Amerikai függetlenek a Titanicon

A  21. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál öt helyszínen 25 nemzet 52 alkotását mutatja be. Az egyik legizgalmasabb szekció az Amerikai függetlenek, melyen belül öt művet tekinthet meg a nagyközönség. Megmutatjuk melyikeket.

Jobb angyalok – Kalandozás Abraham Lincoln gyerekkorába


A fekete-fehér film Abraham Lincoln gyerekkorát dolgozza fel, az idei Sundance-en debütált. Az A.J. Edwards által írt és rendezett elsőfilmes mű az egykori legendás amerikai elnök gyerekéveinek három évét mutatja be Indiában, azt az időszakot, mikor olyan tragédiákkal kellett szembenéznie a jövőbeli politikusnak, melyek egy életre megedzették. Közben megismerhetjük életének két olyan nőjét is, akik óriási hatással voltak rá.

Az A. J. Edwards által írt és rendezett elsőfilmes mű a vizuális és narratív költészet eszközeivel mutatja be Lincoln világát, és elegánsan tálalja a korszakban uralkodó vezérelvet, a mértékletességet, illetve azokat a hatásokat, melyek a történelem egyik legkiemelkedőbb vezetőjének személyiségét formálták.


Joe – Nicholas Cage visszatér


A Joe a Velencei Filmfesztiválon mutatkozott be és jelölték Arany Oroszlánra, a másik főszereplő, Tye Sheridan pedig meg is kapta a a legjobb fiatal színésznek járó Marcello Mastroianni-díjat alakításáért. Joe (Nicholas Cage) börtönt megjárt favágó, aki csupán dolgozni akar és elkerülni a bajt – esze ágában sincs ugyanis visszakerülni a dutyiba. Egy nap jelentkezik nála egy fiú, akiről hamar kiderül, hogy alkoholista apja folyamatosan veri, ám a srác inkább tűri a megpróbáltatásokat családja érdekében. Joe nem akarja tétlenül nézni az erőszakot, megpróbál megtenni minden tőle telhetőt, hogy megmentse a tinédzsert és családját az alkoholista apától, ám közben egyre közelebb és közelebb kerül ahhoz, hogy újra törvényt szegjen.


Csakis New Yorkban – Mikor a pornófüggő muszlim fiú elveszi zsidó menyasszonyát


Igazi élménynek ígérkezik a Csakis New Yorkban, ami a Tribeca Filmfesztiválon Kreatív Ígéret-díját is elnyerte. Arafat hithű muszlim szüleivel él, akik előszeretettel foglalkoznak egyetlen csemetéjük magánéletével, ami igazából nem nagyon létezik, legalábbis ha nem számoljuk a pornó és Arafat közti szoros kapcsolatot, ami miatt kénytelen eljárni a Névtelen Szexfüggők gyűléseire is. Arafat végül házasságra adja a fejét, ám nem azt a muszlim hölgyet veszi el, akit szülei kinéztek számára, hanem egy zsidó lányt, amitől persze alaposan kiborul a bili. Egyik család sem tágít vallása mellől, így a friss házasok kénytelenek kicsit átgondolni, hogy milyen tradíciókat kövessenek.


Fruitvale Station – Egy tragédia igaz története


2008-ban, Szilveszter éjszakáján a Fruitvale Stationnél egy 22 éves afro-amerikai fiút, Oscar Grant III.  igazoltatás közben a rendőrök lelőttek. A túlkapást rengetegen rögzítették mobiltelefonnal, az ügyből óriási vihar lett, és a szomorú eseményt választotta témájául Ryan Coogler első filmjeként, mely rögtön két díjat is bezsebelt a Sundance fesztiválon –   a zsűri nagydíját és az amerikai dráma kategória közönségdíját.


 Kékmadár – A gondatlanság és következményei


A női szereplők Karlovy Varyban elvitték a legjobb színésznőnek járó trófeát és az ökumenikus zsűri is díjjal jutalmazta az alkotást. Lance Edmands filmje majdnem elvitte a Kristály Glóbuszt is, ám ezt végül Szász János kaparintotta meg. Lesley, a buszsofőr a műszak végén nem ellenőrzi a jármű hátsó traktusát, mivel a figyelmét elvonja egy kék madár, közben a városka másik végén pedig egy másik asszony, Maria a kocsmába tart, hogy elfelejtse a nap rossz emlékeit. Reggel Lesley egy halott kisfiút talál a buszon. Az eset felrázza a várost, a két felelőtlensége családokat szakít szét és sorsokat köt össze. Dráma a javából.


Az április 4-12-ig tartó fesztivál végleges programja ITT érhető el. Április 3-án még kedvezményes 900 Ft-os áron vásárolhatók jegyek, utána 1100 Ft-ért, április 4-től pedig öt és tíz jegy vásárlása esetén olcsóbban – 900, illetve 800 Ft-os áron – válthatók.

Facebook-oldal ITT.

Cikkünk a 21. Titanic Nemzetközi Filmfesztiválról ITT