A magyar Magellán újra vízre szállt

Tegnap délután egy órakor rajtolt el az 1989 óta rendszeresen megrendezett Vendée Globe nevű vitorlásverseny mezőnye, a tíz ország 29 hajósa között pedig természetesen ott volt a műfaj világszinten is elismert legendája, Fa Nándor is!

Az embert próbáló feladat a következő: egyedül, kikötés és külső segítség nélkül körbehajózni a bolygót egy mindössze 18 méter hosszú hajóval. A több mint 40 ezer kilométeres út a franciaországi Les Sables-d’Olonne partjánál vette kezdetét, ahol körülbelül százezres tömeg búcsúztatta el a bátor versenyzőket, köztük a tizenharmadikként beérkezett Fa Nándort és hazai fejlesztésű vitorlását, a Spirit of Hungary-t. Reméljük, hogy nem babonás!

A magyar vitorlázónak ez a harmadik Vendée Globe-ja, amit sokan a világ legnehezebb viadalának tartanak: az 1992/93-as verseny során a legjobb-nem-franciaként ötödikként teljesítette a távot 128 nap alatt, az 1996/97-es kiírást azonban nem tudta befejezni. A rekordot Francois Gabart tartja, aki 2013-ban mindössze 78 nap, 2 óra és 16 perc alatt kerülte meg vitorlásával bolygónkat.


Fun Fact: a Nemzetözi Űrállomásnak ez 92 percébe telik

Idén húsz francia mellett egy-egy svácji, brit, ausztrál, spanyol, ír, japán, holland, amerikai és magyar versenyző vágott neki a Föld körüli hajóútnak – Fa Nándor egyébként a maga 63 évével a mezőny második legidősebb vitorlázója, és összességében egy 90-100 napos útra számít. Erre a bő három hónapos Odüsszeiára a magyar legenda 100 kilogramm élelmiszert (250 adag készételt), illetve 100 liter vizet pakolt magával. A verseny során mindenkinek naponta kell bejelentkeznie és képet küldenie magáról, pár naponta pedig egy videót is.