Az utált hozzávalók szakácskönyve

A tévében nagy sikerrel futó Konyhafőnök gasztroverseny pókerarcú zsűrije, Bernáth József immáron másodjára adta a fejét  szakácskönyv írásra. A tavaly megjelent Így főz Bernáth József, stílusosan, lezseren című receptgyűjtemény után most a Szörnyen jó szakácskönyv elnevezésű kötettel lepte meg a gasztrorajongókat, mely nem csak a címe szerint szörnyen jó.


“Ugye mindannyian tudunk mondani olyan zöldséget vagy gyümölcsöt, melyet utálunk?” – kezdett bele legújabb, Szörnyen jó szakácskönyv címre hallgató kötete sajtótájékoztatóján Bernáth József mondanivalójába.

És valóban: a felnőttekből álló közönség tagjai elkezdték sorolni az általuk nem szeretett hozzávalókat: sóska, gomba, paradicsom, zeller…

A helyzet a gyerekeknél sincs másképp, sőt, még magánál a mesterszakácsnál sem, aki, mint kiderült, a mazsolától irtózik.

Bernáth József legújabb szakácskönyve ezeket a kevésbé népszerű hozzávalókat vette sorra, és használta fel őket különböző ételekhez, hogy bebizonyítsa, mindenből főzhető ízletes étel.

A célközönség azonban ezúttal nem a konyhaszűz kísérletezők, hanem a gyermekek. Ezért az egész könyv megjelenése színes, fiatalos és vidám.


“Először szemmel eszünk, utána orral” – véli a mesterszakács.

Ez az alapelve a könyvnél is visszaköszön, mivel a kép-szöveg arány jóval az előbbi javára dől el, ahogy azt már az első reeptgyűjteményénél is tapasztalhattuk. Az ételek elkészítésének különböző fázisairól azonban most nem fotókat, hanem mókás rajzokat láthatunk.

Józsefnek ezúttal segítsége is akadt, három lelkes gyerek személyében. Juli, Kata és Gergő nemcsak kis kukták voltak, de egyben kísérleti alanyok is. A “nemszeretem” hozzávalókat ugyanis ők nevezték meg, a séf pedig addig főzte vagy sütötte őket, míg sikert nem aratott velük.

A könyvben lévő ételek közül a mi kedvencünk a rukkolás paradicsomsaláta volt, igaz, hozzá kell tenni, szerintünk egyetlen hozzávalója sem szörnyűséges.

Lehet, hogy a könyv elsősorban gyerekeknek íródott, de egész biztos, hogy nekünk, felnőtteknek is segít, hogy legyőzzük gyermekkorunkból ránk ragadt negatív érzéseinket bizonyos hozzávalókkal kapcsolatban.