Az egyetlen temető, ahol nem fedik le a sírokat

A temető az emlékezés színtere, de a maguk módján ezek a helyek is lehetnek szépek és békések, arról nem is beszélve, hogy a múltról és kultúráról is tanulhatsz itt.

Budapest három olyan temetőjét gyűjtöttük össze, ahová már csak azért is érdemes kilátogatnod, hogy ismerkedj egy kicsit a magyar történelemmel, vagy akár egy általad nem gyakorolt vallás hagyományaival.

Gránátos utcai temető

A Gránátos utcai Budapest egyetlen működő ortodox izraelita temetője. Bár a temető környéke sokat romlott, mióta felszámolták bejárata előtt a 28-as villamos egykori végállomását, maga a temető máig működik. Ha nem ismered az ortodox hagyományokat, akkor érdekesnek fogod találni, hogy a temetőben külön ravatali helyet építettek a férfi és női elhunytak számára. Ebben a temetőben a halottak szakrális felkészítését is a hagyományoknak megfelelően végzik, és természetesen ezeket látogatóként neked is illik, sőt kötelező betartanod. Érdekesség, hogy a szokások szerint a sírokat tilos befedni, így itt csak földdel feltöltött halmokat fogsz látni – ha mégis sátor formájú mesterséges takarást találsz, az azt jelenti, hogy az elhunyt életében neves személy lehetett. A temetőről itt tudhatsz meg többet.

Farkasréti temető

A Farkasréti temetőt 1894-ben nyitották meg, és ma Magyarország egyik legjelentősebb sírkertje. Elsősorban régebbi sírokat helyeztek át ide, összességében azonban itt pihen a legtöbb nevezetes magyar személy – művészek, sportolók, politikusok, egyházi vezetők, akiket felsorolni is lehetetlen. Hofi Géza, Janikovszky Éva, Karády Katalin, Kodály Zoltán emlékhelye előtt is leróhatod itt a tiszteletedet. A temetőről itt tudhatsz meg többet.

Fiumei úti sírkert

A Fiumei úti sírkert az ország kulturális és történelmi szempontból legfontosabb temetője. Hivatalosan 1849. óta működik, azóta pedig annyi neves történelmi személyiség talált itt végső nyughelyre, hogy a sírkertben rendhagyó történelmi órákat is tartanak. A temetőt – akkor még – nehéz megközelíthetősége miatt a pestiek nehezen fogadták el, de az 1850-es években egyre többen vásároltak itt sírhelyet. Az első híres személy, akit itt helyeztek végső nyugalomra, Vörösmarty Mihály volt. Sok halottat helyeztek át ide a felszámolás előtt álló Váci úti temetőből is, ennek kapcsán még néhány botrány is kötődik a Fiumei úti sírkerthez – végleg elkallódtak ugyanis többek között Révai Miklós nyelvész, Vitkovics Mihály író és Megyeri Károly színész földi maradványai is. A temetőről itt tudhatsz meg többet.