Balatonboglár – A Funzine választása

Körbeutaztuk a Balatont, kipróbálunk mindent, és jelentjük: a legFUNZINEosabb balatoni város Balatonboglár.

Balatonboglárra nem csak kedvelt pezsgőink és boraink kapcsán érdemes gondolni. A Balaton déli partján fekvő város ideális választás akár a barátaiddal, akár a szerelmeddel vagy a családoddal szeretnél eltölteni egy pihentető hetet. A város Balatonlellével szinte teljesen összenőtt, mégis kitűnik a szomszédos települések közül, mivel évről-évre épül és szépül, egyre több szórakozási lehetőséget kínálva az odalátogatóknak.


Hol szállj meg?

Számunkra balatoni nyaralás a laza kempelésről szól, nem a drága, többcsillagos szállodákról. Legnagyobb szerencsénkre, hiszen Bogláron nem találni túl sok szállodát, panzióból és apartmanból ellenben annál több van. Ha mégis exkluzívabb kiszolgálásra vágysz, próbáld ki a Kentaur Üdülőhelyet, ami a város központjától 2 km-re van.

Hangulatosabb, és nem utolsó sorban olcsóbb megoldás lehet az apartmanbérlés. A szállásadók többsége idős nénik és bácsik, akik kedvességében és vendégszeretetében nem fogsz csalódni. (A mi szállásadóink például a kertjükben termett zöldségekkel leptek meg minket.) A különböző szálláshelyekről itt, itt vagy itt is tájékozódhatsz.


Mit nézz meg?

A balatonboglári gömbkilátót már messziről látni, és annak ellenére, hogy nem épült gigászi magasságokba, remek panoráma nyílik róla. A belépő csak 250 forint, viszont ha felkapaszkodtál az rövid lépcsősoron ne ijedj meg: a kilátó kicsit kileng.

Útban a gömbkilátóhoz utadba fog esni a boglári kalandpark és bobpálya, ahol mászófal és akadálypálya is várja a gyerekeket és a felnőtteket. A településnek két apró, de hangulatos kápolnája is van, a vörös és a Kék Kápolna. Az imateret kiállítási színhelyként is használják, a helyi festők és képzőművészek mutathatják itt be alkotásaikat. Ha további kulturális kalandra vágysz, keresd fel a helyi múzeumot is, ahol az M7-es építése közben talált római kori emlékeket is kiállították.


Hol csobbanj a vízbe?

Kétségtelen, hogy Balatonboglár legnépszerűbb helye a strand, azok közül is az ingyenes Platánstrand, ahol kondipark, sportpálya és rengeteg lángosozó vár. Ezen a partszakaszon elég sekély a víz, ami nemcsak azért jó hír, mert bátran belemerészkedhetsz akkor is,ha nem tudsz úszni, de sokkal gyorsabban fel is melegszik a víz. Ha kíváncsi vagy, melyek a Balaton legjobb strandjai, olvasd el az összeállításunkat.

Ha már unod a vízibiciklit és vitorlázást, pattanj fel egy hajóra, és utazz a túlsó partra.

Például Badacsonyra, ahol ha kellően kitartó vagy, na és elég sportos is, és felcaplatsz a domboldalon (az út nem túl festői, egy sáv van a kocsisoknak és a gyalogosoknak is) több borászat termékeibe is belekortyolhatsz. Ha nem vagy elég kitartó, már a strand mögött is találhatsz borozókat, ahol meglepően olcsón (90 forint/ deci) áron kóstolhatod meg a legfinomabb borokat (főleg, ha a muskotályosra szavazol.)


Hol egyél-igyál?

A hagyományos strandételek szinte mindenhol ugyanannyit kóstálnak (egy sima lángos 450 forintos árról indul, egy palacsinta 150 forintról, egy gyros tál minimum 1450 forintba kerül, a félliteres üdítők pedig a legolcsóbb helyen is 450 forintba kerülnek) és nincs köztük nagy minőségbéli különbség. Amire viszont feltétlenül fel kell hívnunk a figyelmed, az a Platánstrand szélén megbúvó Nosztalgia Cukrászda, ahol rengetek különböző fagyit kóstolhatsz meg, melyeknek a fele (fogyókúrázók, figyelem) cukormentes. A steviával készült rumos dió, vagy az áfonyás muffin ízű fagyijuk ellenállhatatlan.

Nem telhet el balatoni nyaralás balatoni bor nélkül sem. A strand végénél húzódó borstandok legnagyobb szomorúságunkra csak este 6-tól 11-ig vannak nyitva, vagyis az ebédet egész biztosan nem fogod tudni leöblíteni egy jó kis fröccsel. Amikor beesteledik azonban feltétlenül végig kell sétálnod a” borok útján”. A mi bírálatunk szerint a Kalász pincészet innivalói a befutóak, az Irsai Olivér és Királyleányka borokat vétek lenne nem megkóstolnod.