A vászonvitéz meg a cunami – A FUNZINE filmajánlója

Hollywoodban gyakran előfordul, hogy egy színészt skatulyába szorítanak a producerek, az ügynöksége meg persze a közönség. Ezt még olyan korszakos tehetségeknek sem sikerült elkerülniük, mint Al „Viseguy” Pacino vagy Richard Gere, akit a rossz nyelvek szerint egy időben csak „Hernyóselyem Fiúként” emlegettek álomgyári körökben.

A kérdés persze az, hogy a szerepdobozba kényszerített tehetségnek sikerül-e leszakítania magáról az A-listás gázsik, jegyeladások, DVD-forgalmazás és merchnadising-bevételek után járó jutalékok jármát – csak hogy képzavart képzavarba ne öltsek –, és fajsúlyos alakításokkal bizonyítania, nem véletlenül kapta pille szárnyára a hírnév.

Jack Reacher

Az egyiknek sikerül, a másiknak nem – öntötte dalba a méltán híres slágerszerző – és ezzel a megállapításával, bizony, kár lenne vitába szállni. A leadben említett uraknak például sikerült – ahogy egyik múlt heti ajánlatunk, a Richard Gere főszereplésével készült Végzetes hazugságok is bizonyítja.  Friss premierfilmünk, a Jack Reacher leading role-ját alakító színésznek viszont nem: Tom Cruise számára megint lehetetlen küldetést jelentett, hogy meglábolja a színészi hivatás magasabb ormait. Persze, neki se szaladt nagyon.

Hősünk, Jack Reacher halmozottan mirtuszkoszorús volt katonai rendőr, sasszemű mesterlövész és magasan képzett harcművész létére bánatos J. Rambóként rója az Egyesült Államok poros országútjait. Stoppal és Greyhound buszokkal járja Amerikát, egyedül, akár a saját kinyújtott hüvelykujja. Mégis, valamilyen megmagyarázhatatlan ösztöntől hajtva, mindig ott bukkan fel, ahol szükség van rá: jön, hogy segítsen, és kihúzza a slamasztikából a jóravaló embereket.

Esetünkben éppen egy vietnami veteránt, akit azzal gyanúsítanak, hogy műkedvelő orvlövészként kisebb vérfürdőt rendezett – szegény David Morell, hát ezt is meg kellett érnie –; az illető persze makacsul tagadja a vádakat. Reacher dolga – mi más is lenne –, hogy tisztázza a bajtárst a vádak alól, és felgöngyölítse ezt a rendkívül szövevényes ügyet.

Cruise, mint már (meg majd még) annyiszor, ezúttal is kókadt rutinnal hozza a dagadó belvilágú szuperkatonát. A könnycseppek, amelyeket az Esőemberben vagy a Magnóliában nyújtott alakítása láttán morzsoltunk el annak idején, rég felszáradtak már, újabb érzelmi csapadék pedig nemigen fenyeget. A sztár, akinek plakátjaival pár évtizede még nőiességükben bimbódzó bölcsészhallgatók tapétázták ki a kisszobájuk falát, az utóbbi években egyre kevésbé „szexi”; gyakorlatilag folyamatosan ugyanazt a G.I. Joe akciófigurát alakítja a vásznon. Christopher McQuarrie, a film rendezője pedig persze állhatatosan asszisztál mindehhez.

Jack Reacher
színes, feliratos, amerikai akciófilm, 130 perc, 2012
rendező: Christopher McQuarrie
főszereplők: Tom Cruise, Rosamund Spike, Robert Duvall

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=pj8SfsH_6pE[/youtube]

A lehetetlen

Valamit visz a víz. Ezúttal egy komplett famíliát, amelynek tagjait egy hirtelen támadt szökőár elválasztotta egymástól. Talán végleg – talán nem. Bármi megtörténhet, hiszen ezúttal „maga az élet” írja a forgatókönyvet – Juan Antonio Bayona filmje megtörtént eseményeken, illetve egy spanyol család visszaemlékezésein alapul.

Ráadásul a rendező és alkotótársa, Sergio G. Sánchez forgatókönyvíró akkurátusan tartották magukat a tényekhez: csupán egyetlen részletet, a katasztrófát átélő család nemzetiségét változtatták spanyolból amerikaivá.

A film rendkívül aprólékosan és naturalisztikusan, mégis megkapó érzékenységgel ábrázolja a család hányattatásait. Valószínűleg éppen ennek köszönheti, hogy a kritikusok és a nézők körében egyaránt zajos sikert aratott – na meg persze a remek színészi alakításoknak.

A filmben harcedzett és tehetséges színészek adogatják egymásnak a végszavakat: az apát Ewan McGregor, az anyát Naomi Watts játssza. Az igazán emlékezetes alakítást mégsem nekik, hanem a tizenkét éves Lucast játszó Tom Hollandének köszönhetjük. És köszönjük is, méghozzá ezerszer és szépen.

A lehetetlen (The Impossible)
színes, feliratos, spanyol-amerikai filmdráma, 114 perc, 2012
rendező: Juan Antonio Bayona
főszereplők: Ewan McGregor, Naomi Watts, Tom Hollande

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Bgw394ZKsis[/youtube]

 

Tetszett a cikk? Akkor olvasd el ezeket is!

Bérelj cicát!

Kaijuuuuuuu…!!!

Ezeket a filmeket látjuk 2013 első felében