A legjobb reggelik Budapesten – I. rész

Bár a reggelit legtöbbünk útközben vagy az irodában, a számítógép előtt fogyasztja el a reggelit, néha meg kellene ajándékoznunk magunkat azzal, hogy módjával üljük meg a nap legfontosabb étkezését – legalább hétvégén. Budapest hemzseg a jobbnál jobb helyektől, ahol ínycsiklandozó fogásokkal indíthatjuk a napot, de ha esetleg egy hosszú éjszaka utáni hosszú szundikálás után kezdenénk meg a napot, a fővárosban bőven  találunk olyan éttermet vagy bisztrót is, ahol egész nap rendelkezésünkre áll valami villám finomság vagy egy bőséges angol reggeli. Hogy pontosabban fogalmazzunk, annyi ilyen hely van, hogy a mostani válogatásunk csupán egy szerény első rész. Reggelire fel!

Második rész ITT!

Harmadik rész ITT!

Fruccola


A város két Fruccolája is tökéletes választás lehet, ha reggelizni akarunk, a választék pedig itt is kellőképpen változatos, mind ha az árakat, mind ha a fogásokat nézzük. Könnyen elfogyaszthatjuk a nap legfontosabb étkezését 1000 forint alatt, gyakorlatilag szinte minden ez alatt mozog, akár ha valamilyen péksüteményt választunk kávéval vagy cappucinóval, rántottát vagy omletett, akár ha müzlit vagy esetleg gyümölcssalátát, de 990 forintért kapunk mediterrán 3 tojásos rántottát is fűszeres raguban. A legendás angol reggeli is arcpirítóan barátságos áron mozog – az egész napra jóllakató gasztronómiai bomba csupán 1390 forint.

1051 Budapest, Arany János u. 32.

1052 Budapest, Kristóf tér 3.

Déryné Bisztró


Az eredetileg 1914-ben nyitott Déryné Bisztró – ezt a nevet 1951-től viselte – az első kávéház volt Budán, jelentősége pedig azóta sem csökkent, sőt, az évtizedeken át tartó jó kritikák és díjak Budapest egyik leghíresebb helyévé tették. A Déryné étlapján hiába keressük a reggelit, annak nem fogjuk nyomát lelni, ám ez nem jelenti azt, hogy nem létezik. Van angol reggeli, sőt ennek létezik croissantos verziója, de akár már 990 forintért kérhetünk alapfogást is. De még ennél pénztárca barátabb módon is megúszhatjuk, ha kávénk mellé a pékségből választunk egy házilag készített péksüteményt, amit mellesleg el is vihetünk…. De inkább ne mondjunk le a legendás környezetről.

1013 Budapest, Krisztina tér 3.

Szendzso


A Szendzsóban aztán minden van, ami reggelire való, igaz az árak egy picit borsosabbak, mint az eddigiek, az étlap színessége és a lehetőségek óriási tárháza viszont pótolhat mindent. A villásreggelit legolcsóbban két tükörtojással oldhatjuk meg 620 forintért, ám nem sokkal többe kerül egy 3 tojásos rántotta is, amit rengeteg feltéttel bolondíthatunk meg, ahogy a feltálalt házikenyeret is. Van házi joghurt, bundás bagett, wrap és saláta is, de ehetünk szendvicset bagettből, bagelből egyaránt, ezek mindegyik 1200 forint felett jár, ám bőven ezer alatt ússzuk meg a legfontosabb étkezést, ha a szendvicset croissantból kérjük. A szendzso ízelítő tálakkal pedig gasztronómiai utazással kezdődik a reggel.

1027 Budapest, Frankel Leó út 11.

Briós


A Briósban alapvetően találkozhatunk olyan finomságokkal – például a melegszendvicsek – amik tökéletesek reggelire is, ám van külön felhozatal a reggeli órákra, méghozzá nem is akármilyen! Több különleges omlett – például másnaposság utáni – közül válogathatunk 1290 forintért, de a többi fogás már ezer forint alatt van, például a sonkával, sajttal töltött bundás kenyér, a roppanós virsli, a friss gyümölcs vagy az amerikai palacsinta. Válogathatunk különböző reggeli menük közül is, brióssal, tojással, baguettekkel, melyekhez minden esteben jár narancslé és reggeli ital, de hétvégén érdemes kipróbálni a nagymama féle menüt is!

1137 Budapest, Pozsonyi 16

Két Szerecsen


Kár lenne meglepődni azon, hogy a Két Szerecsen az eddigieknél kicsit magasabb áron kínálja reggelijét – de még így is bőven pénztárcabarát -, ahogy kár azon is meglepődni, hogy ezzel együtt kínálata is elképesztő. Az omlettek és rántották választéka rendkívül izgalmas, a legjobbak viszont a reggeli tálak, melyek között nem csak a szokásos angol reggelit találjuk, hanem bécsit és franciát is, de ha úgy tartjuk jónak egy jó magyar paraszttállal is jól lakhatunk. Figyelemreméltó a bundás kenyerek elképesztő sora, de persze ha csak egyszerű péksüteményekre vágynánk, akkor sem fog csalódást okozni a Nagymező egyik királya.

1065 Budapest, Nagymező utca 14.

Cserpes Tejivó


Ha valaki Budapesten él és még nem evett Cserpes Tejivóban az valójában nem él Budapesten. Ez így van. A Cserpesben valójában egész nap reggelizhetnénk, hiszen péksüteményei, kávéi, joghurtjai, kakaója – Oh, az a kakaó! Az a kakaó! – és melegszendvicsei mind tökéletes választások a nap megkezdésére, de ha nagyon ragaszkodunk az r-betűs szóhoz, válasszuk a reggeli menüt sonkás-sajtos szenviccsel, cappucinóval vagy teával csupán 790 forintért, de jól csúszhat ébredés után a Habos klasszikus is amiben egy habos kakaót kapunk – említettük már a kakaót? – túrós batyuval, lekváros buktával vagy kakaós csigával.

1052 Budapest, Sütő U. 2.

1082 Budapest, Corvin Köz

1117 Budapest, Allee Bevásárlóközpont

1023 Budapest, Mom Sportközpont

Corvinpont


Zavarbaejtő, de lassan minden válogatásunkban szerepel a Corvinpont, de ami igazán jó hely, az egész egyszerűen így jár, nincs menekvés. A Corvinpontot azoknak ajánljuk, akik megvesznek a jó kávéért – az itt felszolgált csokoládé érzetű Pasco kávé felemelő – és a reggelit édes ízekkel képzelik el. A Mentessütikkel egészen egészséges, glutén- laktóz- és cukormentes muffinokkal aranyozhatjuk be a nap elejét, de ajánljuk a péksüteményeket is. Persze dönthetünk a szendvicsek mellett is, melyeket különleges, 100 százalékos organikus krémek dobnak fel. Érdemes élni a muffin és cappucino párossal, mely csupán 650 forintba kerül!

1082 Budapest, Corvin köz 1.

Táskarádió


A Táskarádió reggeli kínálata tipikusan egyszerű, de nagyszerű. Mivel csak három fogás van rajta, sokat gondolkodni nem kell és a pénztárcánkat sem fosztja ki, viszont bőségesen megtömi gyomrunkat. 1240 forintért három tojásos , sonkás vagy hagymás rántottát kapunk cappuccinóval és narancslével, de ehetünk sajtos omlettet is kávéval  vagy bundás kenyeret teával és presszó kávéval ezer forint alatt. A játékos, ötvenes-hatvanas éveket idéző környezet pedig minden esetben még finomabbá teszi bármelyik menüt, hiszen a Táskarádióba beülni mindig felér egy élménnyel.

1053 Budapest, Papnövelde utca 8.

Sarki Fűszeres


A Sarki Fűszeres sem a legolcsóbb pontja a válogatásunknak, de még erről is nyugodt szívvel elmondhatjuk, hogy az árak maradnak a földön és nem okoznak sérülést a pénztárcánk számára. Van croissant sok fajta ízesítéssel, , de ehetünk bécsi virslit és debrecenit is sok-sok finomsággal vegyítve csupán 1100 forintért, de ennyiért tömhetjük meg a hasunkat ham&eggel vagy bacon&eggel is. Külön angol menü nincs, de a 6:3 fantázianévvel ellátott fogás hajaz rá, a név ugyanis a hírhedt angol-magyar meccs eredményét idézi vissza pirított kolbásszal, baconnal, babbal, tojással, pirított borjú párizsival, sózott hagymával és péksüteménnyel. Mindezt kétezer forint alatt, első pillantásra pedig ezek után a nap további részében úgysem fogunk étkezésre gondolni.

1137 Budapest, Pozsonyi út 53-55.

 

Nonloso


A Nonloso már csak amiatt is csábító lehet, hogy mindenhez közel van központi elhelyezkedése miatt és éppen ezért reggeli után könnyedén tehetünk is egy sétát kedvenc budapesti helyeinken, például a Bazilikánál. A reggeli alapvetően klasszikus fogásokból áll – gondoltak azokra is, akik nem akarják teletömni magukat és megelégszenek olyan egyszerű fogásokkal, mint a bundás kenyér vagy a sonkás-zöldséges tojás, de aki angol reggelire vágyik vagy olyan ínyencségre, mint Benedict tojás szarvasgombával, az sem fog csalódni. Az árak a kínálat sokrétűsége miatt barátságosak – kevesebb mint ezer forintbók is megúszhatjuk a reggelit, de a legbőségesebb fogás is csupán 2000 forint.

1051 Budapest, Zrínyi utca 16.