A világ öt leghíresebb macskája

Ma van az Öleld meg a macskádat! nap. Házi kedvenceink előtti tiszteletünk jeléül bemutatjuk a világ öt leghíresebb macskáját.


Trixie, a hűséges

Henry Wriothesleynek, az angliai Southampton harmadik grófjának igen heves természete volt a 17. században. Számtalan összetűzésbe keveredett az állammal, melynek következtében börtönbe zárták. Macskája, Trixie azonban még ide is követte a gazdáját, és több éven keresztül raboskodtak együtt. Wriothesley hálából saját portréjára odafestette házi kedvencét is.


Hamlet, a világutazó

A Hamlet nevű cicus 1984-ben bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, mint a legtöbbet utazó macska. Hogyan sikerült kiérdemelnie ezt a címet? A négylábú 1984-ben, Torontóban szállt fel gazdájával egy repülőre, ahonnan eltűnt, s csak 7 héttel később találták meg. A macska ezen idő alatt 965 600 kilométert tett meg a levegőben.


Towser, a véreskezű

A macska állítólag 28.899 egérrel végzett 24 éves pályafutása alatt. Az 1963-ben született cicának városában, a skóciai Glenturretben szobrot is állítottak egykori otthona, a helyi szeszfőzde előtt. A britek tényleg imádják a macskákat. A londoni Paddington pályaudvar kóbormacskáinak nevet adnak és alkalmazottként tekintenek rájuk: munkájuk az egérfogás, fizetségük a koszt és kvártély.


Félix, a csillagcica

Félix az első macska, aki megjárta a világűrt. A rendhagyó utazásra 1963-ban került sor. A Franciaországban betanított cicát Algériából lőtték a világűrbe, ahol a fülébe épített chip segítségével végig meg tudták figyelni az állapotát. Félix utazásakor 210 kilométert tett meg az űrben. A francia macskáról a ’70-es években bélyeget is készítettek.


Hope, a túlélő

Minden amerikai emlékeiben élénken él a 2001 szeptemberi terrortámadás, amikor a New York-i World Trade Center két tornyát megsemmisítette egy terroristatámadás. Rengeteg ember sérült meg és vesztette életét a terrorcselekmény miatt. Nem így Hope, a szerencsés macska, akire egy héttel a katasztrófa után találtak rá egy étteremben. Sőt, időközben három kölykének is életet adott.


+1: Garfield, a képregényhős

Kevésbé valódi, ám annál népszerűbb Jim Davis 1978-ban megalkotott képregényhőse, Garfield. A dagadt és lusta macska nem az egérfogásból, hanem a tévénézésből űz sportot. A lassan 40 éve rajzolt figura már a mozivásznon és a tévében animációs meseként is elvarázsolta az embereket.