Guinness, az ír elixír

A Guinness olyan lehet az íreknek, mint nekünk a pálinka.  A méltán híres, ellenállhatatlan sörnek izgalmas története van, amiből néhány érdekes most meg is osztunk. Íme, néhány titok selymes ízű folyékony kenyérről.

A Guinness egyenlő Írországgal: a márka logója a hárfaembléma, amely egyben az ország szimbóluma is. A dublini St. James’s Gate sörgyárat 1759-ben bérelte ki – az akkor 34 éves – Arthur Guinness sörfőző, évi 45 fontért. Itt kezdett a felső erjesztésű porter gyártásába, amelyet később felváltott a stout típusú sör előállítása. Napjainkban a Guinness márkanév alatt számos terméket állítanak elő, Magyarországon a Guinness Draught terméket forgalmazzák üveges, dobozos és csapolt kiszerelésben is.

A Guinness Draught szuper prémium minőségű sör, tömör szerkezetű, krémszerű habbal. Sűrű, rubinvörös színét az erőteljes pörkölésű malátának, jellegzetes kesernyés ízét a magas komlótartalomnak köszönheti. Nemes ízhatását, krémszerűen lágy állagát a Wicklow hegységből származó kristálytiszta forrásvíz és az egyedi főzési eljárás biztosítja. Különlegessége, hogy a gyártási folyamat során nitrogén-széndioxid gázkeveréket adnak hozzá, melynek hab molekulái sokkal kisebbek, mint a szénsav gázé, ez okozza a krémszerű, tartós habkoronát.

A 0,44-es dobozos változat a ’80-as évek végén került be az otthoni hűtőszekrényekbe, mint a Guinness csapolt dobozba zárt változata. A doboz kinyitásával, egy műanyag kapszula kiengedi a benne található gázkeveréket, amelyből kialakul a buborék örvénylése. A pohárba töltéssel a buborékok leülepednek, létrehozva a híresen feszes, fehér habot, megalkotva ezzel a pubok után otthonunkban is a „Tökéletes Pint” érzetét. A Guinness Draught 0.33 l palackos sörét fogyasszuk jéghidegen, közvetlenül üvegből!

A Guinness sör csapolása különleges ismereteket igényel. Fontos, hogy a pub személyzete tudja, hogy a csapolás alkalmával mire ügyeljen ahhoz, hogy „Tökéletes Pint”-et szolgálhasson fel a vendég számára- A sört száraz, megdöntött pohárba kezdjük csapolni, körülbelül ¾-ig töltjük meg. Ezt követően a poharat letesszük és pihenni hagyjuk, amíg a benne lévő sör a habtól letisztul. Az előírt várakozási idő 119,5 másodperc A habot ezután külön tesszük a sör tetejére, amely hófehér, és nem tartalmazhat nagyobb buborékokat. Az igazi Guinness sörivó csak az így kicsapolt sört fogadja el!