A Nők és a Bor

A Funzine és az Egykettő Borbisztó Nők és a Bor (Women’s Wine World) címmel új, januártól júniusig tartó,havi rendszerességgel jelentkező rendezvénysorozatot indít.



A rendezvény célja, hogy az ország legjobb női borászai oldott légkörben, könnyed angol és magyar nyelvű beszélgetések keretében ismertessék meg boraikat a nagyközönséggel. Első alkalommal Csetvei Krisztina  (Csetvei Pince) és Bárdos Sarolta (Tokaj Nobilis) borait kóstolhatják meg az érdeklődök.

Az idén harmincéves, korábban bormarketingesként dolgozó Csetvei Krisztina, egy móri kirándulásnak köszönhetően döntött úgy, hogy profi borászként folytatja a karrierjét: történt ugyanis, hogy az épp lakást kereső Krisztina beleszeretett egy pincébe. 2011-ben látott neki a tereprendezésnek, és ugyanebben az évben elvégezte a WSET felsőfokú tanfolyamát. A területen,  melyen gazdálkodik mostanra 10.000 palacknyi borhoz elegendő szőlőt termeszt.  A Csetvei Pince minden egyes borosüvegére felkerül a P.S.: I love you felirat, mert Krisztina hisz abban, hogy ezzel – a szeretetével – is hozzájárulhat ahhoz, hogy a lehető legfinomabb borok kerüljenek ki a pincéjéből.

Csetvei Krisztina borai a Nők és a Bor rendezvényen:

  • Hajnal 2011 (házasítás)
  • Kő 2011 (Kő-Papír-Olló, nagy-somlói olaszrizling)
  • Baba Rose 2012 (móri kékfrankos rosé)


Amikor Bárdos  Sarolta (Tokaj Nobilis) elhatározta, hogy megalapítja a Tokaj Nobilis Szőlőbirtokot, egy olyan kézműves pincészetről álmodott, amelynek egyedi minőségű boraiban a dűlő és a fajta jellegzetességei épp úgy érvényesülnek, mint azok természethez való viszonya. Első lépésként olyan termőterületeket keresett, amelyek alkalmasak arra, hogy az elképzeléseinek megfelelő borokat készíthessen. Így esett a választása Bodrogkisfalud határában a Barakonyi és a Csirke-mál dűlőkre, ahol 6 hektár szőlőt telepítettek 1999-ben és 2004-ben. A borkészítés nála a szőlőnél kezdődik, hiszen a bor minőségét alapvetően meghatározza a szőlő minősége. Rendkívül szigorú metszés, hajtás- és fürtválogatás után hektáronként 17-19 hl bort szűrnek. Borainak nagy része fahordóban erjed és érlelődik több hónapig vagy évig. Palackozás után, a forgalomba hozatal előtt 3-6 hónapig pihentetik a borokat.  A 2008-as évjáratban az új telepítésű területeik termőre fordulásával kb.20.000 palackot készítenek évente, mellyel elérte a korábban tervezett palackszámot.

Tavaly a tokaji borászok szavazata alapján a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa a Tokaji Borvidék Év Bortermelője címet adományozta Bárdos Sacinak.

Bárdos Sarolta borai a Nők és a Bor rendezvényen:

  • Sárga muskotály, félszáraz 2011
  • Furmint, Barakonyi dűlő 2011
  • Amicus, késői szüretelésű édes 2008


Helyszín: Egykettő Borbisztró  1053 Budapest, Károlyi Mihály utca 12.

Időpont: 01. 23. 18:00

 További információk: www.funzine.hu vagy a facebook.com/funzine/events

Tetszett a cikk? Akkor olvasd el ezeket is!

A Csalogány és az Onyx a világ 101 legjobb étterme között

I. Budai Hentes Fesztivál

Jégvirág Bár – A FUNZINE téli gasztrokörképe