A legjobb karácsonyi sorozatrészek

Ahogyan Halloween tájékán, úgy a karácsony körül is igyekeznek az amerikai sorozatok (legyen szó szitkomról, misztikus sci-firől vagy drámai műfajú szériáról) ünnepi köntösbe vedleni, és egy szezonális különkiadással kedveskedni a nézőközönségnek, csakúgy, ahogyan mi is igyekszünk mindig az alkalomhoz illő cikkekkel meglepni Titeket. Így hát összegyűjtöttük a mi kis szubjektív listánkat a nem túl távoli tv-történelem legjobb karácsonyi különkiadásaiból, reméljük sokakra ti is emlékeztek, amelyeket meg nem láttatok, azokhoz meg kedvet kaptok!


Narancsvidék – Karácsuka (1. évad, 2003)

Az egyetlen tinisorozat, amit még fiúknak sem ciki nézni és élvezni. Josh Schwartz nagyon ért a szimpatikus és jól megírt karakterekhez, még jobban ahhoz, hogy milyen zenéket pakoljon a kulcsfontosságú pillanatok alá, de a legjobban mégis csak az igazán őszinte és érzelemdús jelenetek összehozása megy neki, a széria első ünnepi epizódjában pedig minden erősségét megcsillogtatja a Narancsvidék atyja. Az epizód Seth körül forog, aki ahelyett, hogy választott volna zsidó apja és katolikus anyja hite között, kitalálta saját fúziós ünnepét, amelyet Karácsukának keresztelt el (karácsony + hanuka). Akad azonban a karácsonyi epizód során egy dilemmája, amit nem lehet ilyen könnyen elintézni: az okos, vicces és művészlélek Annát vagy az elkényeztetett bombanőt, Summert válassza?


X-Akták – Karácsonyi ének (5. évad, 1998)

Az X-Akták nem egy olyan sorozat, amely esetében az ember különféle külön epizódokra számítana, főleg nem egy karácsonyi tematikájú adásra: a Mikulás egy földönkívüli? A krampuszok egy félresikerült génkísérlet eredményei? A karácsonyfa igazából egy űrhajó? Sajnos ennél távolabb nem is járhatnánk a megoldástól, ami viszont sokkal érdekesebb és emberibb, mint amilyen epizódok az előbb felsorolt szcenáriókból születhettek volna. Az ötödik évad hatodik része lazán kötődik Charles Dickens klasszikusához, a Karácsonyi énekhez, és egy karácsonyi különkiadástól szokatlanul nagy gonddal bánik karaktereivel, főleg Scullyval, akiről rengeteg mindent tudhatunk meg a 44 perces játékidő során, melynek az utolsó tíz perce a sorozat legmeghatóbb jelenetei közé tartozik.


Snoopy és a karácsony (1965)

Itt az idő egy igazi őskövülethez, a karácsonyi epizódok etalonjaként számon tartott Snoopy és a karácsonyhoz. Nem csak pár éves divat a karácsony kóros üzletiessé válása miatt károgni, már a hatvanas években is téma volt az ünnep egyre anyagiasabbá válása miatt temetni a szeretetet. Charlie Brownt, Snoopy gazdáját, elszomorítja az az anyagias hozzáállás, amivel a legtöbben viseltetnek a karácsony iránt, úgyhogy megpróbálja 25 perc alatt meglelni a karácsony igazi lényegét – mondani se kell, sikerül neki.


A hivatal – Benihana karácsony (US., 3. évad, 2006)

Az angol Hivatal karácsonyi különkiadása csakugyan szuper, de David Brent sokkal kevésbé szimpatikus balfék főnökként, mint a zseniális Michael Scott. A harmadik évad egyébként is az amerikai Hivatal legerősebb szakaszaként van számon tartva, így hát reméljük érthető, ha a Benihana karácsonyt választottuk be a válogatásunkba a többi helyett. Elég hasfalszaggatós helyzetkomikumot szolgáltat a két táborra szakadt karácsonyi parti-szervező bizottság csatározása is, de az epizód legnagyszerűbb jelenete mégis csak Steve Carell nevéhez fűzhető, akit pont karácsony előtt dobta ki a barátnője, érzéseit pedig egy nem éppen karácsonyi hangulatú monológban fejti ki.


Jóbarátok – Karácsonyi tatu (7. évad, 2000)


Ahogyan a Narancsvidék, úgy a Jóbarátok hetedik évadának karácsonyi epizódja is a hanuka és a karácsony között feszülő ellentétek elsimítását célozza meg (tatuval, a húsvéti nyuszi temetésével, és Supermannel): Ross megpróbálja ugyanis bemutatni a hanuka szépségét fiának, Bennek, akit azonban csak a Mikulás érdekel. Ross végül enged fiának, ám picit túl későn: nem maradt már a jelmezkölcsönzőben Mikulás ruha, így kénytelen beérni egy tatu-jelmezzel, a szakállas ajándékozó déli barátjával.


Felhőtlen Philadelphia – A Very Sunny Christmas (6. évad, 2011)


A Felhőtlen Philadelphia bunkó, politikailag teljesen inkorrekt, érzéketlen kocsmáros főszereplői is ünneplik a karácsonyt, csak egy kicsit máshogy, mint a többi, normális szitkom főszereplői. Frank például minden évben megveszi gyermekei számára álmaik ajándékát, hogy aztán megtartsa őket magának. Dee és Dennis épp ezért megpróbálják Franket megleckéztetni egy kisemmizett munkatársának segítségével, amolyan “Karácsonyi ének” módra. Mac rájön, hogy gyermekkora karácsonyai mind betöréssel teltek, Charlie pedig ráeszmél, hogy anyukája Mikulás-jelmezes vendégei nem épp ünnepi szándékkal érkeztek karácsonyról karácsonyra. Aki szerint minden idők legjobb karácsonyi filmje a Tapló Télapó, annak kötelező darab.


South Park – Kula bá, az ünnepi kaki (1. évad, 1997)

A South Park első karácsonyi epizódja a megjelenése óta igazi klasszikus, bár nálunk a megjelenése után csak három évvel, 2000 decemberében mutatta be az HBO. Az epizódban Kyle anyukájának hatására betiltásra kerülnek South Park városában először a karácsonnyal kapcsolatos összes vallási jelképek, később a Mikulás, legvégül pedig még a karácsonyfa égők is, mivel azok sértik az epilepsziások jogait. Kyle megpróbálja rávenni az embereket, hogy ünnepeljék Kula bácsit, az ünnepi kakit, de az emberek nem hisznek benne, ezért az egyébként meglepően jól éneklő Kula bácsi elkezd veszíteni erejéből. Végül a gyerekek segítségével Kula bácsi megjelenik a szülők előtt, és rávilágít a karácsony igazi lényegére.