A világ legmenőbb fesztiváljai

Összegyűjtöttük a világ legmenőbb, legnagyobb és legfurcsább fesztiváljait. Lángoló építmények, világsztárokkal összekötött foodstruckok és a világ tetején bulizó tömegek. Egy biztos: az emberek mindenhol tudják, hogy kell bulizni.

A legmenőbb magyar fesztiválokról ITT olvashatsz!

A legmenőbb kulturális fesztiválokról ITT olvashatsz!


 

The Governor’s Ball


New York City, USA, Június 3–5.

A csupán ötéves New York-i fesztiválon különleges figyelmet kap a gasztronómia is: a Randall’s Islandon megjelenő éttermek és foodtruckoknak külön headline-ja van. Azért persze az előadók sem semmik: idén a színpadra áll Kanye West, Beck, Robyn, a Years & Years és az M38 is. A szervezőknek csak az esőtől kell félnie: a fesztivál rövid történelme során többször okozott már problémát.

governorsball

Sónar


Barcelona, Spanyolország, 2016. június 16–18.

Az 1994-ben alapított Sónar fesztivál a modern művészeteket és a modern zenét állította központba. Idő közben a rendezvénysorozat két részre szakadt: a Sónar by Day-re, különböző művészeti programokkal és a Sónar by Nightra, ahol a zenéé a főszerep. A fesztivál Japántól kezdve Kanadán át Németországig összesen 23 városban mutatkozott be. Idén Barcelonában Fatboy Slim és Jamie Woon a húzónevek.

sonar

Glastonbury


Worthy Farm, Anglia, 2016. Június 22–26.

Az 1970 óta megrendezett piltoni Glastonbury fesztivál igazi nagyöreg. Már a hetvenes években olyan ikonok zenéltek a színpadán, mint a Led Zeppelin, David Bowie vagy a The Who (akik 2015-ben is headlinerek voltak) idén pedig a Muse, Adele és a Coldplay viszik a prímet. Tavaly a Dalai Láma is kinézett a bulira, szóval a társaság tényleg kiváló. Évente 135.000 jegyet bocsátanak ki a fesztre.

glastonbury

Roskilde fesztivál


Roskilde, Dánia, 2016. Június 25 – július 3.

A dánok legnagyobb zenei fesztiválját eredetileg a hippik számára rendezték meg 1971-ben, mára viszont inkább a mainstream közönséget célozza meg. A rendezvény legfurcsább programja az 1999 óta szombati rendezvénynapon megtartott meztelen futóverseny, melyen a befutó hölgy és úr egy-egy jegyet nyerten a jövő évi bulira. A lineupon idén olyan nevek szerepelnek, mint Macklemore &Ryan Lewis vagy MØ.

roskildefesztival

Montreux Jazz Festival


Montreaux, Svájc, 2016 július 1–16.

Az 1967-ben debütált fesztivál annyira menő, hogy 1986-ban például Keith Haring készítette el a hivatalos plakátját. A svájci fesztivál különleges zenei repertoárjával emelkedik ki a többi közül. Bár olyan előadókat is színpadra állít, mint a Pink Floyd, a Deep Purple, a Placebo vagy idén a Muse, immár 50 éve fektet ugyanúgy óriási hangsúlyt a jazzre és a blues-ra is, elegánssá varázsolva a fesztiválozás műfaját.

montreaux

Exit Fesztivál


Novi Sad, Szerbia, 2016. július 7–10.

Az Exit fesztivál 2000-ben hallgatók lázadásaként indult Szerbia szabadságáért, végül az országban beállt változások után is folytatódott a buli. Olyannyira, hogy 2014-ben a legnagyobb európai fesztivál díjat is megkapta. 2015-ben három nap alatt 190 ezer látogatót fogadott, 2016-ban pedig ismét nagy tömegre lehet számítani, köszönhetően olyan húzóneveknek, mint Ellie Goulding, vagy a Bastille.

exit

Wireless Festival


London, Anglia, 2016. július 8–10.

A 2005-ben alapított londoni Wireless Festival már megannyi helyszínen megfordult az elmúlt években, kezdve a Hyde Parktól egészen legutóbbi helyszínéig, a Finsbury Parkig – egy dolog viszont sosem változott: a felhozatal minősége. Idén a parkban összegyűltek Calvin Harrisre, J.Cole-ra, A$AP Fergre, Future-re, Kygóra és Martin Garrixra bulizhatnak a fesztivál 3 napja alatt.

wirelessfestival

FIB


Benicàssim, Spanyolország, 2016. Július 14–17.

A Festival Internacional de Benicàssim rövidítve FIB Spnayolország egyik legnagyobb fesztiválja, mely nemzetközileg is óriási sikereket arat évről évre. Zenei felhozatala mellett fontosak a programok rövidfilmvetítések, divat- és art show-k is, melyek miatt a FIB őszművészeti jelleget is nyer . A rendezvényen idén olyan nevek csinálják majd a fesztivált, mint Major Lazer vagy Kendrick Lamar.

fib

Tomorrowland


Belgium, Boom, 2016. Július 22–24.

A fiatalnak számító Tomorrowlandet 2005 óta tartják meg a belga Boom városban, aminek már a neve is illik a világ legnagyobb EDM-fesztiváljához. Népszerűségét jól példázza, hogy kétmillió ember is várakozott már online a jegyvásárlás kezdetén. Az elképesztően látványos színpadon a műfaj legnagyobbjai zenélnek, idén például R3hab, Fedde Le Grand, Admin van Buuren, Deadmau5 vagy Tiësto.

tomorrowland

Fuji Rock Festival


Yuzawa, Japán, 2016. július 22–24.

1997-ben még valóban Fujin rendezték meg a fesztivált, ám 1999-ben átköltöztettek Yuzawa városába, ahol a fesztiválozók a világ zajától távol bulizhatnak, hiszen a területet minimum 40 perc buszozással lehet csak megközelíteni. A szervezők figyelnek a környezetre és a világ legzöldebb fesztiváljává akarják avanzsálni a rendezvényt. A legnagyobb húzónév idén a Red Hot Chili Peppers és Sigur Rós.

fujirockfestival

Burning Man


USA,Black Rock Desert 2016. Augusztus 28 – Szeptember 5.

A Burning Man a világ egyik legfontosabb, óriási tömegeket megmozgató művészeti rendezvénye, melyet 1986-ban alapítottak. A jelentkezők a nevadai sivatagban különböző művészeti alkotásokat vonultatnak fel szabályos körökben, megalkotva Black Rock Cityt, melyek közepén az óriási (2014-ben 32 méter magas) emberalak áll, ami később a lángok áldozata lesz. Idén DaVinci munkássága lesz a téma.

burningman

Lollapalozza


Németország, Berlin – 2016. szeptember 10–11.

A fesztivált 1991-ben a Jan’s Addicition eredetileg egyfajta búcsúturnéjaként indult, amely egészen 1997-ig tartott. A fesztivál (immár igazi fesztiválként) 2003-ban éledt fel, bejárva Észak-Amerikát. A Lollapalooza 2010-ben már az USA-n kívül is megtartották, 2014-től pedig már Európában is élvezhetjük a bulit Berlinben, idén olyan nevekkel, mint a Kings of Leon, a Radiohead vagy a Major Lazer.

lollapalooza