A sushi világnapja – Itt egyél Budapesten, ha sushira vágysz!

Június 18-án ünnepeljük a sushi világnapját. Bár a japán gasztrokultúra kincsének egész megdöbbentő módon még nincs külön fesztiválja Budapesten, ez nem zárja ki azt, hogy a mai napot ne a keleti csodáknak szenteljük. Kilenc hely, ahol kicsit közelebb kerülhetsz az ázsiai gasztrokultúrához, néhol exkluzív, néhol családias környezetben, néhol kicsit drágábban, néhol pedig meglepően olcsón. Sushi válogatásunk következik. 

Tokio


Egyszerre étterem és egyszerre lounge bar az ötödik kerület szívében meg-megdobbanó Tokio, ami csupán néhány percre van a Bazilikától, az ínycsiklandozó keleti falatokat fogyasztva pedig a Lánchídban gyönyörködhetünk. De gyönyörű kilátás ide vagy oda, a különleges falminta egy kicsit mégis elhiteti velünk, hogy Tokio izgalmas zsúfolt utcáin vagyunk. Az ázsiai hangulatról persze a thai séfek által készített falatok is gondoskodnak melyek alapanyagai egyenesen Thaiföldről érkeznek.

Wasabi


Nagyjából két perc alatt bele lehet szeretni a Wasabi étteremek futószalagos rendszerébe, melynek lényege, hogy asztalunk mellett folyamatosan haladnak el a finomságok, nekünk pedig nincs más dolgunk, mint hallgatni ösztöneinkre és megkóstolni, ami szimpatikusnak tűnik. Fontos, hogy azért ne engedjünk könnyen a csábításnak, mert a végén még túl hamar jóllakunk. Okosabb, ha néha hagyunk kis helyet a könnyű japán italoknak és importsörnek két ázsiai gasztrocsoda mellett.

Arigato


Ha nem ragaszkodunk ahhoz, hogy egy sikkes élményként éljük meg a sushi evés csodáját és a keleti ízek kavalkádját, bátran térjünk be az Arigatóba. Nincs lélegzetelállító enteriőr, nincsen csodálatos kilátás, csupán egy japán házaspár, aki hazájuk ízei szerint főznek-sütnek és őszinte örömmel – továbbá információk sokaságával – fogadnak mindenkit, aki betér hozzájuk. Csak semmi felhajtás – Japán a lehető legközvetlenebbül és legtöbb szeretettel.

Bambuszliget Japán Étterem & Sushi Bár


A Duna mentén álló Bambuszliget már-már budapesti klasszikusnak számít. A fogások külseje több mint lenyűgöző, ahogyan maga a menü is, melyen ugyanúgy vannak frissen elkészített sushik, meleg főételek, mint a yakitori vagy a yaki buta niki, de aki sietősen tér be, az sem fog üres gyomorral távozni – nekik leginkább a Bento dobozkákat ajánljuk!

Fuji Japán Étterem


Immár 22 éve az egyik királya a budapesti japán éttermeknek a Fuji, mely 5 éven keresztül nyerte meg folyamatosan évről évre a Best of Budapest díjat, séfje, Antal Elek pedig már több mint két évtizede tanulmányozza a keleti konyhát. Rózsadombi étteremről van szó, mely jól érződik az árakon is, amik viszont emellett remekül jelzik azt is, hogy a minőség itt tényleg a legfontosabb tényező. Az élmény pedig, hogy az asztalod mellett főznek egész egyszerűen annyira teátrális, hogy garantáltan nehéz lesz elfelejteni. Nem mintha el szeretnénk.

Nobu


A Nobut nem igazán érdemes bemutatni. A japán éttermet Nobuyuki Matsuhisa 1897-ben alapította Beverly Hillsben, ahol óriási siker lett. A magyar főváros egyik igazi büszkesége a japán luxusétterem, hiszen a világ 25 étterméből csupán egyetlen egy található Közép-Európában – a budapesti. Az ázsiai ízek igazi mekkája és az egész világon csupán itt lehet megkóstolni Matsuhisa egyedülálló fogásait, mint például a Nobu Tacót.

Planet Sushi


Tradicionális design és tradicionális ízek jellemzik a Planet Sushit az Oktogonon és a Deák Ferenc téren, a város két ütőerében. A kínálat óriási, makik mindenhol, de természetesen ha valamilyen főételre vagy tésztára vágyunk, akkor sem fogunk csalódni. Az Oktogonon lehetőségünk van mértéktelen fogyasztásra is, ha esetleg támadna egy olyan csodálatos ötletünk, hogy néhány óra alatt ismerjük meg a sushi-kultúrát. A házhozszállításnak hála pedig egy kis Japánt varázsolhatunk otthonunkba is.

Sushi Express Budapest


A hetedik kerül kis ázsiai szigete igazi felüdülés lehet a sushi szerelmeseinek. A hangulat otthonos, a makik darabja pedig csupán 120 forint, ami viszont nem megy a minőség vonására. Megjegyeznénk azt is, hogy pénztárcánkat kímélve ráadásul különleges gasztrokalandban is részünk lehet, hiszen a finomságokat bátran dobják fel olyan hozzávalókkal, mint paprika, uborka vagy fetasajt.

aSushibar


Kire ne férne rá egy kis keleti nyugalom a plázák mozgó, lökdösődő tömegében? A Mammutban található aSushiban egyszerre élvezhetjük a nyüzgő tömeg látványát és az ázsiai harmóniát – na meg a keleti ízvilág csodáit. Makik, levesek és gazdag választék jellemzi az aSushit, mely kínálata minőségével és külcsínyével is elérte azt, hogy felülemelkedjen a pláza-étterem kategórián.