A világ legkülönlegesebb ökoszállodái

A világszerte április 22-én megtartott Föld napja a legnagyobb önszerveződő környezeti megmozdulássá nőtte ki magát Magyarországon. Ez alkalomból gyűjtötte össze a trivago.hu szálláskereső weboldal a világ legkülönlegesebb ökoszállodáit, ahol a vendégek kényelme mellett a környezetvédelem és fenntarthatóság a  legfontosabb szempont.


Lefay Resort, Gargnano (Olaszország)

A Lefay Resort a Garda-tó partján terül el egy olajfákkal borított, dimbes-dombos vidéken. A hotel az olasz luxust és mediterrán élvezeteket ötvözi a társadalmi és környezeti tudatosság megvalósításával. Itt a külső kialakítástól a belső dizájnig minden összhangban van a környék természeti adottságaival és szinte minden helyi alapanyagok felhasználásával készült. A hotel közvetlen közelében egy high-tech villamosenergia-termelő üzem van, ez kezeli a fűtő- és hűtőrendszert, amihez megújuló energiát használ. Az esővizet elvezetik és gyűjtik, a medencékből túlfolyó vizet pedig öntözésre használják.


Maliba Mountain Lodge, Maseru (Lesotho)

A Maliba már csak elhelyezkedése miatt is említésre méltó; egy érintetlen nemzeti parkban fekszik, első és egyetlen ötcsillagos létesítményként a dél-afrikai Lesotho országában. Nemcsak a fenntarthatóságot szem előtt tartó gyakorlatáról híres, hanem arról is, hogy bevonja és segíti a helyi közösséget. Egyik legemlítésreméltóbb projektje a Ha Mali közösségi központban felállított 2500 literes tartály, melyben összegyűjtik az esővizet. Tiszta vízzel látják el az óvodásokat és a rendszer segítségével biztosítják a vízkészletet a gyümölcsfák öntözéséhez, amelyek élelemmel látják el a helyi gyerekeket és a közösséget.


Laguna Lodge, Santa Cruz La Laguna (Guatemala)

A tengerkék vízű Atitlán-tó partján, Guatemalában fekvő Laguna Lodge hotelét is a fenntarthatóság inspirálta, szlogene „a természet az új luxus”. A tulajdonosok és itt dolgozók célja, hogy ne elvegyenek, hanem hozzátegyenek az ország ökológiai örökségéhez és a környezetgondozás hagyományához. Ennek jegyében hozták létre ezt az autentikus, luxus öko-kunyhót. Az energiafogyasztást 180 napelemmel csökkentik, a vendégek által használt vízzel a kertet locsolják és az esővizet is összegyűjtik. Az élelmiszer-hulladékot trágyaként használják fel a kertben, a nem újrahasznosíthatót pedig helyben égetik el. A kémiai anyagokat is csak módjával használják; természetes tisztítószerekkel takarítanak és a vendégeknek kikészített piperecikkek is organikusak.


Post Ranch Inn, Big Sur (USA)

Az amerikai Post Ranch Inn Kalifornia államban, egy sziklás gerincen várja a látogatókat. Az üdülőhelyet fenntartható, természetes anyagok felhasználásával, a helyi kulturális és régészeti források megőrzését szem előtt tartva hozták létre, figyelembe véve a hatályos élőhelyvédelmi tervet is, melyben a terület védett állat- és növényfajaira is kitérnek. A hotel berendezése újrahasznosított vörösfenyőből készült,  a szobákban víztakarékos zuhanyfejek és toalettek vannak, és a vendégek műanyag palackok helyett újratölthető üvegpalackokat, a fürdőszobában pedig biológiailag lebomló szappanokat, samponokat, testápolókat használnak.


Song Saa, Koh Kong (Kambodzsa)

A Song Saa luxushotele egy apró szigeten helyezkedik el Kambodzsában. A természeti környezet védelme és a helyi közösség támogatása központi szerepet játszik a létesítmény életében. Amikor a Song Saa tulajdonosai, Rory és Melita Hunter először látogatták meg a szigetcsoportot, lenyűgözték őket a környék esőerdei és a csodás strandok, de szembesültek a lehetséges környezeti kihívásokkal is. Megfogadták, hogy törekszenek az ott élők jólétének elősegítésében és hozzájárulnak a helyi gazdasághoz. A luxushotel így a környéken úttörő lett a szilárd hulladék kezelésében, fenntarthatósági központot és képzési programot hozott létre a környezetvédelem szolgálatára, valamint kezdeményezett egy gyakornoki kutatási programot is Kambodzsa tengeri világának megőrzésére.


Tabacon Grand Spa Thermal Resort, La Fortuna (Costa Rica)

A Tabacon Grand Spa Resort Costa Ricán, az Arenal vulkánról elnevezett nemzeti parkban, egy esőerdő közepén fekszik. A hotel környezetvédelmi programjaival, intézkedéseivel vívta ki magának a fenntarthatósági turizmus tanusítványának (Certification for Substainable Tourism) elismerését. Biológiailag lebomló és organikus termékeket használnak, a melegvizet pedig a közeli meleg forrásokból nyerik és ezt élvezhetik a vendégek a hotel termálvizű medencéiben is. Átfogó hulladékgazdálkodási programjuk, innovatív, a víz erejének hatékony felhasználására kifejlesztett rendszerük hozzájárul a helyi természeti környezet megóvásához.