Artep – intellektuálisan különbözni

Elegáns, innovatív női divat, váratlan kivágásokkal és szokatlan anyagválasztásokkal. Azt ARTEP divattervezője, Balogh Petra Viola interjúnk során új, limitált kollekciójáról, az inspirációról és eddigi legnagyobb sikereiről mesélt.Jogászként végeztél, hogyan lett belőled mégis divattervező?

A divattervezés gyermekkori álom volt. Nagymamám varrónő volt, így ő mindig megvarrta nekem amit éppen kitaláltam, de aztán gimnázium után mégis más irányba indultam. Viszont a divattervezés iránti vágyam az egyetem alatt sem múlt el, így mikor a jogi diploma megszerzése után felköltöztem Budapestre, ügyvédjelölti munkám mellett beiratkoztam a KREA Kortárs Művészeti Iskola divatstylist szakára, esti tagozatra, ami életem legjobb döntése volt. Innen már nem volt megállás.

Mi az ARTEP filozófiája? Ki az a nő, akinek tervezel?

Az ARTEP küldetése hordható, elegáns és egyúttal nagyon innovatív ruhák megalkotása, a nőies sziluettek és letisztult vonalak által, melyekben a nők igazán magabiztosnak és különlegesnek érezhetik magukat. A kollekció darabjai viselésével lehetőséget nyújt a nőknek, hogy intellektuális és kifinomult módon különbözzenek az átlagtól. Alapszínekkel dolgozom, ruhák egyediségét leginkább a szokatlan anyagpárosítások, és a nem várt kivágások adják. A kollekció minden ruhája limitált darabszámú, melyek egyedileg, kézzel készülnek, akár méretre is.Mi inspirálta a legújabb, harmadik kollekciódat? Mi az IN MOTION története? 

Az IN MOTION elnevezésű pre-fall kollekcióm inspirációja Moholy-Nagy László konstruktivista festményei voltak. A minikollekció mind az öt darabja egy-egy festmény leképeződése. A konstruktivizmus eszközei az egyszerű mértani formákból való építkezés, a zárt, arányos, világos szerkesztés, valamint a fehér és a három alapszín használata. A konstruktivizmus jellemzőit átültetve a divatba, olyan letisztult, és innovatív formákat és vonalvezetést érhetünk el, melyek egyébként is megfelelnek az ARTEP eddigi munkásságának. Ennek megfelelően az IN MOTION kollekció darabjait a geometrikus formák, a minimál vonalvezetés, letisztult szabásvonalak, az alapszínek – piros, bordó, fehér, fekete, szürke/ezüst, bézs – alkalmazása jellemzi. A minimál vonalvezetésű ruhákat az izgalmas színkombinációkon túl, az azonos színű, de eltérő textúrájú és tulajdonságú anyagok egymás mellé helyezése teszi izgalmassá, az áttetsző paneleket előszeretettel használtam a tervezés során.

Minden kollekciódnak nagyon beszédes neve van, miből indulsz ki? Miből merítesz inspirációt?

Eddig mindhárom kollekcióm teljesen más módon született. A legelső a Women’s worth inspirációja a Nő volt, általam ismert és tisztelt nők képe lebegett a szemem előtt, és tulajdonképpen nekik terveztem a kollekció darabjait. Ennek megfelelően nem egy koherens kollekció született, hanem olyan, amiben minden korosztályú és stílusú nő talált magának valót. A második, tavasz-nyári Iris goes to Heaven  nőtípusának inspirációja nem titkolt módon a Taxisofőr című filmben megmentett gyermek utcalány volt, ami a színhasználatban és a sziluettekben volt csak felfedezhető, illetve a kampányképek koncepciójában jelent meg.


Mit tartasz az eddigi legnagyobb sikerednek?

Sikernek leginkább az olyan megkereséseket könyvelem el, amiket ismeretlenektől kapok, akik különböző módon fedezik fel a ruháimat, és megtisztelnek azzal, hogy írnak rólam, bemutatják a márkámat. Ilyen volt például a skóciai St. Andrews Egyetem éves jótékonysági Don’t Walk Fashion Show-jára érkező meghívás februárban, vagy a szeptemberi ELLE-interjúm.Hol lehet megvásárolni a ruháidat?

Jelenleg a Klauzál téren, a Laoni la Store-ban, az Aréna plázában az Ourstlye Boutique-ban és a The Garden Studio-ban, valamint a The Changeroomban, ahol vásárlás mellett kölcsönözni is lehet őket. Ezek mellett Facebook-üzenetben, vagy e-mailben is szívesen veszem a megkereséseket, így egyedi méretre is lehet rendelni.


www.facebook.com/artep.collection

info@artepcollection.com

 

PHOTO: MARTON KECSKÉS

MAKE UP ARTIST: DORINA NEMCSICS

HAIR STYLIST: ZSOLT KRASZNÁR

MODEL: FRUZSINA /VISAGE MANAGEMENT