A spanyol nő, az apáca és a görög isten hete

Ismét jó remek hétnek örülhetnek a magyar mozik. Érkezik a Carmina megoldja, amibe már trailere első 50 másodperce után beleszerettünk, jön a Herkules, amit a legkevésbé tudunk dicsérni, de látványilag és a műfaj rajongóinak biztosan gyöngyszem. A Meteora gyönyörű környezetben dolgozza fel a tiltott szerelem témáját egy apáca és egy szerzetes között, a Micsoda nők!-ben pedig megnézhetjük, hogy a modern francia nők mennyivel lazábban kezelik a párkapcsolatok és érzelmek témáját – még ha néha még így is nehézkés… Ha pedig már szerelem, Hollywood hozott még egy finomságot – a Szerelemre hangolva ugyanis első pillantásra nem tűnik annyira sziruposnak, mint a címe!

Carmina megoldja


A trailer első jelenetéből láthatjuk, hogy egy olyan karakterről fog szólni ez a film, ami attól függetlenül lesz felejthetetlen, hogy mindenki ismer a környezetében egy hasonlóan nagyszájú, méretes hölgyet, aki mindent megold és mindenki felett áll. Carmina bisztrót vezet, amiből miután elloptak egy óriási sonkát – melyet a biztosító nem fizet – maga ered nyomába az ügynek, közben pedig fel-fel idézi néhány régebbi emlékét. Ígéretes vígjáték, tipikusan finom spanyol darab.


Herkules

Steven Moore képregényéből készítették el Herkules történetének újabb hollywoodi feldolgozását, amiben a félig ember félig isten Trákiában próbál véget vetni egy polgárháborúnak, de persze közben megküzd jó néhány kultikus lénnyel is. Mivel hollywoodi alkotásról van szó, a kemény legény kapott egy szomorú háttérsztorit is, amit jól ki is hangsúlyoznak – persze lehet, hogy a görög mitológiában is így van – és megpörkölik egy kis bosszúval is, közben megy a búbánat, hogy ő nem vállalja, hogy az apja Zeusz. A műfaj kedvelőit valószínűleg a sztorinak pont ez a része érdekli a legkevésbé, nekik viszont elmondhatjuk, hogy a látvány jónak ígérkezik. És szerepel benne Palvin Barbara is, állítólag olyan sok ideig, amit másodpercekben is nehéz mérni.


Meteora

Egy apáca és egy görög szerzetes a pokoltól retteg, miután menthetetlenül vonzalmat éreznek a másik iránt. A probléma – azon felül persze, hogy az egyik apáca, a másik pedig szerzetes és köti őket a szüzességi fogadalom – hogy egy-egy hegyszirten élnék, távol egymástól. Persze ez lehet, hogy esetükben inkább szerencse. A Meteorák mesés, felfoghatatlanul varázslatos környezete már élményt biztosít, és a tiltott szerelem is az a történet, amit nem lehet megunni. Vallásos szituációban pedig kap egy új ízt is a szituáció.


Micsoda nők!

28 nap alatt a párizsi idő szeszélyes, mint a tűzijáték sokszor és hirtelen változó színeivel. Nagyjából ezzel a két metaforával operál a Micsoda nők! című új, csajos francia filmvígjáték is, melyet a magyar közönség premier előtt láthatott a Francia Filmkert első vetítésén, ahol mindenki könnyesre nevette magát. Kis korkép a modern nőkről és életükről – rengeteg humorral. Csak ajánlani lehet.


Szerelemre hangszerelve

Adott egy alkoholproblémákkal küzdő, szétcsúszott exproducer, aki a bárban iszogatva felfedezi egy sikeres rocksztár éppen szakításról daloló, frissen dobott – és eddig a rocksztárnak besegítő – exbarátnő tehetségét, akivel aztán úgy döntenek, hogy az utcán, stúdió nélkül vesznek fel egy lemezt, olyan koncepcióval, ami a való életben is izgalmas lenne. Aztán persze bonyolódnak a szerelmi szálak is, pont úgy, ahogy egy ilyen édeskés – direkt nem mondtuk ki, hogy nyálas – filmnél illik. A színészek sora mellesleg izgalmas: Keira Knightley, Mark Ruffalo, Adam Levine… Hétvégére, délutánra, tökéletes