Az USA-feeling budapesti módra – I. rész

Egy óriási milkshake koktélcsersznyével a tetején. Egy jó szaftos steak. Sült krumpli és méretes hamburger apró kosárkában. Fekete-fehér járólap, neonfények, világsztárok, pin up görlök és néhány mexikói finomság. Nem, ezek nem egy ezerszer látott amerikai film díszletének kellékei, hanem több budapesti étterem kínálata és jellemzője. Ki mondta, hogy színésznek kell álljunk vagy időgépet kell hogy építsünk ahhoz, hogy megízleljük az Egyesült Államok aranykorát? Elég szétnéznünk Budapesten! Igazi USA-feeling a fővárosban – első rész!

Az ugyancsak amerikai éttermeket összegyűjtő második részt ITT olvashatod el!

Sunny Diner


Kezdjük egy ízig-vérig amerikai étteremmel, a Sunny Dinerrel, ami nemes egyszerűséggel maga a hatvanas évekbeli amerikai álom. Aki már látott valaha bármilyen amerikai filmet – tudjuk, ritkaság – vagy olvasott a békeidőkben játszódó Stephen King-könyvet – Christine! – az biztos vágyott már kockás (négyzetrácsos) padlójú, vörös székes, fülkés étteremre, ahol ínycsiklandozó a hamburger és órási méreteket ölt a milkshake. Na, pontosan ilyen hely a Sunny Diner, ahol kicsit mi is átélhetjük az amerikai álmot, közben folyamatosan elhessegetve az ötletet, hogy ez a koncepció miért nem nekünk jutott előbb eszünkbe…

1075 Budapest, Rumbach Sebestyén u. 7.

1021 Budapest, Hűvösvölgyi út 138. 

TGI Friday’s


Ahol mindig péntek van. Valljuk be, nehéz lenne kihagyni egy amerikai válogatásból a TGI Friday’s-t , mely 1965 óta hódít az USA-ban piros-fehér színeivel, amivel mára elárasztották az egész világot. Budapesten már két étterem is várja a vendégeket a klasszikus amerikai finomságokkal, de rengeteg rendezvényt is az amerikai kultúrához kötnek, így az életérzés folyamatosan lüktet a gyönyörű környezetben, melyben az otthonos meleget adó kiegészítők mindegyike külön történelemmel rendelkezik – egy nagy dél-amerikai raktárban folyamatosan gyűjtik a műremekeket a világ éttermei számára.

Budapest, Oktogon tér 3.

Budapest, Váci út 1-3., WestEnd City Center

Dallas Benzinkút és Étterem


A Dallas Benzinkút és Étteremben bármikor úgy érezhetjük magunkat, mintha egy tipikus amerikai roadmovie-ban csipet-csapatunkkal éppen megálltunk volna egy benzinkútnál bekapni egy óriási, ízig-vérig amerikai hamburgert, hot-dogot, steaket vagy bármilyen snacket, vagy akár egy mexikói tacót. Az édesszájúak ki ne hagyják az amerikai pitét vagy brownie-t, akik pedig az egészség hívei, a hamburger zsemlét kérhetik zsírégető- vagy gluténmentes lisztből. Persze nem csak a gasztronómia az vérig USA-módi – a bárszékek, a kockás – jó, jó, négyzetrácsos – padló, a boxok és fények is mind-mind egy Tarantino-alkotásba repítenek minket.

1037 Budapest, Zay utca 5.

Hard Rock Café


Az amerikai életérzésnek nem csupán egyik megtestesítője, de szimbóluma is lett a Hard Rock Café, aminek nem csak étel- és italkínálatával tiszteleg az amerikai kultúra előtt, hanem a belső térben kiállított ereklyékkel is, amik a legnagyobb amerikai sztárokhoz köthetők. Érdemes betérni a boltba is, ahol exkluzív kollekciók és HRC-s emléktárgyak sora vár minket, némelyikért sok rajongó képes kontinenseken is átutazni. A Hard Rock Café utánozhatatlan hangulatának nehéz megfejteni a titkát – egy kicsit mindent összegyúr abból amit az USA-ban szeretni lehet, mindezt olyan körítéssel, amivel egész egyszerűen ellenállhatatlanná válik.

1051 Budapest, Deák Ferenc utca 3-5.

W35


A W35 meséje szerint egyik tulaja meg akarta nyitni Budapest legjobb, ízig-vérig kézműves hamburgeres tex-mex konyháját, amiből ma már három is létezik, vagyis az álom nem hogy sikeres lett, de túl is nőtte magát. Ha igazi amerikai és mexikói ízekre vágyunk valóban érdemes betérnünk, főleg hogy a minőségben aztán nem csalódhatunk – a húspogácsák 70 százaléka hátszínből készült, a húst helyben fűszerezik és keverik, mustár-ketchup helyett helyben készült paradicsomlekvár jár, a bucik helyben sütöttek, a sárga burgonyát libazsírban konfitálják, a majonéz házi készítmény és minden burgerhez jár római saláta, cheddar és bacon. Még mindig a monitor előtt ültök? Komolyan?

W35 Premium – 1075 Bp. Wesselényi utca 35.

W35 Rom – 1072 Bp. Klauzál utca 21.

W35 Füge – 1072 Bp. Klauzál utca 19-23.