Az űrkutatás legjava a neten

Köszönhetően a világhálónak, már rég nem csak a nyomtatott szakirodalom áll rendelkezésünkre akkor, amikor valamiről többet szeretnénk megtudni. Cikkünkben a legjobb űrrel- és űrkutatással foglalkozó netes oldalakat gyűjtöttük csokorba nektek. Hobbi- és profi csillagászok, előre!

NASA


Az első helyen természetesen a NASA weblapja áll. Igazából elképzelni sem lehet egy ehhez hasonló linkgyűjteményt az amerikai szervezet megemlítése nélkül.

A szervezet bemutatásán túl rengeteg információt találhattok az űrről általánosságban, illetve a kutatási eredményeket illetően is. Ezek mellett számos multimédiás anyag – legyen az például kép, vagy videó – is várja az érdeklődőket. Ahhoz, hogy mindent végigolvassatok- és nézzetek, valószínűleg az örökkévalóság sem lenne elég. Emiatt egész bátran kijelenthetjük: a NASA honlapja az egyik leghatalmasabb űrkutatással kapcsolatos tudásbázis, neten űrbúvárkodásotok során ajánlott kiindulópont!

Space.com


Az 1999-ben elstartolt weboldal hasonlóan részletes adatbázis, mint a NASA honlapja. Remek oldalszerkezettel bír, nagyon könnyen átlátható, garantáltan pillanatok alatt megtalálhattok rajta akármit.

Az oldalon lévő cikkek remekül megírtak, s bár nem annyira professzionálisak, mint a NASA weboldalán lévők, de minden bennük van, amire akár egy kezdő, akár egy profi érdeklődőnek szüksége lehet. Emellett még egy online bolttal is rendelkezik az oldal, ahonnan rengeteg témába vágó dolgot rendelhettek a teleszkópoktól kezdve a különféle ruházati cikkeken át egészen a játékokig, és a gyűjtögethető űrhajós relikviákig.

 

Universetoday.com


Kuriózumnak számító oldal a Universetoday.com, elvégre nem egy kifejezetten professzionális tudásbázist üdvözölhetünk benne, hanem egy remek blogot, ami rengeteg aktuális dologgal foglalkozik amellett, hogy számos általános ismeretterjesztő cikket is megjelentet.

Az oldal mindemellett kommentelésre is buzdítja a látogatók, sőt, esetenként cikkbeküldésre is van lehetőség. Az egyik legérdekesebb funkció azonban a Carnival of Space nevű menüpont, ahová a felhasználók küldhetik be űrkutatással foglalkozó blogjaik és weboldalaik linkjeit. Amennyiben pedig szerencsések, és minőségi az alkotásuk, egy héten keresztül népszerűsíthetik az oldalukat különféle cikkek megosztásával a Universetoday-en. 

Űrvilág


Az Űrvilág az egyik legnépszerűbb és egyben legjobb magyar nyelvű, űrkutatással foglalkozó honlap. Immár 2002 óta folyamatos hírekkel jelentkeznek, mindemellett cikkarchívumuk is igencsak terjedelmes. Számos olyan cikk is szerepel az oldalon, ami olyan témákkal foglalkozik, amelyeket máshol nem biztos, hogy könnyen megtalálhatnátok. Sőt, az ismeretterjesztő anyagok mellett interjúkat is találhattok, érdemes olvasgatni!

Ha magyar nyelven szeretnétek kutatni, mindenképp jó ötlet felkeresnetek az oldalt! 

Csillagászat.hu


Szintén egy remek, űrkutatással foglalkozó hazai weboldal, ami az Űrvilág mellett szintén az egyik legjobb olyan magyar nyelvű lap, ahol rengeteg, részletesen megírt cikk vár benneteket.

A folyamatosan frissülő híradatbázis, valamint az archívum hatalmas tudásanyagot biztosít. Ezek mellett az oldal „Tudástár” menüpontja alatt számos olyan információt olvashattok, amik általános ismereteket foglalnak magukban. Rengeteg olyan írással is találkozhattok, amik nem csak a kezdő, de akár a profi csillagászoknak is érdekesek lehetnek. Emellett az oldalról egyenes út vezet ahhoz is, hogy a Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE) tagjai legyetek, mely számos előnnyel jár – már azon felül is, hogy egy remek közösséghez tartozhattok.

 Szerző: Szőke Marcell (ELTE-BTK)