A street food és Budapest – a legjobbak

Budapestben az a jó – többek között – hogy mindig nyakon lehet csípni, hogy éppen milyen trendek versenyeznek egymással párhuzamosan. Miután a burger-vihar lassan lecsillapodni látszik és ha eldobunk egy követ az 80 százalékos eséllyel egy gyrosos/kebabos kirakatába ütközik a street food igazi vérfrissítésnek számít, hiszen sokkal kevesebb a szabály benne, de közben sokkal több a lehetőség. Ezt tökéletesen fogja prezentálni válogatásunk is, ahol bár csak streetfoodos éttermekről lesz szó, közben mégis ajánlunk majd gofrit, marhapörköltös pitát, pizzát, pho-t vagy akár bägelt. Izgalmasan hangzik? Az is lesz.

La Trattoria


Magyarországon is külön kultúrája van már az olasz éttermeknek, de ezek közül is külön kiemelkedik a La Trattoria, melynek – mivel street foodról van szó – leginkább elvihető pizzáját emelnénk ki, amiben mindenki szerelmes lesz első harapásra. A házi készítésű pizzák a legrövidebb sétát is gasztronómiai kalanddá teszik. Az étteremnek mellesleg közlekedő kocsija is van, ahol pedig többek között kalandos ízű tészták várnak ránk, amik persze az anyaétteremben is méltán híresek.

1051 Budapest, Október 6. u. 13.

Leves.


A napi három leves közül sokszor nehéz választani, de nyugodjunk meg, csalódás nem fog érni minket. A választható feltétek sora még teljesebbé teszi a gasztronómiai élményt – mellesleg néha jobb, ha a kiszolgálókra bízzuk magunkat a feltét kiválasztásánál – ráadásul a pohárnyi meleg élményt megkoronázhatjuk egy szendóval vagy tejberizzsel is. A sor általában nagy, de gyorsan halad és hála a bátor kísérleteknek, a világ legkülönbözőbb ízeit kóstolhatjuk meg napról napra, legyen szó a francia Lyonról vagy Afrikáról.

1053 Budapest, Vámház körút 14.

Pasta.


A Levest is üzemeltető fiúk első gyermeke a magyar streetfood egyik első zászlóshajója és ezt a kiemelkedő pozíciót meg is őrizte. Hasonlóan a Leveshez, a Pastában is a legkülönlegesebb recepteket próbálhatjuk ki, persze aki nem olyan bátor, annak sem kell megijednie, hiszen a klasszikusok is feltűnnek a kínálatban. Naponta négy különböző tészta közül választhatunk, hála a praktikus kis doboznak pedig ha nem az utcán bandukolva akarunk fogyasztani, akkor könnyen cipelhtjük az irodáig a szélnhidrátbombát.

1053 Budapest, Kálvin tér 2.

Pita Pest


A folyton nyüzsgő Király utca egyik új üdvöskéje a Pita Pest, ahol az Izraelből származó eredeti pita-receptet alakították át olyan összetételűre, hogy megfelelő legyen egy igencsak meglepő funkcióra: hogy jól bírja magában a magyar ételeket. A Pita Pest célja, hogy megmutassa a magyaroknak, hogy nem csak galuskával lehet megenni nagymama pörköltjét, és olyan háziteát csinálnak, amit csak anyu szokott otthon. Ráadásul olyan a dizájn, hogy annyira nem is szívesen visszük utcára a harapnivalót.

1061 Budapest, Király utca 8.

Pasta Bar


Gasztronómiai kirakóst kínál számunkra a Pasta Bar, ahol néhány egyszerű lépéssel mi magunk állíthatjuk össze a praktikus papírdobozokba tett tészta kreálmányokat. Persze ha inkább nem merünk kísérletezni azzal, hogy a csigatésztához jó lesz-e a földimogyorós öntet és a rák némi paradicsommal, nyugodtan bízzuk magunkat a villámkezű kiszolgálókra, akik tudják, hogy mi mivel jó. Ha éppen nem kívánjuk a tésztát, az Olaszország és New York világát keverő étteremben egy pizzával is kiválthatjuk éhségünket.

1061 Budapest, Király utca 8.

 

Souper Pasta


A Teréz körúti Souper Pasta egyik előnye – persze ezt fura kiemelni egy street food válogatásnál – hogy helyben is kényelmesen elfogyaszthatjuk mind a levest, mind a tésztát. Néhány egy-egy klasszikus finomság is felbukkan a színes kínálatban – minden nap öt különböző leves és tészta vár ránk – de a főszerepben a különböző ízek állnak. Ezáltal a legunalmasabb hétköznapot is könnyen feldobhatjuk, a véleményeket figyelve  ez pedig bőven meg is történik…

1067 Budapest, Teréz körút 52.

Budapest Bägel


A frissen a Baross utcába költözött Budapest Bägelben naponta többször is nekiállnak bägelt sütni, hogy a betérők biztosan friss árut kapjanak. Az Izraelből származó pékárut a legnagyobb tisztelettel övezik, tésztáját kézzel gyúrják, és bár már üresen is élmény lenne, de persze a gasztronómia big bumm a belé töltött friss finomságokkal lesz teljes. Gyors és tápláló finomság, továbbá egy kis kultúrai utazás is egyben a Kálvinon sétálva. Ugye milyen jól hangzik?

1088 Budapest, Baross utca 4.

Bors Gasztrobár


Két fiatalember egyszer fogta magát és eldöntötte, hogy a maga ura lesz. Aztán fogták a bisztrók világát és alaposan összekeverték a street food világával, hogy megszülethessen a Bors Gasztrobár, ahova ha valaki betér, azonnal az egyik kedvenc helyének könyveli el. A hagyományos fogások itt is feltűnnek, de azért persze a kreativitás a legfontosabb, akár ha a tésztaételeket, leveseket, gourmet grillbagetteket, házi pitéket, desszerteket vagy házi szörpöket nézzük.

1075 Budapest, Kazinczy u. 10.

Go-Free Bar


Az aprócska Go-Free Bar a belga gofri legnagyobb szentélye Budapesten. A Dohány utcában található kis kávézóban Belgiumból Magyarországra szállított gofrit ehetünk, melyet egy különleges sütőben gömbcukorral a közepén sütnek ki. A feltét már a mi választásunk, persze vannak már szakértők szerint összerakott csodák, mint az epres-nutellás, habár sokak szerint először megéri a gofrit magában megkóstolni. Eszünkbe se jusson keverni a boltban kapható vagy otthon süthető gofrival. Ez teljesen más világ.

1074 Budapest, Dohány u. 34. 

Funky Pho


El sem hisszük, hogy ennyit kellett várni arra, hogy megmutassunk egy olyan helyet, ahol az ázsiai ízek vannak a központban, de engesztelésül azonnal olyat mutatunk, ami 2014-ben megnyerte a legjobb budapesti street food étterem díját a Gault & Millaut-nál. Pho, nyári tekercsek, grill saláták, vegetáriánus, glutén- és laktózmentes ételek, a lehető legtermészetesebb módon, ízfokozók nélkül. A természet amúgy is fontos – a Funky Pho olyan környezetet nyújt vendégeinek és dolgozóinak, amivel Budapesten elsőként nyerte el a Fenntartható Étterem címet. Ugye, hogy megérte várni?

1066 Budapest, Mozsár u. 7.