A legjobb dalok a strandszezonra

Bár leginkább mindenki csak két hetet élvezhet a nyárból, az évszak három hónapja valahogy mégsem szól másról, mint a bulizásról, napozásról és persze a strandokról, legyen az medencés, homokos vagy a szokásos, rajongott Balaton-parti. Összegyűjtöttünk tíz dalt, amik tökéletesen adják át a nyári érzést. Legtöbbjük a Balatonról szól – mégiscsak az a mi tengerünk – persze azért néhány más szempontból is megragadja a strandolás csodálatos érzését. A cikk végén egy kellemes játékra is adunk tippet! Szigorúan nem tőlünk hallottátok. 

Nézd meg Budapest legjobb strandjait ITT!

4F Club – Balatoni láz


Nincs olyan utazás a Balatonra, vagy olyan közös nyaralás a Balaton partján, ahol ne csendülne fel a 4F Club örökzöld slágere, mely bár önzően csak a budapestieknek szól, de azért mindenki át tudja érezni. A belpolitikából kinek ne lenne elege néha és ki ne vágyna olyan hideg sörre, ami már-már marja a torkunkat? A második versszak már inkább a szexről szól, mint a jó lángosos-hekkes büfékről és ma már bulira nem igazán veszünk fel frissen vasalt inget, de ezt írjuk fel a nosztalgia számlájára. Mellesleg tudtátok, hogy a refrén szövegét minden magyar gyermek az anyatejjel szívja magába?


Carpe Diem – Álomhajó


Igazi nyári sláger, aminek dalszövegének jelentős része mégis a hidegről szól, sőt a fránya rímek miatt a refrénbe még a hóesést is beerőszakolták, mert hát kit érdekelnek az évszakhoz köthető időjárás-jelenségek, mikor van egy álomhajónk? Jelen esetben egy vitorlás. Meg amúgy is, a dalszöveg inkább a nyár álmáról szól, ami idén a zivatarok között még helyénvaló is. A videóklipet külföldön forgatták – ez akkoriban azért nagy dolog volt – kellemesen keverve az álomvitorlázós és pingvines jeleneteket, abszolút káosszá változtatva az egész produkciót.


Venus – Régi nyár


Anno leginkább mindenki arról beszélt, hogy a dal kislemezborítóján az énekesnő meztelenül pózol, így senkiben sem tudatosult, hogy egy olyan dal született, ami minden generációnak örök darab. Bár nem az a bulizós darab, sokkal inkább szív- és torokszorítóan melankólikus ballada, mégis száz százalékban nyár. Kinek ne lennének megszakadt baráti kapcsolatai, elveszett álmai és egy nyaralása, amikor legalább egy hétig minden de minden tökéletes volt? Persze a nyaralás esti szörpözése alatt még így is elővehetjük, közös éneklésre hangulattól függően tökéletes.


UFO – Napolaj

Oh, igen, ez az a két lány, akiknek a valós hangterjedelme megegyezik e sorok írójával, ami leegyszerűsítve annyit jelent, hogy a Grammy-díjnak egyelőre (vagy úgy soha) nem kell szabad helyet spórolni a polcon. Legalább a dalban valóban a srác rappelt, de közben a klipben az ő Baywatch-futása korántsem olyan meggyőző mint a két lány, akik közül az egyik még a hüvelykujját is bekapja, olyannyira bevadul. Huh! Amúgy meg nyár van és a semmi baj, legyen ez az örök filozófiánk erre az évszakra. A „Nóra vagy Zita, szexi parazita” pedig egy olyan rímpár a magyar pop aranykorából, amit illik megjegyezni.


UFO – Nyár van

Tudjuk, hogy ez igazából a Neoton Familia dala volt, de annyira elragadó, hogy az UFO két lánya maradt a színen, míg a valós vokálost hallhatóan megváltoztatták, hogy újabb esélyt kellett adnunk az UFO-nak arra, hogy velük ünnepeljük a nyarat. A dal alapvetően Balatonszárszóról szól, a klipet pedig inkább tengerpartnál forgatták, bár a refrénnél már bőven cápákról beszélnek, szóval ezek után kit is érdekel a logika, nem? Mellesleg annyit el kell ismernünk a dalban – és ezt teljesen komolyan írom le – hogy ha ezeket a dallamokat az ABBA találja ki, a szerzemény örök klasszikus lenne. Persze nem ezzel a kedvesen olcsó diszkós hangzással.


Rapülők – Holiday

Máig kételkedhetünk benne, hogy Madonna tud-e Geszti megihletéséről, de mindenesetre befizetnénk az énekesnő arckifejezésére, mikor meghallgatja a Nagy Magyar Rapper műkincsét. Az örökzöld slágert nagyon nehéz cikizni, mert annyira szívsimogatóan rapülős és annyira magyar, hogy már-már érinthetetlen. Arról pedig ne feledkezzünk meg, hogy később pont az ilyen közösen énekelgetős, bekiabálós stílussal keresett dollármilliókat a The Black Eyed Peas. A klipben láthatjuk, hogy Geszti régen képes volt tökéletes show-t csinálni és pont annyira komolyan venni saját magát és zenéjét is, mint amennyire kell. Bármikor, bármelyik házibuliban. Balatoni teraszpartin pedig büntetés annak, aki legalább egyszer nem teszi be.


KFT – Balatoni nyár

Jó, ez sem az az agyeldobós bulidal, de annyira Balaton, amennyire csak lehet. Elmúlt emlékek, szerelmek, na meg Felső-Zamárdi, Tihany és az „árak színvonala” ami általában alapvetően rosszabb emlék mint bármilyen vihar, lett is belőle majdnem egy teljes versszak, megjegyezzük, teljesen jogosan. Viszont van kicsi szabadtéri szex is feleség-megcsalással összekötve, szóval van itt bőven realitás. Igazi példaértékű édeskeserű magyar hozzáállás.


Marót Viki és a Nova Kultúrzenekar – Nekem a Balaton a Riviéra

Leginkább csak a refrén szól a Balatonról, de az is bőven elég, hiszen néha ki ne unná a „magyar tenger” kifejezést? Ez a verzió is feldolgozás, de olyan hangulata van, ami miatt képtelenség lett volna kihagyni a válogatásból. A cím már szállóige lett és végül is igaz is. A Balatonon érezhetjük a legjobban magunkat. Házibuliba ne rakjuk be, de akkor pont jó, mikor kipakolunk és együttesen beszéljük meg, hogy a kivett nyaraló kicsit jobban nézett ki a mellékelt képeken. De azért jó lesz. Úgyis inkább a strandon leszünk.


Nagy Feró és a Beatrice – Pancsoló kislány

A nagy klasszikus örökzöld lázadók a jó magyar strandolás lényegét ragadták meg a szülők vitáival, a kínos szituációkkal, a feleslegesnek ítélt zuhanyzásokkal és persze a Bambival, amit azért általában valamilyen más üdítő (üdítő?) vált fel, ami érthető, hiszen Bambi mint olyan, már nem nagyon van. A balatoni bulira teljesen tökéletes, már csak azért is, hogy együttesen emlékezzünk a gyerekkori strandolós emlékekre.


Sabrina – Boys Boys Boys


Az egyetlen nem magyar dal, amit leginkább klipje miatt raktunk ki, meg kicsit azért is persze, mert nincs zenei összeállítás nyolcvanas évekbeli klasszikus nélkül. De miért is fontos ez a klip? Egyrészt mivel maga a nyár, maga a strandolás, maga a medencés csobbanás, másrészt… mert ebből lehet a legjobb ivós játék. A forgatás alatt véletlenül – bár ebben egyáltalán nem vagyunk biztosak – nem szenteltek elegendő figyelmet arra, hogy a bikini mindig a helyén maradjon. És nem is maradt mindig a helyén. Ahányszor ez bekövetkezik, jöhet egy kis málnaszörp. Három perc alatt nagyon édes lesz a szánk!