A világ legijesztőbb elmegyógyintézetei

Az elmegyógyintézetek sose voltak a világ legvidámabb helyei, főként mikor még a józan tudomány igencsak messze állt mind az ápolóktól, mind pedig az orvosoktól. Ám néhány intézménynek különösen rossz híre terjedt el az évtizedek során és olyan történelemmel rendelkeznek, amik bármikor lehetnének egy-egy horrofilm alapötletei. Kukkantsuk be a horrorisztikus falak közé!

FUNZINE & FOX present: The Walking Dead Party

Október 30. 21:00

Fogas Ház

1073 Budapest, Akácfa u. 51.

Facebook-esemény ITT!

Metropolitan Állami Kórház


A massachusetts-i Waltamban található Metropolitan Állami Kórházat 1992-ben zárták be, majd 2009-ben le is rombolták, de 62 évig tartó működése alatt olyannyira sok borzasztó mende-monda keringett róla, hogy emlékét nehéz lesz kitörölni a helye lakosokból. Az intézménynek egykor fontos részét képezte a Gaebler Gyermekközpont, melyet valójában inkább gyerekbörtönként emlegettek az ide kerülő, rossz magaviseletű gyerekek szigorú, mindennapos büntetései miatt.A felnőttek viszont ennél is rosszabbul jártak. A kórház egykori csúfneve, a „Hét fog kórháza” egy 1978-as esetből ered. Ebben az évben tűnt el 2 évre az Ana Marie Davee nevű páciens egy szokásos napi sétája során. Évekkel később holttestét három különböző sírban találták meg a pincében, gyilkosát, az ugyancsak itt élő pácienset, Melvin Wilsont könnyű volt azonosítani, ugyanis hét fogát is megtartotta áldozatának.

Topeka Állami Kórház


Bár a Topeka Állami Kórház az USA egyik legelismertebb elmegyógyintézete volt, az 1900-as éves elején még borzalmas rémmesék terjedtek róla.Egy oda látogató újságíró például arról számolt be, hogy az itt tartott betegeket olyan hosszan tartják beszíjazva, hogy némelyikük bőre elkezdett összenőni a szíjakkal, hiszen sokszor hónapokig meztelenül tartották őket lekötözve. A pácienseknek sose adtak semmilyen elfoglaltságot, így azok egy idő után beletörődve sorsukba éveken át csak vakon a falat bámulták. Az intézményt 1997-ben zárták be.

Whittingham


Whittingham egykor Nagy-Britannia legnagyobb elmegyógyintézete volt, ám a sorozatos botrányok miatt végül bezárták kapuit. Az intézmény páciensei már 1965-ben előálltak néhány rendkívül furcsa váddal az itt dolgozókkal kapcsolatban – ezek közül a legborzasztóbbak között volt például az, hogy a nővérek gyakran a maradékokból összekevert moslékkal etették a betegeket és gyakran hagyták őket kint a viharos időkben, csupán egy alsó ruházatot hagyva rajtuk. 

Egy beteg beszámolt arról is, hogy az itt dolgozók sokszor fojtogatták vizes törölközővel a rossz magaviseletű betegeket, egészen addig, míg azok el nem vesztették eszméletüket. Bár a vádakat mindvégig tagadták, az sokat elárul, hogy egy nővért emberölés miatt tartóztattak le, miután olyan szinten bántalmazott egy beteget, hogy az belehalt sérüléseibe…

Beechworth Lunatic Asylum


Ausztrália egykori legnagyobb elmegyógyintézete, a Beechworth fénykorában 1200 beteggel büszkélkedhetett – ám ennek könnyen lehetett oka az, hogy ez időben elég volt egy rokon beleegyezése ahhoz, hogy valaki bekerüljön a földi pokolba, a doktoroknak még csak nem is volt kötelező megvizsgálniuk a páciensjelölteket. Vagyis bárki beadhatott ide bárkit. Az intézmény 128 éves történelme során 9000 ember halt meg, sokuk halála teljesen megmagyarázhatatlan módon történt – mindenesetre a belső szerveket szívesen konzerválták az orvosok, ami már gyanús lehet. A rossz emlékek sokaságát az 1950-es években egy tűz pusztította el, a kórház viszont máig látogatható – egy exkluzív éjszakai szellemtúra keretein belül.

Athens Elmegyógyintézet


Az ohiói Athens Elmegyógyintézetet 1993-ban zárták be 119 év működése után. Az intézet egykoron a lobotómiás eljárásokról volt híres na és persze betegeiről, akik különösen veszélyes bűnözőkként kerültek a kórház falai közé. Ez viszont akkoriban teljesen megszokott dolog volt.Az azóta üresen álló épület temetőjében 1900 sír található. Egy sírhely viszont különösen híres – egy 1978-ban eltűnt női beteget egy év után találták meg a pincében – holtteste örökre nyomott hagyott a padlón: 

Taunton Állami Kórház


A Taunton Állami Kórház ugyancsak Massachusetts államban nyitotta meg kapuit 1854-ben, rossz hírnevét pedig egy páciensének, Jane Toppannek köszönheti, aki nővérként Cambridge Kórházban 31 beteget ölt meg, elmondása szerint azért, mert ő akart lenni az az ember a világon aki a legtöbb magatehetetlen emberrel végez.Viszont azok a pletykák sem tettek túl jót az intézmény hírnevének, hogy néhány orvos és nővér állítólag  azért vitt le erőszakkal a pincébe betegeket, hogy sátánista rituálékat hajtsanak végre rajtuk. Később több beteg és dolgozó is arról számolt be, hogy akárhányszor próbálták kinyitni a pince bejáratát, egy megmagyarázhatatlan rossz érzés és nyugtalanság kerített őket hatalmába. 

Kövesd horrorisztikus cikkeinket a hónap során ITT!