szem eleinte csak nehezen tudott, később pedig már nem is próbált különbséget tenni a lézervágott papír és textil felületek között.

Amit viszont feltétlenül észre kellett vennünk a show egésze mögött – még ha ezzel a jó ügy érdekében némiképp meg is inog a divat, mint moduláris rendszer elmélete -, az a különálló „alrendszerek” ellenére is folyamatos egymásra figyelés. Hiszen ha tervezőként egy kollekción belül több, egymástól látszólag nagyon távol álló technikát és gondolkodásmódot szeretnénk ugyanolyan érvényre juttatni, az csakis az együttműködés legtisztább formájában következhet be. Megfelelő tiszteletadás és szakmai alázat nélkül semmiképp.További infó és képek:  https://www.facebook.com/events/657474574389236/
http://designhet.hu/2015/program/fashiongourmetfiesta

Szerző: Nagy Zsóka

 

A Budapest Design Week 2015 programjairól és nyerteseiről ITT olvashatsz!

Olvasd el interjúnkat Osvárt Judittal, a Budapest Design Week 2015 projektvezetőjével ITT!

Olvasd el a Budapest Design Week 2015 nyerteseinek sorátITT!

Rekontextualizált találkozások – Beszámoló a conTEXTről ITT!

Please Touch The Artwork – Beszámoló a második otthonunk című kiállításról ITT!

 WAMP a design héten ITT!