Hajrában az Art Moments kortárs vizuális művészeti fesztivál

Még két napig él a lehetőség, hogy részt vegyetek a kilencedik alkalommal megrendezett Art Moments kortárs vizuális művészeti fesztiválon! A korábbi évekhez hasonlóan idén is több helyszínen, változatos programokkal várnak a szervezők mindenkit! 

HYBRID ART CAMP – CIRCLE OF LIFE

A Hybrid Art Managment idén indította útjára nemzetközi alkotótáborát, a Hybrid Art Campet, mely mostantól kezdve minden évben a világ legkülönbözőbb pontjairól hoz össze számos kiváló alkotót, hogy segítségükkel a művészet nyelvén szólva felhívják az emberek figyelmét a fenntarthatóság, a tudatos fogyasztás és a környezetvédelem fontosságára. Az első alkotótábort idén augusztus 1-je és 10-e között rendezték meg Pannonhalmán a Circle of Life tematikára épülve, ami eredményeként egy monumentális szobor született, mely az ART MOMENTS keretén belül Budapesten is bemutatkozik. A közel 4 méter magas, 4000 PET palackból álló dinoszaurusz szobor magyar, szlovák, lengyel, cseh és emirátusi művészeti egyetemek végzett, és jelenlegi hallgatói közreműködésével született meg a Pannonhalmi Bencés Főapátság támogatásával Pannonhalmán, a Vis Vitalis ásványvíz, a budapesti Hybridart Management és az Abu Dhabi székhelyű Etihad Modern Art Gallery kooperációjaként. A Hybrid Art Abu Dhabi galéria-partnere rengeteget foglalkozik őstörténeti kutatásokkal, a gyűjteményükben szerepel többek között egy eredeti dinoszaurusz csontváz is – a Hybrid Art Camp együttműködése során a fenntarthatóság jegyében ötvözték az újrahasznosítás jelképeként is értelmezhető PET palackokat és a dinoszaurusz formát, keretbe foglalva így az alkotótábor „Circle of Life” tematikáját.

A szobor Pannonhalma után Budapestre kerül, szeptember 9-től az 56-osok terén láthatják az érdeklődők, majd szeptember 26-án átkerül a Vigadó térre. Novemberben Abu Dhabiba az Abu Dhabi Art Fairen és a Forma 1 zárófutamán a Yas Marina Circuit-en mutatkozik be.

SZOBROK ÚJ RUHÁJA

Szeptember 22 –

A Főváros támogatásával a szeptember végi Design Hét Budapesttel kezdődően egy hónapra sajátos módon, külön a programhoz kifejlesztett mobil applikáció segítségével az Art Moments kortárs magyar divattervezők kreációiba öltöztetheti Budapest ismert köztéri szobrait. Az összeállításokat a Fashion Week idején, fotókiállítás keretében is bemutatják. A program megvalósításához szükséges technikai előkészületek már nyár elején elkezdődtek, egy, az iOS és androidos platformokon egyaránt használható, reszponzív webes alkalmazás kifejlesztésével, illetve annak grafikai megjelenésének megtervezésével. Az applikáció a Pocket Guide-dal közös együttműködésben angolul és magyarul egyaránt elérhető lesz.

A programban résztvevő tervezők: Cakó Kinga, Elysian, Je Suis Belle, Konsánszky Dóra, Mojzes Dóra, Romani Design, Szegedi Kata, USE-Unused.

CÉGÉR BEST OF

2016. szeptember 24. – október 31., Ankert

A Hybrid Art Managment 2012-ben azzal a céllal hirdette meg a Cégér – Jó bornak tervezz címkét! alkotói pályázatot és programot, hogy új együttműködéseket indítson el a kis és közepes borászatok és grafikusok között, új platformot nyisson a magyar kreatív ipar területén, és egyben segítse a kisebb hazai borászatok piaci érvényesülését. Az évente kiírt versenyre minden alkalommal több száz boroscímke-terv érkezik be, melyek közül a szakmai zsűri által kiválasztott legjobb tíz tervezőjének a második fordulóban már a programba bevont borászokkal közösen kell kialakítaniuk egy-egy borfajta új arculatát. Az eddigi évek során sikeres kooperációk jöttek létre a borászatok és grafikusok között. A döntős pályamunkák egy utazó kiállítás és borkóstoló keretében a nagyközönség számára is bemutatkoznak, Magyarország mellett 2012 óta Párizsban, Rómában, Londonban, Helsinkiben, Berlinben, Pozsonyban, Prágában, Zágrábban, Brüsszelben, New Yorkban és Londonban, az helyi Magyar Intézetekkel közös szervezésben volt látható a Cégér kiállítás. 2016-ban a SPAR Magyarország támogatásával valósult meg ismét a pályázat, azokat a grafikusokat keresve, akik új arculatot, cégért terveztek a programban részt vevő három borászat – Dúzsi Tamás és Gere Tamás & Zsolt pincészetének, illetve a Szöllősi Pince – borainak. A kiállítás a Cégér – Jó bornak tervezz címkét! pályázat az idei és elmúlt éveinek legjobb munkáiból ad válogatást. 

I LOVE CAFÉ

2016. október 6-tól városszerte

Az I LOVE CAFE Budapest egykori és hosszú évtizedek után újra éledő kávéházi kultúráját helyezi középpontba. A századfordulós Budapest a maga 500 kávéházával – Bécshez, Párizshoz, Prágához hasonlóan – a kávéházak fővárosának számított. A századelő kávéházai nem a kávéról szóltak. Senki sem azért járt oda. A „kávéházazás” életforma volt, a kávéház pedig igazi közösségformáló, alkotó és szellemi, társadalmi, politikai, üzleti vagy éppen művészeti központ.  A program ötlete ennek a kávéházi életérzésnek a felidézésére született meg. Az I LOVE CAFE 21 népszerű budapesti kávézó bevonásával valósul meg. Mindegyik kávézó kap 1000 darab kávéscsészéket, bögréket formázó, stancolt „papírpoharat”, melyekre a kávézók közönsége szabadon rajzolhat vagy írhat olyan idézetet, gondolatot, amely a kávézás, illetve a kávéház élményét jelenti számára. Az akció végén a kidekorált papírcsészék egységes módon, felfűzve, több sorban fellógatva kerülnek ki a kávézók saját terében.

A programban résztvevő kávézók: TELEPCafe PazarKávétársaságCsendes Létterem, Café Analóg, Massolit Books & CaféMantra Specialty Coffee Minibar, Kelet Kávézó és GalériafeketeBriósHadikSzatyor Bár és Galéria, Zoska Reggeliző KávézóCoffice BudapestSpinoza Café, Kino Kávézó, Eiffel Bistro & Bar, TAMP&PULL, Rojt és Bojt, This Is Melbourne Too 

ART MOMENTS KIÁLLÍTÁSOK A VÁRKERT BAZÁRBAN

2016. október 11-25; Megnyitó: 2016. október 11.

Zenith Art Exchange – Yiannis Roussakis Million Street című fotókiállítása

Yiannis Roussakis athéni származású fotóművész az elmúlt több mint egy évtized során a világ számos országát megjárta, jelenleg pedig Abu Dhabiban él és alkot. Munkáin keresztül felfedezni igyekszik a hétköznapi tárgyak, terek és pillanatok, szürreális természetét, azt üzenve, hogy személyes valóságunk valójában egyfajta álomszerű állapot. Munkáit eddig Londonban, Athénban, Glasgowban, Dubajban és Abu Dhabiban mutatták be. 2012-ben beválogatták a Sony World Photography Awards versenyzői közé, 2014-ben pedig harmadik helyezést ért el a Prix de la Photography (PX3) díjon. A Million Street című kiállítás keretében bemutatott anyag egy tradicionális emirátusi esemény, az évenként megrendezésre kerülő teve szépségverseny és vásár különös világába enged betekintést. A tárlat érdekes képet ad arról, miként látja egy más kultúrából érkező és más vizuális beidegződésekkel rendelkező idegen ezt a merőben helyi hagyományt.

Best of Diploma

Az elmúlt évekhez hasonlóan az Art Moments az idei éveben is egy válogatás kiállítás keretében ad ízelítőt a hazai művészeti egyetemeken frissen végzett hallgatók munkáiból. 2016-ban a Magyar Képzőművészeti Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara, az Eszterházy Károly Főiskola Vizuális Művészeti Intézete és a Kaposvári Egyetem Művészeti Kara mutatkozik be.