Bármi megtörténhet

Valószínűleg te is elzarándokoltál már valamelyik vad estére, amit keddenként a Random Trip koncerteken tapasztalhatsz meg. Delov Jávorral beszélgettünk a spontán kezdetekről, a sikeres jelenről és a reményteljes jövőről.

Delov Jávort a hazai underground élet igazi mágusként tartja számon. Nem csupán zseniális dobos, de a legkülönbözőbb zenészekkel képes tökéletes harmóniában felejthetetlent alkotni. Gyermekkora óta játszik több hangszeren. Hallhattuk már Megasztárok mögött dobolni, láthattuk az Eklektric oszlopos tagjaként Fábián Juli oldalán, a Turbo zenekar betonbiztos püfölőjeként, pár éve pedig a Random Trip alapítójaként és vezetőjeként tűnik fel a színpadon hétről hétre. A legkülönbözőbb formációkban felbukkanó fiatal karakter nyíltan beszélt motivációiról, elképzeléseiről és terveiről. 

Emlékszel arra a pillanatra, amikor eldöntötted, hogy dobolni fogsz?

Az első emlék a családi legendáriumban az az, hogy két évesen faágakkal doboltam egy láboson egy tábortűznél. Később beírattak zeneiskolába, de különösebben nem estem hasra a dobolás ötletétől, anyukám mondta, hogy mellékállásnak még jó lehet egyszer. Amikor 1991-ben Freddie Mercury meghalt felerősödtek bennem a Queen élmények, és ekkor döntöttem el, hogy kipróbálom a suliban  hánykolódó dobszerkót. Innen már minden ment magától. A Liszt Ferenc Zeneakadémia jazz szakát választottam végül, onnan pedig Manchesterbe mentem egy évre Erasmus programmal, ami hihetetlen tapasztalatokat és élményeket nyújtott.

Hogyan alakult a Random Trip?

Több formációban játszottam már, kezdve a Megasztáros zenekaroktól, a Turbón és az Eklektric-en át, egészen az angliai bandákig. Egyre több olyan zenészt ismertem meg, akikkel továbbra is szerettem volna valamilyen formában együttműködni. Angliában tapasztaltam meg először, hogy ha igazán szívvel zenélsz, akkor valójában teljesen mindegy, mit játszotok a zenekarral, bármi nyújthat felejthetetlen élményt! A Random Tripnek pontosan ez a lényege: a jó zenészek örömködése. Mindig szerettem volna egy olyan formációt, ahol tényleg a zene a lényeg, és amiből nem feltétlenül lehet tudni, hogy mi sül ki a végén. Szerencsére ez egyre több zenész nyit a rögtönzés felé, illetve a közönségünket is hatalmas nyitottság jellemzi mind a stílusok, mind az előadók irányába. DJ Q-Cee és jó magam vagyunk az állandó tagok, a csapat többi tagja hetente változik. Minden héten játszunk egész évben, de természetesen a koncert időszakban sok a vidéki és a fesztivál fellépés is.

 


Mi alapján választod ki a vendégzenészeket?


Leginkább az alapján, hogy kiket érzek be együtt, kik tudnák jól kiegészíteni egymást a színpadon. Eleinte olyanokat hívtam el, akikkel már játszottam együtt, így tudtam, mire képesek. A többiekre pedig koncerteken és fesztiválokon figyeltem fel, zenekarokon belül szúrtam ki azt az egy-egy tagot, akinek a játéka megfogott. Van, aki igent mond, van, aki pedig rávágja, hogy neki biztosan nem menne az improvizáció. A rappereknek kicsit könnyebb dolguk van, hiszen csak szöveget kell improvizálniuk, míg az énekeseknek dallamot is. Ez hatalmas kihívás, ugyanakkor elképesztő adrenalin is!

Mi az az extra, amit a Random Trip nyújtani tud a közönségnek?

Ebben a produkcióban büntetlenül mászhatunk bele egymás stílusába, energiamezejébe. Hihetetlen feltöltődés, miközben jelen van az improvizáció adta rizikófaktor. A közönség olyasfajta emberi őszinteséget is nyitottságot láthat a színpadon, amit más koncerteken nagyon ritka. A Random Trip-en benne van a pakliban a bakizás, így teljesen új és eredeti részek születhetnek, amikből persze sokszor a legjobb esték kerekedhetnek. A lényeg, hogy mindenki érezze jól magát, a zenészek engedjék el magukat színpadon, a közönség pedig legyen nyitott a bizonytalanra. Persze az indokolatlan és még soha elő nem fordult összeállítások, párosítások is az extrái ennek a produkciónak a mainstream és underground stíluskeveredések, a feltörekvő és már ismert magyar könnyűzenei előadók mellett.

Hogyan alkothattok maradandót úgy, hogy minden koncerten mást játszotok?

A lemezkiadás ebben az esetben kicsit nehézkes. Van pár olyan számunk, amit felvettünk, illetve több olyan ötlet is született, amit valamelyik zenész tovább vitt a saját zenekarába. Én amúgy még azt is el tudnám képzelni, hogy még több olyan továbbfejlesztett szám szülessen, ami egy önálló albumhoz is elegendő, sőt, akár még turnézzunk is ezekkel a dalokkal, és azokon belül improvizáljunk! A legjobb ebben az, hogy az eredményt a spontaneitás szüli. Azt szoktuk mondani egy-egy koncertre, hogy ez lesz a főpróba, a koncert, a búcsúkoncert és az emlékkoncert is egyben. Bármi megtörténhet.

Milyen változások vannak a Random Trip életében? Mik a tervek?

Az Instantból átköltöztünk az A38-ra, így a Hajónak köszönhetően kilátásba kerültek olyan itthoni koncertek is, ahol külföldiekkel zenélhetünk együtt. Ennek nagyon örülünk, hiszen a terveink közt az is szerepel, hogy eljutasuk a produkciót más országokba. A koncertek ráadásul mostantól korábban kezdődnek, ami a hétköznapokon sokkal több embernek felel meg. Ez az év, azt hiszem, a szintlépésről szól, arról, hogy megmutassuk egy fesztiválon, hogy nem csupán a délutáni órákban állja meg a helyét a koncert, hanem fő műsoridőben is!

A Random Trip legközelebbi koncertjéről itt tájékozódhatsz, illetve keresheted őket a Facebookon is!

 

Szórakozz velünk! A legjobb tippekért kattints!