A legjobban várt filmek 2015-ben

A tavalyi év is elég erősnek bizonyult mozgóképes szempontból, az idei pedig talán még izgalmasabb pillanatokat tartogat számunkra a filmszínházak kellemes sötétjében. Összeszedtük azt a tíz filmet, amiért ez évben is megéri mozirajongónak lenni!


Liza, a rókatündér

Indítsuk rögtön az évet egy magyar darabbal! A Liza, a rókatündér előzetesét megnézve nem is igazán esik le, hogy itt bizony egy ízig-vérig magyar moziról van szó, sokkal inkább asszociálna az ember Wes Andersonra vagy valami angolszáz indie-filmes projektre. A trailer alapján a Liza, a rókatündér még Anderson becsületére is válna, mi azonban inkább nem szeretnénk elkiabálni semmit, csak annyit mondunk, hogy bízunk benne, a Liza lesz a magyar filmgyártás számára idén az, ami tavaly a VAN volt.


Chappie

A remek District 9-ért és a középszerű Elysiumért (na meg a nemrég kiszivárogtatott Alien 5 koncept rajzokért) felelős Neill Blomkamp legújabb filmje szintén a science fiction mezején kalandozik el, habár a Chappie sokkal inkább ígérkezik családi szórakozásnak, mint Blomkamp előző két filmje. Chappie egy robot, akit “születése” után elrabolnak, hogy aztán Hugh Jackman teljesen diszfunkcionális családjának legtehetségesebb tagja legyen. Blomkampot ismerve természetesen ennél sokkal bonyolultabbá fog válni a cselekmény, de mi már ennyi alapján is nagyon várjuk a márciusi premiert!


Bosszúállók: Ultron kora

Bár Batmannel és Supermannel még egy ideig nem találkozunk, a Marvel hősei szerencsére itt vannak, hogy segítségére legyenek mindazoknak, akik még nem unták magukat halálra a köpenyes szuperhősök látványos városrombolásaitól. A bosszúállók csapata ezúttal egy általuk épített, öntudatra ébredt robottal, Ultronnal találják szembe magukat, akinek a kedvenc meséje a Pinokkió, és akinek a hangját egyébként a zseniális James Spader kölcsönözte.


Mad Max: A harag útja

1985 óta nem találkoztunk Mad Max-szel a filmvásznon, most viszont az eredeti filmek rendezője, George Miller, és az országúti harcos, Max karaktere is visszatér, hogy benzingőzös és vérrel áztatott kalandokra invitáljon minket az ausztrál sivatagba, a világ végén is túl. A jó öreg Mel Gibson helyét a sokkal fiatalabb és sokkal kevésbé ellentmondásos Tom Hardy veszi át, ezen túl azonban sok változásra ne számítsunk: Miller úgy írta le a filmet, mint egy két óra hosszú üldözési jelenet. Old-school őrület!


Pitch Perfect 2

Aki szereti az acapellát, annak a Glee és a Pitch Perfect biztos megvan, és bár a Glee minősége és történetvezetése már nagyon a béka feneke alatt van, a Pitch Perfect második részét érdemes tűkön ülni várni. Nem mintha 2015 annyira be lenne táblázva jó zenés filmekkel, így hát nyugodtan lehet minden reményünk Elizabeth Banks filmjében.


Jurassic World

Chris Pratt a Galaxis őrzőinek köszönhetően egy éjszaka alatt vált a Parks and Recreation szerethetően hülye Andyjéből Amerika legújabb kedvenc akciósztárjává, a Jurassic Worldre hallgató negyedik JP-mozival pedig minden bizonnyal sikerül bebetonoznia pozícióját. A történet egy új parkban játszódik, ahol Pratt karaktere raptor-idomárként dolgozik, ám ő sincs felkészülve arra a rémségre, ami a génlaborból kiszabadult.


Libabőr

Azok az olvasóink, akik most tapossák húszas éveiket, minden bizonnyal emlékeznek a puhafedeles Libabőr könyvsorozatra. A kötetek egyszerű amerikai tinédzsereket tettek meg főszereplőiknek, akik mocsárszörnyektől kezdve vérfarkasokon át letéphetetlen, megátkozott halloweeni maszkokig bezárólag mindenféle csúfsággal kénytelenek voltak megküzdeni. R.L. Stine művei a kilencvenes években egy egészen kellemes tv-adaptációt kaptak, idén nyáron pedig a jól ismert szörnyetegek megérkeznek az ezüst vászonra is, Jack Black-kel a főszerepben.


Star Wars: Ébredő erő

Hála a jó égnek George Lucas néhány évvel ezelőtt végre túladott a Star Wars filmek jogain, J.J. Abrams-szel pedig egy kompetensebb személy kezébe kerülhetett minden idők legnépszerűbb űroperája. Az Ébredő erő címre keresztelt hetedik felvonás harminc évvel a Jedi visszatér után veszi fel a fonalat, és bár a régi trilógia főszereplői is beköszönnek, három teljesen új főhős fogja vállaira venni a galaxis sorsát. Remélhetőleg a galaxis mellett a sorozat megtépázott hírnevét is sikerül megmenteniük.


Kísértet

Az előző Bond mozi sikerén okulva a producerek visszahívták Sam Mendes rendezőt, hogy ugyan, készítsen már még egy zseniális akciófilmet, persze csak ha ráér. Mendes pedig szerencsénkre ráért, az egyszerűen csak Kísértetre keresztelt James Bond-filmnek pedig minden esélye megvan, hogy a Daniel Craig-éra legerősebb tagjaként emlékezzünk majd rá: a rendező mellett ugyanis visszatérnek Ralph Fiennes és Ben Wishaw, a Bond-csajok szerepében Monica Belluccit és Léa Seydoux-t üdvözölhetjük, a főgonoszt pedig a remek Christoph Waltz fogja játszani.


Mission: Impossible 5

A megállíthatatlan Ethan Hunt az év végén visszatér, hogy egy újabb lehetetlen küldetésről bizonyítsa be az ellenkezőjét. A Mission: Impossible sorozat legnagyobb erőssége mindig is a folyamatos megújulás képessége volt, minden egyes felvonás egy fehér lap volt, amelyre aztán az adott rendező olyan robbanásokat és fordulatokat rajzolt, amire csak fantáziájából futotta. Most a Jack Reacher-rel korábban már bizonyító Christopher McQuarrie-n a sor, hogy az egy hónappal korábban megjelenő új James Bond installációra rátegyen néhány lapáttal.