A legjobb újhullámos kávézók Budapesten

Fontos, hogy mielőtt pontosan ismertetnénk a budapesti újhullámos kávézókat, tisztázzuk, hogy mi is az az új hullámos kávézás. Az angolul Third Wave Coffee nevet viselő filozófia lényege az, hogy hasonlóan olyan termékekhez mint például a bor, a kávét is egyfajta gasztronómiai műremekként kezeljék, ne pedig egyszerű reggeli és délutáni italként, amitől frissebbek leszünk. Az újhullámos kávézók sokaknak tűnhetnek sznob túlzásnak, pedig valójában csak megmutatják az évszázadok óta fogyasztott ital egy olyan oldalát, amit kevesen ismernek, holott ha csak egyszer kipróbáljuk, utána már máshogy fogunk gondolkodni a feketéről.

A lényeg a minőség és alaposság. Az újhullámos kávézókban a tulajdonosok közvetlen kapcsolatban állnak a pörkölőkkel, sőt, sokszor még a kávébabok terjesztőivel is. A kávé nem csak akkor lesz kávé, mikor elkészítik abban a néhány percben. A kávékészítés folyamata a termelőföld ph-értékénél kezdődik. Nem mindegy a víz hőmérséklete, a származási hely és persze a tej felhasználása sem. Hogy összefoglaljuk: semmi sem mindegy.

Cafe Nomuri

A Cafe Nomuri szerint a kávé közösséget teremt, mint ahogy Madonna is énekelte a Music-ban a zenéről. Mindkettőjüknek igaza van. Nyitáskor cél volt, hogy a kávézó a budapestiek egy biztos közös pontja legyen és bár csak néhány hónap telt el, elmondhatjuk, hogy a projekt sikeresen végződött. Nagy kedvenc az espresso tonic, mely bár nem a legmelegebb ital, egész évben kapható közönségkedvencként. A profi baristák mindenki biztatnak egy kis kísérletezésre, melyre kár nemet mondani, ha pedig tanáccsal látnak el minket, fogadjuk meg. Jól fogunk járni. Mellesleg ha már ott vagyunk egy jó szendvics vagy sajttorta sem árt. Kávé pedig elvitelre is, ha nagyon sietnénk.

1051 Budapest, Sas utca 15.

Espresso Embassy

Sokan Budapest legjobb kávézójának tartják, mi pedig bátran be is tesszük a legjobbak közé. Az Arany János utcában található Espresso Embrassy a lehető legjobb minőségű kávékból válogat, melyek folyamatosan cserélődnek. Ennek köszönhetően a törzsvendégek már attól a fekete ital rajongói és kicsit szakértői is lettek, hogy sűrűn térnek be a nagykövetségbe. A baristák minden fontosabb versenyen ott vannak, így megéri hallgatni tanácsaikra és akár le is mondani arról, amit eredetileg akartunk rendelni. Aki éhes, az is jól jár, és az édesszájúak is nézzenek be nyugodtan, de ezt nem úgy értjük persze, hogy tegyenek cukrot a kávéjukba! Figyelem! Kellékek is kaphatók!

1051 Budapest, Arany János utca 15.

A legjobb újhullámos kávézók Budapesten: Espresso Embassy

Tamp & Pull

Idén másodszorra is Budapest legjobb kávézója lett, ami nem véletlen, hiszen az immár harmadik kávézóját nyitó Tamp & Pull valóban a maximumot hozza ki a kávé művészetéből. Temérdek kávéfarmmal vannak kapcsolatban a világ minden tájáról, amiknek terményeit más és más módon pörkölik meg majd különböző módon. Más és más ph-értékű és fokú vízzel készítik el a kávécsodákat, melyekről izgalmas információkat kaphatunk a profi baristáiktól. A Has Bean kávészemek, melyekkel dolgoznak az üzletben is kaphatók, sok más hasznos kellékkel egyetemben. Ha egyszer kávéztál itt, mindig vissza fogsz járni. Mert a kávé tényleg itt terem.

1093 Budapest, Czuczor utca 3.

1139 Budapest, Váci út 85.

1051 Budapest, Arany János u. 25.

fekete

Igen, szigorúan kisbetűvel! A kávékedvelők igazi kis mekkája és ékszeresdoboza nem csak azért lett sokak kedvence, mert a fekete pont itt végre valami jót jelent – például elegendő mennyiségnél egy bögrét – hanem mert a minőség itt is magas fokon mozog. A kávébabok az ültetvényekről azonnal a magyar vagy külföldi mikropörköldékhez vándorolnak, ahonnan aztán olyan minőségben kerülnek ki, amit nehéz elfelejteni egy feketében elfogyasztott csésze után. Mellesleg más termékeknél is alapvető a lehető legjobb minőség. A tej Etyekről érkezik, nem a szomszéd boltból, a forró csokik pedig Szántó Tibor nevéhez köthetők. Egy cseppnyi nyugalom a folyton nyüzsgő Múzeum körúton. Néha tényleg lélekmentő.

1053 Budapest, Múzeum krt. 5.

A legjobb újhullámos kávézók Budapesten: fekete

Kelet Kávézó és Galéria

Épp itt az ideje, hogy egy kicsit átkalandozzunk Budára is, ahol a Keletben találhatunk isteni kézműves kávékat és minőségi filterkávét. Ahogy az a névből is sejthető a hangulatot a keleti világ határozza meg – ehhez csatlakozik az is, hogy a minőségi szálas teák mellett is kár lenne némán elmenni – aki pedig egy kicsit privátabb hangulatra vágyik, annak irány a galéria, ami időnként kiállításoknak is helyet ad. Külön kiemelnénk, hogy a Kelet használt könyvcsere pont, vagyis a kultúra rajongóinak is fontos célpont lehet. És ugyebár milyen kellemes dolog is egy jó könyv társaságában elfogyasztani egy finom feketét… Főleg ha mellé még lecsúszhat valami finom fogás vagy utána egy jó cseh sör!

1114 Budapest, Bartók Béla út 29.

My Little Melbourne

Sok más kávézóhoz hasonlóan a My Little Melbourne is folyamatosan fel-feltűnik válogatásainkban, ami nem véletlen, hiszen az imádnivalóan apró Melbourne nagyon rövid idő alatt lett nagyon menő – ráadásul abszolút nem véletlenül. Alapítói Ausztráliából – most meglepődtetek, mi? – hozták az inspirációt arra, hogy nyissanak egy olyan helyet, ahol a kávé nem csak egy egyszerű ital lesz, amit el kell készíteni. Vagyis ha emlékeztek még a bevezetőre, egy kicsit ők hozták be az Third Wave Coffee filozófiáját Budapestre és az országba és máig ők is azok között a kávézók között vannak, akik a legjobban képviselik azt. Ráadásul kutyabarát is.

1075 Budapest, Madách Imre út 3.

Mantra Speciality Coffee Minibar

Mivel a weboldalukon szerepel kolléganőnk is magazinunkkal, nehéz lenne nem szeretni őket, de ez amúgy is bonyolult feladat lenne amellett a minőség mellett, amit a Mantra Coffee biztosít. Magukat kávészentélynek nevezik és nem is nagyon tévednek, ezt pedig remekül bizonyítja a már emlegetett weboldaluk is, ahol részletes és értékes információt kaphatunk arról, hogy éppen milyen különlegességet fogyaszthatunk a minikávézóban. Gyakoriak a kávékóstolások és egyéb gasztronómiai rendezvények is, vagyis itt valóban nem csak az fontos, hogy egy minőségi kávét igyon a vendég, hanem hogy a vendég tudja is, mit iszik. Oh és itt a tea is kávé. Hogy miért? Térj be és megtudod!

1053 Budapest, Veres Pálné utca 33.

Madal Café

Angol és magyar kézműves pörkölőktől érkező kávékkal lett az újhullámos kávézók egyik legjobbja a Madal, ahol az arabikai kávéik felhozatalát havonta változtatják meg, hogy a betérő vendégek elkerülhetetlenül törzsvendégekké váljanak és így felfedezhessék a kávézás egy komolyabb és mélyebb világát. A kávézás élményének átadása itt küldetés. A kávébabok dél-amerikai, közép-európai és afrikai földekről érkeznek, vagyis két bögrével már világutazókká válhatunk. Három fajta kávét kínálnak: classicot, specialt és filtert. Aki éhes, itt sem fog csalódni, de az sem, aki egy jó cuppingon akar részt venni, vagy otthonra venni valamilyen különleges őrleményt.

1136 Budapest, Hollán Ernő u. 3.

Az újhullámos kávézók egyik legjobbja: a Madal

Cirkusz

Nem csak kávéi miatt lett kedvelt hely Budapesten, de az elképesztő designnal büszkélkedő Cirkusz is az újhullámos kávézók egyike, az pedig csak plusz pont, hogy a feketét olyan reggeli mellett fogyaszthatjuk el, ami után fizikai képtelenség, hogy rossz napunk legyen. Az alkoholkínálat sem semmi és tökéletes helyszín rendezvénynek is, de ha a például egy jó süteményre vágyunk – legyen az akár vegán – akkor sem fogunk csalódni. A Cirkusz varázsa a délelőtti napfényben valósággal elbűvölő, ezért is ajánljuk itt a reggeli kávét. Megéri figyelni Facebook-oldalukat, hiszen fel-felbukkan egy szakember, aki valami igazán jót főz, és sűrűn érkeznek ellenállhatatlan ajánlatok is!

1074 Budapest, Dob utca 25.