Az utolsó lélegzetvételnyi nyár – programajánló

Szeptember elején még kétségbeesetten kapaszkodunk az utolsó kósza kis napsugarakba, és próbálunk egy kis nyaralást belesűríteni az évbe. Utószezon révén elég olcsón meg is tehetjük ezt. 
Hogy mire vágyunk ilyenkor? Egy jó fesztiválraromantikus hosszúhétvégére, vagy akár csak szétcsapni magunkat a haverokkal a világvégén? 5 olyan magyar várost szedtünk össze, ahol ezek a programok kivitelezhetőek.

1. A világ végén

Ha nincs a baráti körünkben valaki, akinek van egy kis faluvégi házikója, ahol nem zavarja a kecskéket a hangos zene, jó megoldás lehet, ha összeálltok páran és kibéreltek 1-2 estére egy házat. Ha ügyesek vagytok, akkor potom pénzekért találhattok egész pofás kis házakat Budapest környékén, vagy akár kicsit messzebb, a hegyekben. Fejenként pár ezer forintból kijöhet a dolog (leszámítva az alkoholt ugyebár) és még takarítanotok se nektek kell. Ha pedig szerettek kirándulni kifejezetten jó tud lenni egy ilyen világvági kis falucska, ahonnan bejárhatjátok a környéket.


2. Relaxálás

Ha csak szeretnénk rákészülni az őszre, vagy csak kipihenni a nyarat a wellness szállók erre kiválóan alkalmasak. Ha kicsit beleássuk magunkat a kutakodásba, rájövünk, hogy nem is olyan drágák, mint hinnénk, hiszen akár kuponos akcióval is lefoglalhatjuk a helyünket. Ezzel akár 60%-ot is megtakaríthatunk. Ezek a hosszúhétvégék kifejezetten el tudnak lazítani minket, és akár egy kis városnézés is beleférhet, vagy egy esti iszogatás. Ha drágának találjuk, vagy szimplán nincs párunk, és ciki lenne megint az unokatesónkat vinni, ahogy a szalagavatóra, akkor elmehetünk akár az egyik budapesti termálfürdőbe is. A Rudasban például külön férfi és női nap van, amikor a termál részbe csak az adott nem tud bemenni (persze heti egyszer van koedukált nap is). A jegy nem a legolcsóbb, de megérdemeljük, nem? Hiszen a nyár fárasztó volt…


3. Fesztiválok

Bár a nagy fesztiváloknak már vége lett, de azért nincs okunk panaszra. Ha szívesen célozzuk meg a Balaton partját, akkor külön örülhetünk a jelenleg folyó fesztiváloknak. A Strand az alternatívabb, mainstreamebb zene rajongóinak kedvez, míg a BmyLake az elektronikus zene rajongóit célozza meg. A nyár utolsó napjaira jó időt jósolnak, így érdemes ott felmelegíteni a Szigeten kockásra fagyott végtagjainkat. De akár a SZIN-re is ki tudunk látogatni még, illetve a borfesztiválok szezonja is most kezdődik. Bár generációnk többsége a 400 forintos kommersz borokat részesíti előnyben, néha érdemes kipróbálni, hogy milyen íze van a bornak, ha nem kólával próbáljuk elnyomni az utóízét.


+ 1 tipp, ha otthon maradnál, de csak picit

Ha nem akarsz messze menni, mert egy nap szabit is alig tudsz szerezni, akkor kerekedj fel, és járd be a városodat. Akár turistákhoz is becsatlakozhatsz egy városnéző busz/túra keretében. Bátrabbaknak, és elkötelezetlenebbeknek ajánlom nagy íróink házának megkeresését (József Attila emlékházban a bácsi nagyon tud örülni, ha végre valaki megtalálja a kiállítást). Ha viszont már réges-régen nem okoz meglepetést, hogy hol lakott Casanova, amikor Budapestre látogatott, akkor egy kocsmatúrát ajánlanánk estére. Ha nem akarsz külföldiekhez becsatlakozni, vagy szimplán sokallod az összeget, amit elkérnek, akár saját magad is kitalálhatsz valamit. Például elindulni a 4-6 vonalán és megnézni, hogy ki meddig jut.