Az ősz ünnepe a Szamos Gourmet Házban

Bármennyire is nehéz elfogadni, most már valóban nyakig járunk az őszben. Ám ahelyett, hogy a hideg idő miatt fájna a fejünk, okosabban tesszük, ha meglátjuk az esős évszak szépségeit. Például az ízeit, amire most remek alkalmat ad a Szamos Gourmet Ház új, őszi ajánlata.

Kemény munka, színes eredmény


…Ami nem kis munka eredménye. Miután a Szamos mára teljes egészében a minőség egyik szinonimája lett, étlapjukkal sem üzenhettek mást, csak azt, hogy mennyire komolyan veszik a mögöttük lévő több évtizedes történelmet és hogy a betérőknek a lehető legjobbat nyújtják. Éppen ezért gondos munka előzte meg az új ajánlat létrejöttét. A csapat együtt kóstolta végig a séfek kísérleteit, hogy aztán ezer apró tanáccsal alkothassanak egy olyan őszi étlapot, ami magába foglalja szeptember, október és november minden varázsát.Ami természetesen sikerült is. Mivel a Szamos fő profilja továbbra is cukrászat, nem akartak több oldalas választékot tető alá hozni, de valahogy a limitált mennyiségű felhozatalból is szinte lehetetlen azonnal kiválasztani ebédünket vagy vacsoránkat a felhozatal sokszínűségének köszönhetően. Mert ami biztos, hogy a felhozatal fantáziadús. A főszerepet a magyar ízek játsszák, amik a konyhában és az előkészületekkor némi modern kreatív csavarral és az őszi ízekkel – leginkább a sütőtökkel – találkozva igazi szerelemgyerekeket varázsoltak asztalunkra.

A leves, mely olyan mint a méz


Levesből egy választék van – az édeskés, sűrű, mézes állagú forró sütőtökkrémleves a legordítóbb hidegből betérve is másodpercek alatt melegít fel minket, nem esve abba a gyakori hibába, hogy túl édes legyen, vagy hogy az ízét a beletett pirított tökmaggal akarják túl agresszíven feldobni.

Előétel, amit mi csak úgy neveztünk, hogy a Mennyország kapuja


Az előétel elnevezés a Szamos Gourmet Házban erősen becsapós lehet, hiszen az adagokból láthatóan egész napra jóllakhatunk, főleg ha előtte már ettünk a levesből is, aminek mérete ugyancsak nem egy lightos ebédre van szabva, sokkal inkább egy lakomára. A díszes kínálatból mi a grillezett almát és kecskesajtot választottuk diós alma- és körtelekvárral, de a kacifántos elnevezés helyett sokkal inkább nevezhetnénk – az amúgy nem túl bonyolult – kombinációt a Mennyország kapujának is.Az egyszerű de nagyszerű elvének a gasztronómiában is helye van, ennek pedig ez a tál bőven, minden tanút megnyerő bizonyítéka. A szánkban összeolvadó ízek a végén olyan ízorgiát eredményeztek, ami után bátran hoztuk meg a döntést, hogy ha novemberben bármikor olyan csúnyán fog esni az eső, hogy sose fogjuk elhinni, hogy lehet még jó kedvünk, el fogunk jönni a Szamos Gourmet Házba egy kis kecskesajtos-almás előételre. Utána úgyis minden rendben lesz.

Főétel jó tanácsokkal


Ezek után jöhetett a főétel, melyről viszont el kell árulnunk valamit. Bár van leves, előétel és főétel, ha egy gyors ebédre akarunk beugrani, tényleg csak főételt együnk. Itt már mertünk bátran vegyesen válogatni. A lazac sütőtökös rizottóval került terítékre, aminek az állagától és harmóniájától kolléganőnk percekre új dimenziókba került – a hosszas kísérletezgetés eredményeként született rizottónál mellesleg fontos megemlítenünk, hogy óvatosan kell vele bánni, ha a lazac elfogyott. Könnyen eszi tovább egymagában az ember, ami aztán veszélyes jóllakottságot eredményez.A lecsóval és röstivel tálalt szűzérméknél a lecsó valóságos telitalálat volt. A Szamos Gourmet Ház elmondása szerint itt rendkívül nagy figyelmet kellett arra fordítaniuk, hogy a lecsó valóban mint egyfajta köretként legyen jelen, vagyis az íze nem lehet olyan dinamikus, mint az egytálételnek, mégis meg kellett hogy őrizze az igazi magyaros lecsójelleget. Első ízlelésre a fogás kicsit sótlannak tűnhet, ám ez sem véletlen – A Szamosnál ügyelnek az egészséges életmódra is, amibe a túlságosan megsózott ételek nem férnek bele. Természetesen ha úgy érezzük, hogy ízlésünknek egy kis plusz fűszerrel felelne meg a fogás, nyugodtan sózzunk utána, ám mi is azt ajánljuk, hogy élvezzük inkább a természetes ízeket.

Desszertmámor


Desszertnek a kollegina a beszélgetés során folyton fel-fel merülő Eszterházyt kérte, amit bár sokan túl édesnek találnak – bár hogyan is lehet egy sütemény túl édes, ugye? – ez alapvetően a receptúra és egy kis kémia miatt van így.Viszont ha annyira tényleg nem bírjuk a túl édes ízeket, mégis át akarjuk élni a cukormámort, rendeljünk mandulatortát, ami maximálisan adja át a mandulának azt az ízárnyalatát, ami miatt az egyik legnépszerűbb mag lett a gasztronómiában. Persze ha szigorúan a harmadik évszakot szeretnénk ünnepelni, válogassunk az évszakra készült gesztenyés és mogyorós süteményekből.Az ősz ma már egybefonódik a karácsonyi bevásárlással és a karácsonyi vásárral, amik pedig Budapesten gyakran kar-karöltve járnak a Vörösmarty térrel. Így ha mi is arra járunk és szeretnénk magunkat felmelegíteni az őszi hidegben, ki ne hagyjuk a Szamos Gourmet Ház őszi ajánlatát, ami maga a nagybetűs romantikus Ősz. 

Minden ízével és mindazzal a pompás odaadással minden falatban, amitől a Szamos Szamos lett.

Ha reggelire vágysz se hagyd ki Szamosékat!


 

Szamos Gourmet Ház

Budapest, Váci utca 1, 1052

Telefon: +36 30 570 5973