A magyar kapu őre – Interjú Nagy Viktorral

Csak az olimpia ért véget, nem a vízilabda iránti rajongásunk. Nagy Viktort Rió előtt sikerült beszélgetnünk.

Amikor az ember először találkozik profi vízilabdázóval, két dolog jut eszébe: élőben sokkal magasabbak, mint gondolnánk, egy pár papucs pedig csak rajtuk tűnik a legmenőbb kiegészítőnek. Egy gyönyörű óbudai hotel halljában foglalok helyet Nagy Viktor mellett, aki épp két edzés között a magazinra is szakított egy kis időt.

Rio lesz a második olimpiai szereplésed. Számtalanszor voltál már kontinens- és világtornákon is medencében. Most hogy érzed magad? Más mentalitást igényel egy olimpiai felkészülés?

Minden világeseményre ugyanúgy készülünk, viszont a hajrá teljesen más egy olimpia esetében. Sokkal nagyobb a felhajtás, sokkal jobban odafigyelnek rád, az egész jelentősebb, intenzívebb. Valószínűleg ez azért is van így, mert olimpiát csak négyévente rendeznek, és világszerte milliók követik nyomon a versenyszámokat. A felkészülésünk ugyanúgy zajlik, mint bármilyen más eseménynél, a kiutazás pillanatában azonban a szokásosnál jobban felértékelődik minden.

Mennyire nehéz kezelni a hatalmas médiafigyelmet?

A Magyar Vízilabda Szövetség ezt rendkívül jól kezeli. Leveszik rólunk a terhet, csak pozitív jelzőkkel tudnék élni. Nem nagyon szoktunk olyannal találkozni, ami hátráltatna minket. Rengeteg a pozitív visszajelzés, a bíztatás. A 2014-es eb alatt egyébként jól látszott, hogy itthoni közönség előtt sem feltétlenül könnyű játszani, mert ilyenkor még többen buzdítják az embert. Ez egy felől persze nagyon jó, de valahogy mégis nagyobb a terhe, mint annak, hogy elutazunk és kevesebb közvetlen hatás ér minket.

Milyen nehéz ilyenkor kezelni, hogy viszonylag hosszú ideig távol vagy a családodtól?

Az elején nagyon nehéz volt, de ezzel együtt kell élni. Én családcentrikus ember vagyok, így amikor csak tehetem, meglátogatom őket, máskor pedig ők jönnek utánam. Ha lehet, összekötöm a munkát és a családot: legutóbb például a nyári táborunkban csatlakoztak hozzám, így a programok között őket is volt alkalmam látni. Igyekszem tartalmasan tölteni a közös perceket, fontos számomra, hogy minőségi időt töltsek a családommal.


 Ha kedvet kaptál a sportoláshoz, itt kiélheted magad!