A város legjobb szendvicsezői

Ha csak egy szendvicsnyi időnk van, akkor általában a Subway vagy valamelyik más, kevésbé egészséges gyorsétterem lánc ötlik először eszünkbe, és mivel mindenhol ott vannak, éhségünket gyorsan csillapíthatjuk is a tömegtermelés adalékanyagokkal telepumpált áldásaival. Mit tegyünk azonban akkor, ha valami újra, frissre, izgalmasra, és nem utolsó sorban az egészségünk mellett a pénztárcánkat is kímélő megoldásra vágyunk? Utánanéztünk Budapesten, hogy hol lehet a legfinomabb szendvicsekhez jutni, és az alábbi felfedezéseket tettük!


Mennivaló Szendvicsbár

Első megállónk az Iparművészeti múzeum gyönyörű épületével szemközt található. Az Üllői-József körút sarkát székhelyéül választó Mennivaló szendvicsbár kívül esik mind a pesti belváros, mind a fővárosi gasztroforradalom központjától, és pont ezért remek lokáció ez: a verseny is kisebb, valamint nem muszáj a Deák Ferenc tér környékéig betrappolnunk, ha valami finomat és újszerűt szeretnénk enni. A kisebb verseny persze nem jelenti azt, hogy a Mennivaló mögött álló két lengyel lány bármit is engedne a minőségből. A kicsi (340 Ft) és normál (400 Ft) méretekben kapható, ropogós héjú és puha belű szendvicsekbe öt feltét közül válogathatunk belevalókat, baconös-zöldséges, camembert-es, tonhalkrémes, fetás-céklás és krakkói kolbászkrémes megoldásokban gondolkodva. Az adagok sehogy sem nevezhetőek laktatónak, cserébe viszont a szendvicsek nem is oly’ drágák, és ami a legfontosabb: nagyon finomak.

1085 Budapest, Üllői út 30.


Delibaba Szendvicsműhely

A Nádor utcai Delibaba már egy magasabb árkategóriát képvisel 890 Ft-os szendvicseivel, cserébe azonban a Jacques Liszt gourmet pékségből frissen a szendvicsezőbe szállított zsemlékbe egy nagy adag, ízletes mennyország került. Akár konzervatívabb, akár kísérletező kedvűbbek vagyunk a kulináris kérdésekben, a Delibabában megtaláljuk a számításainkat: van itt a csirkesalátás és a vastagkolbászos klasszikusoktól kezdve az egy fokkal már merészebb, tojásos baconös szendvicsen át, a grillezett és chilis mézzel megkent sütőtökös verzióig minden, mi szem-szájnak ingere. Ha szendvicsünk befalása után úgy gondoljuk, képtelenek leszünk ezzel a mámorító ízzel a szánkban végigcsinálni az egész napot, anélkül, hogy ne rohannánk azonnal vissza a Delibabába, mossuk le az ízlelőbimbóinkat egy finom levessel – minden héten egy vegán, egy tej- és húsmentes, és egy húsos leves közül választhatunk, melynek adagját 590 forintért mérik.

Budapest, Nádor utca 19.


The Butcher’s Kitchen

A hatalmas ablakain át esténként az egész Dobozzal szemközti utcaszakaszt bevilágító szendvicsbár nem csak halogén izzóival ragyogja be az életünket, de a néhány percre egy szebb, nyugodtabb, boldogabb világot megidéző kreálmányaikkal is. A bulinegyed szélén elhelyezkedő henteskonyhában jellemzően 1350 forintért mérik a sültkrumplival körített és 15 deka hússal megpakolt szendvicseket, de gondoltak a vegetáriánus életmódot folytató gurmanokra is: nekik a sült céklás, szárított paradicsomos, olíva olajban pácolt camembert sajttal megpakolt verziót szánták. A hely igazi különlegessége és nem is olyan titkos fegyvere azonban a pastrami: ez a New York-i klasszikus garantáltan minden húsimádot levesz a lábáról.

Budapest, Klauzál utca 11-13


Anyu

Budapest legcsaládiasabb ételbárjában a hangulatnál már csak a szendvicseik kellemesebbek. A friss hozzávalók, a zsemlébe tömött szeretet és a szokatlan párosítások ellenére is csodálatos ízvilágú szendvicsek minden búnkat elfeledtetik velünk és új életerővel töltenek meg: mi a mediterrán paprikaszósszal nyakon öntött csirkesültes változatot kóstoltuk, és garantáltan visszajáró vendégek leszünk. A szendvicsek mellett remek leveseket, de még finomabb tortákat is találunk az Anyu pultjában, nyugodt szívvel ajánljuk mindet. Ha a levessel kiegészített menüt kérjük, akkor csupán csak 900 forintot kell fizetnünk az élményért, egyébként egy szendvics 650 Ft-ba kerül.

1111 Budapest, Bercsényi utca 8


Bors

Bár a már második életévét taposó Borsba a legtöbben a leveseik miatt járnak, a Kazinczy utca legnagyobb sorait generáló gasztróbár kreatívan megpakolt (és fantáziadúsan elnevezett) bagettei révén megérdemelten kerül bele szendvicsválogatásunkba. Az olyan klasszikusok mellett, mint a sertésvelős-jalapeno paprikás Braindead és a vonalaikra odafigyelő lányok kedvence, a csirkemellel és lilahagymalekvárral megbolondított French Lady, a srácok mindig kitalálnak valami még őrültebb és még finomabb kompozíciót, legutóbb például a FourTuna névre hallgató mámorító darabot, ami a coleslaw, főtt tojás és tonhal szédítő kombójával veszi fel a harcot az éhségérzet ellen. A kiszolgálás gyors és kedves, a szendvicsek mellett a levesek, a tészták és a házi szörpök is megérnének egy misét, a Bors tehát garantáltan feldobja a napodat.

1075 Budapest, Kazinczy utca 10


Módszertani Kabinet

A budai Módszertani Kabinet (más néven MÓKA Kávézó) olyan street food-favoritok közeli szomszédságában van, mint a szintén a Varsányi Irén utcában helyet foglaló, hamburgereikkel hódító Finomító kantin vagy a Széna téri Arriba Taqueria, de ebben az erős versenyben is talpon tud maradni, köszönhetően megannyi, zöldségekkel és különböző (természetesen feláras) extrákkal körített vasalt szendvicsüknek (akár gluténmentes verzióban is!), kézműves söreiknek, omlós tésztájú croissantjaiknak és a kedves kiszolgálásnak. Az otthonos hangulatú kávézó/szendvicsező mellett egyébként egy bicikliút húzódik, ezt pedig a hely, pestiesen szólva, ki is maxolja: a MÓKa Kávézó egy lánczsírozást, kerékfelfújást, kávét és croissant-t magába foglaló menüvel várja a bringásokat.


1027 Budapest, Varsányi Irén utca 9.

Pista bá’

Pista bá’-val a nemrég felújított Madách téren futhatunk össze, ha egy lélekmelegítő levesre és egy az emberből a barlanglakó őseink szellemét kihozó, hústól roskadozó pastramira éheznénk. A pokolian jó pastrami szendvicsek mellett Pista bá’ sülthúsos és vega verziókat is megálmodott, az eredmény pedig ugyanolyan ízletes, mint a Dél-Amerikai vagy estenként osztrák származású húsokból összerakott New York-i szendvics.
A leveseken már inkább a magyar hatás érződik, aminek örülünk is, hiszen nálunk nincs is jobb a műfajban. Emellett még pitékkel és salátákkal támadja Pista bá’ az ízlelőbimbóinkat, amiknek a csúszását elősegítendő még nagyszerű kézműves magyar söröket is csapolnak a helyen.


1075 Budapest, Madách Imre út 1.

Szendzsó Reggeliző-Kávézó

A romantikus, macskakövekkel kirakott Frankel Leó útnak minden esélye megvan rá, hogy Buda egyik legmenőbb helye legyen: a budai fonódó villamos projektnek köszönhetően több százezer ember számára lesz átszállás nélkül megközelíthető Újlak egyik sok történelmi emléket magáénak tudó útvonala, így hát nem kérdés, hogy a vendéglátóipari egységek is hamarosan beveszik magukat a környékre. A Szendzsó egy korai fecskének számít, hiszen 2011-es nyitásánál még a távoli jövőbe veszett a villamos projekt terve, ők azonban az eltelt három év során töretlenül építették falatozó-birodalmukat, és mára a kerület egyik kedvenc szendvicsező-kávézójává váltak.
A Szendzsóban a hagyományos reggeli ételeken kívül olyan extravagáns dolgok közül is válogathatunk, mint a csirkés vagy mozzarellás wrap, a croissant szendvics, ham and eggs bagel vagy a roston sült sajttal és paradicsommal támadó rukkolás bagett. Emellett különböző házi és kézműves finomságok is várnak minket, joghurttól kezdve, lekváron át finomabbnál finomabb sörökig minden hiányunkra találunk itt megoldást.

1027, Budapest. Frankel Leó út 11


California Coffee Company

Természetesen a név hallatán első blikkre mindenkinek a kávé jut eszébe, másodjára pedig a sütemények. Kevesen járnak pont a szendvicsekért a California Coffee Company egységeibe, pedig azok is vannak olyan jók, mint a mámorító répatorta vagy a fehér forrócsoki. A ropogósan friss, lédús saláta és a zamatos hús puha ciabattába, bagettbe, de akár bagelbe gyömöszölve is megtalálhatja útját a szájunk nyílásához. A CCC-nél a vegákra és a diétázókra is odafigyeltek: a városban itt találkozhatunk a legnagyobb vegetáriánus szendvics választékával!