A varázslat földjén: Cirque Du Soleil a színfalak mögött

Mindannyian szeretnénk valami fenomenálisra bukkanni a szürke hétköznapokban. Ha igazán bámulatos élményre vágysz, a Cirque Du Soleil Varekai című előadása biztosan elkápráztat majd! Hagyd, hogy feltáruljon előtted egy csodálatos világ: mitologikus teremtmények és magával ragadó hangulat. Itt minden lehetséges!

Főhősünk egy elvarázsolt erdőben találja magát, s egy olyan lélegzetelállító utazásra invitálja a közönséget, mely kicsik és nagyok számára egyaránt lenyűgöző élményt ígér. A repülő artistákat látva, alig tudjuk elképzelni, miként is áll össze egy ilyen produkció, mennyi munkát rejtenek a díszletek, s miként készülnek az előadásokra a jelmezek mögött megbúvó, vakmerő artisták. Kérdéseinkre Alexey Maksimov és Evgeny Tarakanov, a világhírű társulat művészei válaszoltak.

Mikor döntöttetek úgy, hogy ezt a hivatást választjátok?

Alexey: Nagyon eleven gyerek voltam, ezért a szüleim olyan szabadidős elfoglaltságot szerettek volna találni számomra, ami képes lekötni az energiámat. Hétéves voltam, amikor elkezdtem akrobatikával foglalkozni. Azonnal beleszerettem!

Evgeny: Talán inkább édesanyám döntötte el! (Nevet.) Én a Szovjetunióban születtem, hatéves voltam, amikor egy edző ellátogatott az iskolánkba és kiválasztott. Mindez 33 évvel ezelőtt történt, de máig ugyanolyan izgalommal tölt el a munkám!

Alexey Maksimov

Bemutatnátok néhány szóban a próbákat? Miként áll össze egy ilyen magas színvonalú produkció?

Alexey: A Varekai Dominic Champagne rendezésében kerül színpadra. Az előkészületek nagyjából két évet vettek igénybe. Csak a mi számunkat egy évig gyakoroltuk! Hetente 2-3 alkalommal próbálunk, az élő előadástól eltérően még biztosítókötél segítségével. A felkészülés rengeteg munkát és önfegyelmet igényel, nem csupán fizikális, hanem mentális síkon is.

Evgeny: Igyekszünk annyira óvatosak lenni, amennyire csak lehet, hiszen szeretnénk elkerülni az esetleges sérüléseket. Rendkívül sok idő és gyakorlat szükséges ahhoz, hogy teljes mértékben megbízzunk a partnerünkben. Mire elérkezik az élő show ideje, már minden egyes lépésünket maximális pontossággal kidolgozzuk, hiszen ott a biztosítókötelek nélkül kell boldogulnunk.

Milyen érzések kavarognak bennetek színpadra lépés előtt?

Alexey: Hihetetlen érzés, ami megér minden munkát és fájdalmat. Néha felkelsz reggel, sajog minden porcikád, de mi ezekért a pillanatokért élünk igazán: minden más elhalványul körülöttünk, amikor színpadon vagyunk. Olyankor csak te, a partnered és a következő mozdulat létezik!

Evgeny: Nem könnyű szavakba önteni. Az egész előadás atmoszférája hihetetlenül izgalmas és felemelő is egyben. Valódi extázis! Az első pár hét során szinte fel sem fogom, hogy mi történik. Az adrenalin és a boldogság tetőtől talpig eluralkodik rajtam. Igyekszem teljesen kizárni az aggodalmat és egy-egy veszélyes helyzet esetleges kimenetelét, csak a következő mozdulatra koncentrálok. Csodálatos az egész!

Evgeny Tarakanov

Szerintetek mi teszi különlegessé a Varekai című előadást?

Alexey: Számomra az a varázslat teszi egyedivé, ami teljesen áthatja a színpadot. A jelmezek, a smink, a díszlet – ez a csodálatos álomvilág minden generáció számára fantasztikus utazást ígér!

Evgeny: A Varekai nagyon mély érzelmeket közvetít, engem talán ez érintett meg leginkább. Kivételes és inspiráló élményt ad a közönségnek: ha belépsz ebbe a káprázatos világba, téged is rabul ejt a varázslat!

Cirque Du Soleil jövőre Budapestre is ellátogat: éld át a csodát május 12. és 14. között a Budapest Arénában!

További információk és jegyek ITT!