„Az orosznál nincs nyugodtabb nép” – Oleg Kulikkal beszélgettünk

Az Átmenet és átmenet című kiállítás egyik művészével, Oleg Kulikkal a sajtótájékoztató után beszélgettünk a Nemzeti Színházat és Dunát kémlelve a Ludwigban. Bár az interjú gyorsan félbeszakadt a művész úr sürgőssé vált teendői miatt, mégis sikerült néhány nagyon érdekes megállapítást kiszednünk belőle…A legfőbb vonulat, amit képvisel a kulturális krízis…

Antropológia krízis inkább.

És ez miből áll? Mi a baj ezzel a világgal?

Az igazság az, hogy rettenetes mohóság és irigység keletkezett a világban azáltal, hogy az emberek iszonyúan elkezdtek ragaszkodni a saját kis dolgaikhoz. De mindemellett hatalmas dolgok jöttek létre, hatalmas infrastruktúra, hatalmas intézményrendszerek… Viszont innentől kezdve mindenki ilyen gyönyörű luxusbörtönökben él… [a Nemzeti Színházra mutat – a szerk.] De nagyon kevesen értik, hogy mi a legrosszabb, a legszörnyűbb.

Mi a legszörnyűbb?

A szüleim Ukrajnában, Kijevben élnek. Az a legnagyobb tragédia, hogy az emberek, akik ott vannak a Majdan téren és csinálják ezt az egész felfordulást, nem akarják, hogy megváltozzon a helyzet, ott akarnak maradni és folytatni akarják. Úgy érzik, hogy most vannak kvázi szabadságban és a szabadság egyfajta rendet képvisel a számukra. Ezt érzik a sajátjuknak.

Mert a választási lehetőség az lenne, hogy egy típusú rabságból egy másik típusú rabsága kerüljenek, viszont az emberek nem akarnak választani. Nem csak nem tudnak, nem akarnak. Egyfajta anarchiát hoztak létre. Nagyon tévednek, akik azt hiszik, hogy ami Ukrajnában folyik, az csak Ukrajnának borzasztó. Egyaránt ugyanolyan borzasztó Európának, Kínának, Amerikának és Oroszországnak.

Oleg Kulik: Eclipse 1, 1999.

Ön valóban kiemelten koncentrál az orosz helyzetre, de ma már a populáris, a mainstream média és kultúra és központi témaként kezeli, már popsztárok is beszélnek róla. Mi lehet az oka?

Gyakorlatilag Oroszország a válságos időszaka után valamilyen szinten most újra talpra állt és létrejött egyfajta egyensúly a világ különböző hatalmai között. Régebben is ki volt egyenlítve a világ a társadalmi berendezkedések szintjén, de akkor máshogy, akkor Oroszország és az USA is körülbelül ugyanolyan erős volt. Most viszont Amerikának is komoly problémái vannak, Szíria nem is létezne, ha az oroszok nem avatkoznak közbe. Ha megnézzük Oroszországot, egy iszonyatosan nagy országról van szó, hatalmas erőforrásokkal, ugyanakkor nagyon pici és türelmes néppel. Hogy miért különleges Oroszország? Ilyen türelmes nép a világon nincs több. Gyakorlatilag nincs még egy ilyen ország a világban. India is hatalmas ország, de több mint egymilliárdan lakják, iszonyatos előítéletekkel van tele.

A kiállításról ITT olvashatsz bővebben, míg a másik kiállítópáros, a Blue Noses egyik tagjának interjúját ITT olvashatod el.

 

Oleg Kulik: Eclipse 2, 1999.