Az alkotó végre pihen

Egy fél falu. Összesen ennyi ember dolgozott Az ember tragédiáján, 23 éven át.

 

Minden színt más technikával kidolgozni nem kispályás meló, főleg, ha megnézzük a metszetek képi világát idéző prágai színeket. Menet közben fejlődött odáig a számítástechnika, hogy jöhetett némi rásegítés. Ennek ellenére a koncepció és a technika maradt: Ádám és Lucifer szellemalakján kívül minden a fázis- és kulcsrajzolók, és persze a háttérfestők kézügyességén múlt.

Jól tudjuk, hiszen több mint 20 év alatt részeiben látható volt a Tragédia itt-ott: minden szín más és más képi világgal, technikával készült, ám az egész „összerakásánál” Jankovics Marcell adós maradt: kevés kivétellel nincs átmenet a színek között: Lucifer és Ádám jönnek-mennek a filmvásznon, Ádám folyamatosan öregszik, Lucifer többé-kevésbé beazonosítható kutya vagy kutyafejű ember alakban vonul végig a színeken.

Illetve mégsem. Érdekes kísérlet lenne egy tizenéves társaságot beültetni a filmre, és aztán elmagyaráztatni a tinikkel, hogy mit láttak. Jankovics Marcell filmje ugyanis olyan összefüggés- és kulturális utalásrendszert halmoz fel, amelybe kb. egy óra után belesajdul a felnőttfej. A gyerekagy ugyan gyorsabban fogja a képi világot, de hiába látja, ha nem rendelkezik olyan háttérinformációkkal, amelyeket előszedve értelmezhető lenne.

A legkirívóbb példa erre Az űr című szín: itt Lucifer (a Mikrobi-beütésű robot) módszeresen feldarabolja Ádámot, szerveit műholdakra és gépekre cseréli. Ádám a végén mégis emberré változik vissza, majd visszatér a földre. Azt ugye mindenki tudja, hogy Darth Vaderből sosem lesz újra Anakin Skywalker, bár az egy másik mese…

A rendező maga fogalmazott úgy, hogy a szöveget Madách Imre írta, ő „csak továbbgondolta”.  Kérdés, hogy a koncepció nem csorbul-e. A stábvetítésen az alkotók felfestették azt a víziót, hogy a fiatalok majd ebből a filmből ismerik meg Az ember tragédiáját. Nos, ha Istennek ugyanaz a színész adja a hangját, aki a mindenkori hatalom letéteményesének is, akkor ott baj van, és nincs az a magyartanár, aki kitisztázza a srácokkal, hogy akkor most ki kicsoda és mi a madáchi mondanivaló…

Az ember tragédiája
Forgalmazó: Mozinet