A legújabb őrület: gömbölyű falatok

Amikor a kenyeres kolbászkehely, a rántott sajtburger és a fagyival töltött kürtőskalács után azt gondolnánk, hogy már biztosan nincs semmi új a magyar street food színtér napocskája alatt, akkor honfitársaink csak felnéznek az égre, látják az életadó fényt sugárzó gömbölyű formát, majd ihletett arccal futnak is a konyhába, és megcsinálják a maguk gömb-alakú finomságát. Gondoljuk mi. 

Az elmúlt fél év leforgása alatt három olyan hely is nyílt Budapesten, ahol a különféle izgalmas ízeket gömbbe bújtatva kínálják, most pedig, kipróbálva és feltérképezve a teljes piacot, ezeket fogjuk bemutatni nektek!


Gombro’c

A Fővámtéri Vásárcsarnok mögött januárban megnyitott Gombro’c a nagyi megszokott szilvás gombócának receptjét újraköltve robbant be a pesti gasztroszcénába: az Erkel utcai egység ötlete két gyerekkori jóbarát fejéből pattant ki, akik a gombóc iránti szeretetüket egy kis kreativitással házasítva azt lépték meg gombócfronton, mint amit néhány évvel ezelőtt a Bors csapata a grillezett bagettek piacán. Potom pénzért olyan csodákat kóstolhatunk mint a pirított hagymás morzsában megforgatott, remoulade mártással kínált gomburger (850 forint), a BBQ sertés oldalas vagy a kecskesajtos gombóc (darabja 650 forint). Az édesszájúak sem maradnak éhen, a klasszikus szilvás gombóc mellett ugyanis olyan ínycsiklandó ízbombákat is gyártanak Gombro’c-ék, mint például a Hógolyó névre hallgató nutellával töltött, kókuszmorzsába hempergetett és eperöntettel nyakon csorgatott fehér csokis finomság.

1092 Budapest, Erkel u. 3.


Gömbi

A Jászai Mari tértől két percre, a Morrison’s 2 bejáratával majdnem szemben találjuk a laktató túrófánkot és sajtfánkot kínáló Gömbit, amely alig kevesebb mint három hete nyitotta ki először kis kioszkjának ablakát. Az árképzés a következőképp alakul: 380 forintért kapunk hat darab gömbit az általunk választott variációból (édes vagy sós), amelyekhez aztán plusz száz forintos költségen nyolcféle állandó (többek között mangó-sárgabarack és ranch mártás), valamint egy havonta jelentkező sztárszósz (most éppen cheddar jalapeno) közül választhatunk. A végeredmény egy fordított gúla alakú papírdobozba kerül, a mártogatásban pedig egy hurkapálca segít nekünk, míg a fogunk közé szorult makacs falatok leöblítésében kávék, teák, forrócsoki és hűsítő üdítők segítenek. Sietős embereknek gyors éhségcsillapítás gyanánt tökéletes választás!

1055 Budapest, Szent István körút 9.


Gömböc

A belvárosi Gömböc az előző két versenyzőnél távolabbi vizekre evezett névadó étkével: a mindenféle finomsággal ízesített rizsgombócok ugyanis szicíliai származékok, hazájukban pedig az arancini névre hallgatnak (formára és színre ugyanis a kis labdacs a korabeli olaszok szerint leginkább a narancsra hasonlít). Egyesek csak az olasz hortobágyi húsos palacsintaként emlegetik, hiszen ennek a fogásnak a hátterében is a takarékossági szándék bújik meg, az arancini ugyanis nem más, mint gömbbé gyúrt, sajttal és raguval megtöltött, aztán pedig forró olajban kisütött rizottó. A bundás csoda többféle ízben (köztük magyaros és négysajtos változatban) kapható, emellett pedig ropogósra sütött olasz bucik, levesek, saláták, kézműves sörök és szörpök alkotják az otthonos Gömböc kínálatát.

1061 Budapest, Paulay Ede utca 59.