Bartók Bélára emlékeznek a Nemzeti Filharmónikusok

Bartók Négy régi magyar népdal című műve csak ritkán hallható, az 1929-ben keletkezett Húsz magyar népdal pedig abban különleges, hogy nemcsak a paraszti világ, hanem a bartóki zene kompendiuma is.A zeneszerző ötöt írt át belőle zenekarra, a további tételeket Kocsis Zoltán hangszerelte.

„…a szerző által foglalkoztatott kis együttes egyes számok esetében egyszerűen nem elégséges a szavak egyszerűsége mögött megbúvó gondolati és lélekábrázolási árnyaltság illusztrálásához. Szilárdan hiszem, hogy a mű interpretáció-története jóval gazdagabb és eseménydúsabb lesz a XXI. században, mint születésének évszázadában.”

Kocsis  Zoltán


A koncert sztárvendége, a Párizsból érkező Laurent Korcia, aki már pályakezdőként Európa három rangos nemzetközi versenyét is megnyerte, köztük a Nemzetközi Paganini Versenyt. Koncertműsorai és lemezei tanúsítják, hogy egyik legkedvesebb zeneszerzője Bartók Béla. Ezen a hangversenyen azonban a romantikus irodalom emblematikus alkotását szólaltatja meg, Brahms Hegedűversenyét. Korcia átiratokat is készít – Brahms Magyar táncait hegedűre, nagybőgőre és cimbalomra hangszerelte át – és kitekinget a jazz világába is.

Merész klasszikusok


A Nemzeti Filharmonikusok Kocsis Zoltán művészeti irányításával gyakran adnak elő Magyarországon soha, vagy csak ritkán játszott műveket.

Kocsis Zoltán – Kenéz László fotója


Zene, ahogy tetszik


A koncertkínálatot most is a gazdagság jellemzi; népszerű klasszikusok, a XX. század remekművei, mesevilág, bibliai történetek, misék, balett, Bach-muzsika és brazil egzotikum, misék, oratóriumok, versenyművek, kamaraművek színesítik a palettát.  Mindezt a legkiválóbb hazai és külföldi vendégművészekkel együtt. A Nemzeti Filharmonikusok otthona idén a Művészetek Palotája, hangversenyeik nagy része itt hallható, ám a felújított Zeneakadémia nagytermében is többször színpadra lépnek Haydn és Mozart csodálatos műveivel.

Az én koncertjeim


Merész ötlete támadt a Nemzeti Filharmónikusoknak az új évadban. A nézők  állíthatják össze saját hangversenysorozatukat és jelentős árkedvezményekkel vásárolhatják meg jegyeiket! 

A zenekar és énekkar – Kocsis Kallos Bea fotója