A kiegyensúlyozott alvás fél egészség

Olyan őrült és mindenre képes világban élünk, hogy ember legyen a talpán, aki talál például olyan dolgot, aminek még ne lenne világnapja. Miért is lenne hát ez másképp az alvás esetében?

Aludni a legjobb dolog a világon, vagy legalábbis a második legjobb – állítják sokan. És sokszor valóban nem is kell több az ember pillanatnyi boldogságához, mint egy jó meleg ágyikó és korlátlan hétvégi heverészés. Az alvás szabadság: ha másnap alhatunk, naná, hogy maximális mértékben elengedjük magunkat, mert – ha nem is az első helyen – de a legőrültebb parti közben is ott lebeg a szemünk előtt az időkorlát nélküli alvás ígérete.

A pihenés elengedhetetlen a normális napi működésünkhöz, még ha ezt egyesek luxusnak is tartják. Én például rendszeresen megkapom egy-egy hosszabb alvás után, hogy elpazaroltam a fél napot, hogy ezzel megy el az életem egyik legértékesebb része, és különben is, mi vagyok én, időmilliomos? Én viszont azt gondolom, hogy ha a szervezetem ezt igényli, minden bizonnyal megvan rá az oka – ki vagyok én, hogy éppen vele ellenkezzek? Ráadásul az ezzel kapcsolatos kutatások is sorra azt támasztják alá, hogy az alvás egyike azoknak a dolgoknak, amelyekkel nem szabad viccelni.

Amerikai eredetű ünnep, perszehogy

Bár sokak egyik bevallottan kedvenc időtöltése leginkább az önfeledt passzivitásban merül ki, sajnos igencsak szép számmal akadnak, akik egyszerűen képtelenek megfelelő mennyiségben és minőségben aludni. A kisebbik rossz, ha csak sajnálják rá az időt, a nagyobbik, ha betegség miatt támad gondjuk az optimális mennyiségű pihenéssel. A néhány éve minden március 13-án megrendezett Alvás Világnapja természetesen hozzánk is begyűrűzött, így évről évre ezen a napon egyre több, az alvásra fókuszáló flashmobbal és előadással találkozhatunk itthon is.

A kezdeményezés persze hol máshol is indulhatott volna útjára, mint az Egyesült Államokban, a cél pedig elsősorban az volt, hogy az alvás életminőségre gyakorolt jótékony hatását hangsúlyozzák. Világszerte egyre több hotel igyekszik hangszigetelt és „horkolásbiztos” szobákkal hozzájárulni vendégei tökéletes nyugalmához, és már itthon is elindult az ún. Alvásbarát Szálloda program, amelynek keretében a hazai szálláshelyek alvásminősítésen esnek át, azaz visszajelzést kaphatunk arról, mennyire jó egy adott hotelben, szállóban aludni.

Aludj és élj jól!

Vannak, akik nem csak idegen helyen, de otthon sem tudják rendesen kialudni magukat: a kialvatlanság sajnos egyre inkább népbetegséggé válik. Egy 2010-es hazai felmérés során az interjúalanyok 72 százaléka válaszolta, hogy ritkán vagy soha nem érzi úgy, hogy eleget aludt, és mindössze 3 százalék vallotta, hogy elég időt tölt alvással.

Aludj és élj jól, és mindenekelőtt élj teljesen éberen – javasolja a világ legrangosabb alvással foglalkozó szervezete, a World Association of Sleep Medicine. Emellett azt is hangsúlyozzák, hogy kiegyensúlyozott diéta és rendszeres mozgás mellett az alvás az egészséges élet harmadik alappillére. Hiszen ahogy a jó alvás életünk első pillanatától hozzájárul a szellemi és fizikai fejlődésünkhöz, az elégtelen alvás éppúgy veszélyeztetheti az életünket és a munkánk minőségét.

Ha március 13-án kicsit jobban bele akarod magad ásni a témába, 10 órától érdemes benézni a Symbol Budapestbe, ahol többek közt pszichológusok és orvosok tartanak előadásokat az alvással kapcsolatban. De mindenekelőtt: aludjatok egy jót ezen a napon (is)!