A történelem misztériumai

A hét részesre tervezett Imprimatur sorozat harmadik kötete, a Mysterium talán a kelleténél is részletesebben mesél a barokk idők nem mindennapi hétköznapjairól.

A Mysterium időben visszalép egy kicsit az előző kötethez képest: 1644-ben járunk, Atto Melani, a fiatal kasztrált élete nagy dobására készül: a francia királyi udvarban fog fellépni, életében először kapva lehetőséget arra, hogy nagyobb közönség előtt szerepeljen, és igazán tehetős mecénást szerezzen.

Túl fiatal ahhoz, hogy az udvar intrikákkal teli világában jól tudjon tájékozódni, és nincs felkészülve arra az ellenséges légkörre sem, amely a kasztráltakat körülveszi.

Az elkerülhetetlen összecsapásokra azonban nem kerül sor, mert a bárkát, amellyel az ifjú énekes és tanítója Párizs felé tart, berber kalózok megtámadják.

Innentől kezdve egy olyan izgalmas történelmi regényt kapunk, amely egyben egy misztikus krimi is. Így írna Dan Brown, ha történész lenne. Történelmi összeesküvések, történethamisítás, a történelem és a nagypolitika összefonódása tárul fel a lapokon.

Ha kedveled a történelmi könyveket, érdemes kezedbe venni ezt a nem túl karcsú kötetet – de a műfaj legjobbjai természetesen nem a rövidségükkel ragyognak ki a többiek közül. Néhol kegyetlen részletességgel leírt hétköznapok és nem hétköznapi események váltakozása – ez jellemzi az olasz Monaldi-Sorti szerzőpáros kötetét. A legjobb mixtúra…

Mysterium

Libri Könyvkiadó, 2011.