Hungarikum: A jó fröccs alapja – a mi szódánk

A hűsítő szörpök és fröccsök nélkülözhetetlenek, a nyári kánikula szifonos pezsgője, és a magyar háztartások patronos büszkesége. Bizony, a szódavíz is Hungarikum.

Bár a szódásítást az angol Joseph Priestley találta fel az 1700-as évek közepén, Jedlik Ányos a nagyüzemi, olcsó előállítást tette lehetővé 1826-ban. Jedlik, a balatonfüredi ásványvizet kívánta felturbózni egy csöppet, így a Charles Plinth alkotta szifonfejjel ötvözve, csakhamar megjelent a széndioxiddal dúsított víz. Ennek következtében történt az eset, hogy az első fröccsözés is megesett: Jedlik Ányos és Vörösmarty Mihály együtt boroztak, amikor Jedlik felspriccelte találmányával az alkoholos italt. Megkóstolva megjegyezte: „Spritzer? Túl németes. Legyen inkább fröccs!”

A zöld övezet fanoknak: a szódásszifon használatával, és folyamatos újratöltésével környezetbarát kötelességeidnek is eleget tehetsz! Míg egy másfél literes, palackozott ásványvízzel 80g műanyagot dobsz oda a föld anyának, addig a szódavízzel 2-4000 liter bepalackozása után születik 80g műanyag! Ez aztán az öko-Hungarikum!