Amit tudnod kell a Föld Napjáról

Április 22-én szerte a világon egy kicsit több figyelemmel áldozunk Földanyánk egészségügyi állapotára: különböző rendezvények, akciók, és ehhez hasonló cikkek ezrei igyekeznek felhívni a figyelmet arra a kis tényre, miszerint a környezettudatos életmódra való törekvés mindenki érdeke, bolygónkat csak így tudjuk megvédeni – méghozzá éppen saját magunktól.

A Föld napját 1970-ben rendezték meg először, egy Denis Hayes nevű amerikai egyetemista kezdeményezésére, minek következtében egyidejűleg 25 millió amerikai emelte fel szavát a természetért, elég hangerőt biztosítva ahhoz, hogy sirámjuk eljusson az amerikai törvényhozók fülébe – a történelmi jelentőségű esemény hatására sorra születtek meg a szigorú törvények az USA-ban, majd a világ más országaiban is, a vizek és a levegő védelmére, megjelentek a környezetvédő szervezetek, valamint emberek milliói tértek át az ökotudatosabb életmódra. Sok pozitív változást játszódott le az elmúlt 46 év során, de nem elég: még mindig túlfogyasztunk, sok a vegyszerhasználat, a szemét, az energiapazarlás, ennek eredményeként pedig nő az üvegházhatású gázok kibocsátása. Ezért is fontos, hogy aktívan mindenki kivegye a részét a küzdelemből, környezetbarát termékeket vásárolva, energiatakarékos háztartási eszközökkel, az autót tömegközlekedésre vagy biciklire lecserélve, és így tovább.

Magyarország 1990-ben csatlakozott a kezdeményezéshez, ekkor vált ugyanis világmozgalommá Hayes és barátai figyelemfelhívó-akciója, amelyet azóta is saját szervezete, az Earth Day Network felügyel. Jelenleg 192 ország veszi ki a részét az eseményből, többek között faültetésekkel, rajzpályázatokkal, környezeti vetélkedőkkel, zöldszervezetek támogatásával, környezet-központú könyvek kiadásával, felvonulásokkal, szabadegyetemi előadások megszervezésével, a Google pedig 2013 óta ezen a napon mindig egy animált logóval emlékezik meg Földünkről. Most éppen ilyennel:

Zárásképpen, hallgassátok meg a kiváló Carl Sagan, a múlt század egyik legnagyobb csillagászának gondolatait bolygónkról, amelyekre a Voyager 1 űrszonda „Pale Blue Dot”-ra keresztelt fotója inspirálta (ez az a híres kép, amelyen a Földet hatmilliárd kilométer távolságból, egy halovány kis kék pontként láthatjuk):


A Föld Napja himnusza:

Joyful joyful we adore our Earth in all its wonderment
Simple gifts of nature that all join into a paradise
Now we must resolve to protect her
Show her our love through out all time
With our gentle hand and touch
We make our home a newborn world
Now we must resolve to protect her
Show her our love through out all time
With our gentle hand and touch
We make our home a newborn world