Az 5 legtipikusabb karácsonyi dal

Nehéz megúszni a plázás látogatásokat az ünnepek alatt anélkül, hogy ne csendülne fel egy olyan karácsonyi dal, amit rémesen ununk, de ajándékcsomagolás közben mégis titokban berakunk, sőt, énekeljük is. De mik is ezek a dalok?

Bruce Springsteen – Santa Claus Is Comign To Town


Az 1934-ben John Frederick Coots és Haven Gillespie által írt dal óriási siker lett, már az első verzióból 30 ezer példányt adtak el 24 óra alatt, a kottát – mivel akkoriban még azt volt divat megvásárolni – pedig  100 ezren rendelték meg. Máig az az egyik legnépszerűbb karácsonyi dal, a leghíresebb feldolgozás Bruce Springsteenhez köthető, akik 1975-ben vették fel egy koncerten. Azóta is körülbelül minden esztendőben felénekli egy-egy szupersztár, hiszen ezzel az alkotással aztán tényleg nem lehet mellélőni.


John Lennon és Yoko Ono – Happy Xmas (War is Over)


John Lennon és Yoko Ono 1971-ben vették fel karácsonyi dalukat, ami egyben egy Vietnám-ellenes dalként is üzemelt. Két legyet egy csapásra. A dal akkor a negyedik helyig csúszott fel az angol listákon, ám később újra és újra felbukkant a karácsonyi időszakban. Lennon halálának évében, 1980-ban szerezte meg legjobb helyezését, ekkor a második helyen tündökölt. A békét protezsáló karácsonyi dalt később sokan feldolgoztak, eddig valószínűleg Celine Dion készítette el a legrádióbarátabb verziót.


Frank Sinatra – Let it Snow! Let it Snow! Let it Snow!


Ha igazán menő karácsonyi forralt boros házibulit akarsz rendezni, ezt a dalt minél többször készítsd be a playlistben az 1948-as eredeti felvételt. A dal mellesleg a világ egyik legnagyobb példányszámban eladott felvétele és bár mindenki a karácsonyi dalok non plus ultrájaként emlegetik, igazából a dalszövegnek abszolút semmi köze a karácsonyhoz. 1955 óta szinte tényleg minden évben feldolgozza valaki, szóval ha nem jönne be Sinatra verziója – ami azért elképzelhetetlen – tudsz válogatni.


Mariah Carey – All I Want for Christmas Is You


A kritikusok a világ egyik legsikeresebb és az egyik legidőállóbb karácsonyi dalának tartják Mariah Carey 1994-es – vagyis idén 20 éves – alkotását, ami decembertől kezdve ha esik ha a szakad (a hó) bömböl a rádiókból. És tudjátok mit? Nem is bánjuk! A pörgős, háttérvokálokkal  és csengettyűkkel felturbózott dal igaz energiabomba, ami pont jól jön, akárhányszor elfáradunk a nagy készülődésben vagy a vizsgákra tanulva próbálunk belekapaszkodni a karácsony ígéretébe.


Wham! – Last Christmas (I Gave You My Heart)


Bár rengeteg feldolgozták már az elmúlt 30 évben – ezt a szép kort idén tölti be az 1984-es sláger – valljuk be, olyan utánozhatatlanul senki sem tudja énekelni azt hogy „speciiialll” mint George Michael. Ami igazán érdekes, hogy a dalszöveg nem is olyan boldog, inkább búsan reménykedő, de a száncsengők és az ellenállhatatlan csengők mindörökké örökzöld karácsonyi dallá varázsolták a popduó alkotását. Habár mára sokan inkább bojkottálnák a rádióból, mindannyian tudjuk, hogy ebben a másodpercben te is el kezdted dúdolni.