A kávé világnapja – a FUNZINE kedvencei

Ma van a kávé világnapja és mivel egy tisztességes szerkesztőségben a sztereotípiáknak megfelelően mindenki kávéfüggő, megkérdeztük a kollégákat kedvenc koffeinbombájukról és arról, hol szeretik elfogyasztani üres másodpercükben a ma ünnepelt finomságot.Edina, akinek köszönhetően lassan de biztosan tényleg minden étterem hall rólunk – ti pedig az éttermekről – , az Iced Orange Mocha kávéra esküszik, amit Budapesten egyedül a Mantra Specialty Coffee Minibarban lehet beszerezni, a kávé egyik fővárosi szentélyében a Veres Pálné utca 33. alatt. Sales supportunk, Roni, aki fejből tudja, hogy ki mit hirdetett a márciusi szám 26-ik oldalán – és nem túlzunk – viszont Edinát megfertőzte egy új kedvenccel, a Chai Lattéval.Imo, pénzügyesünk, a számok mozgatója és felügyelője, nem pártol semmilyen cukrot, mézet vagy édesítőt, a fekete kávéjába inkább kókusztejet tesz. Bár a szigorú szabályt mindenhol betartja, ettől függetlenül szívesen téved be a Frei Caféba, hogy kipróbáljon új kávékat, a cél mindig a friss ízek megismerése – néha egy kis tejhab is belefér, de csak ha nagyon muszáj. Még szerencse, hogy az egész országot behálózó Frei Café különleges, egzotikus ízekben különösen jó, és a kontinensek finomságait kipróbálva egy helyben utazhatjuk körbe a világot.Orsi, újságunk egyik szerzője olyan szépen összefoglalta gondolatai és érzéseit a napi kávéiról, hogy muszáj szó szerint idéznünk:

„Átlag napi 3 kávét iszom, ami szinte teljesen mindegy, hogy milyen, amíg nincs benne szirupos ízesítő. Otthon az egy gombnyomásos kávéval indul a reggel (igen, nagyon környezetszennyező, de gyűjtögetjük és visszavisszük a kapszulákat.) Az újhollámos kávézók rászoktattak a filteres kávéra, délután nagyon szívesen kortyolgatok el egy hosszú Aeropress kávét cukor és tej nélkül. A luxus a Flat White, egy ausztrál variáció, ami hasonlít a capuccinóra, de magasabb kávé tartalommal.”
Orsi viszont kihagyta a Tamp & Pullt, amiből első napomon – amúgy Ádám vagyok, hello –  hozott nekem egy pohárral és akkor bele is szerettem a tavaly Budapest legjobb kávézójának választott csoda, minőségi termékeibe. Bár túl sokat nem járok kávézni, ha jön például egy vendégem akár Sopronból, akár a távoli Lyonból, első dolgom mindig elvinni őket a Corvinushoz közeli kis kávézóba, hogy megmutassam nekik milyen is az igazi fekete – szigorúan cukor nélkül természetesen. Otthon én egyszerűen tejjel és cukorral iszom a kávémat, reggel csoda, ha ezt össze tudom állítani. Igaz, ezt inkább sokszor a lakótársamra bízom, akinek ezúttal is köszönöm a gondoskodást. Mellesleg, mint két fiú, akik egy lakást osztanak meg, nálunk különösen ritka, hogy éppen minden legyen otthon, szóval ha van otthon tej, cukor és kávé is, igazi ünnepély van.

A Tamp & Pullra esküszik az amúgy leginkább borban utazó Mariannunk is, akinek külön kedvence a kávé templomában a Flat White etióp kávéból.Ágota, a sales csapat vezetője és zászlóvivője is Nespressóval ébred, azon belül is Roma típusú kávéval, kizárólag mézzel és a Nespresso tejhabosítójával lattenak elkészítve, de nehéz téli reggeleken Monini karamell szósszal meglöttyintve teszi még finomabbá. Ha kávézóról van szó, akkor pedig Frei Café, ott is a nicaraguai dohánykávé:

„Füstös és sűrű latin világba repít minket. A nicaraguai dohányleveleket speciális módszerrel lédús alma-reszelékbe áztatjuk, aztán összefőzzük tejszínnel. Így jutunk ahhoz a komplex eszenciához, ami pár pillanat alatt a nyelvünkre csempészi Közép-Amerikát, a színes és zűrzavaros Nicaragua izgalmát.”


Vivien, újságunk és weboldalunk másik szerkesztője a frissessége és az egészségre esküszik, ha kávéról van szó:

„Bármilyen frissen darált kávét szeretek, általában szója vagy mandulatejjel iszom, cukor nélkül, rengeteg fahéjjal”
Kriszti, a sales csapat kolleginája a California Coffee Company makadámia diós lattéjára esküszik egy kis fahéjjal megbolondítva, de ugyanezzel dobja fel a Nescafé 3in1 porkávéját is, ha gyorsan és egyszerűen kell a koffeinbevitel. Ugyancsak Nescafé 3in1-ra esküszik másik saleses kollégánk, Tibi, bár ő bevallottan lustaságból, de így is „egészen ihatóra szokott sikerülni.” Ha viszont komolyabban akarja megoldani a szükséges koffein megszerzését, a legközelebbi Starbucks felé veszi az irányt egy jó  Caramel Macchiatóért – cukor viszont mindig csak minimálisan, tejszínhab kizárva, ám a tej általában főszerepet játszik a pohárban. Szintén a sales csapat oszlopos tagja Ági, aki saját bevallása szerint „unalmas”, szerintünk inkább klasszikus tejeskávé hívő.Zoli, akinek hála már mindannyian kezetekbe vehettétek a legújabb FUNZINE-t a Nespresso Cubano kávéjára esküszik meleg tejhabbal, fahéjjal a tetején, ha pedig a Lavazza kávét iszik, az Arabicát választja, szigorúan bármilyen körítés nélkül.

Főszerkesztőnk, Vera otthon ugyancsak Lavazza kávét iszik, és mivel ő látja el az irodát a legjobb otthoni süteményekkel, nem is csodálkozunk, hogy az otthoni kávézásból is a maximumot hozza ki a mézzel felgőzölt tejjel, tejhabbal és fahéjjal. Kedvenc kávéja nem a fővárosban van, ám az, hogy 16 éves kora óta nem talált jobbat – persze nem volt az olyan rég, sőt! – jogos bizonyítéka annak, hogy ez a hely tud valamit:

„16 éves korom óta kedvenc Egerben a Görög Kávézóban az Arcadia kávé: tejeskávé szerecsendióval, fahéjjal, tejszínhabbal a tetején, amire mézet csorgatnak és mogyoródarabkákkal díszítik…”


Kriszta, a FUNZINE központja és szíve, ügyvezetőnk általában egyszerre van két-három helyen is, kell a koffein, aminek hála alaposan tudja, hol lehet Budapesten jó kávékat inni. A Starbucksban Café Lattét iszik rizstejjel (habosított!), a California Coffee Companyben a feketére esküszik, de hogy az ő szavaival éljünk „a Múzeum krt-on lévő „fekete” kávézómról se felejtkezzünk el.” Ahogy a Coyote Coffe & Deliben kapható Coffee Oléról sem, ami „maga a csoda a maga fél liter habos csodájával.” Persze otthon sem marad el a kávézás, reggelire bevallása szerint elég egy Nespresso Lungo, bár az igazi favoritok a Fortissio és a Vivalto – az örök szereplő pedig minden esetben a rizstej.