A hét helye a FUNZINE-nál: a Hivatal kávézó

A legjobb dolgok mindig pár lelkes, hozzáértő és talpraesett ember összebeszéléséből, összefogásából és ötleteiből születnek. Mint a Madách téri Hivatal, amit két évvel ezelőtt nyitott öt hétpróbás budapesti vendéglátós – és mára a belváros egyik legnépszerűbb kávézója lett.

A Madách tér és környéke az elmúlt években a budapesti éjszakajárók és az idelátogató romkocsma-vadász turisták kedvenc célpontjává vált. A Károly Körút, Andrássy út, Nagykörút és Rákóczi utca határolta, félkerületnyi területen hemzsegnek a kisebb-nagyobb romkocsmák, éttermek, kávézók, galériák és dizájnboltok. Szórakozási, kulturális, gasztronómiai és kereskedelmi szempontból erős a túlkínálat: nehéz a dolga annak a kalandorkedvű kocsmárosnak, aki szeretné, hogy az általa gründolt és futtatott hely kiemelkedjen a sűrű és egyre színvonalasabbá váló mezőnyből.

Az ötödik, hatodik és hetedik kerület metszéspontjában található vigalmi szegletben szinte mindenki talál a gusztusának, pénztárcájának, hangulatának megfelelő etető- és itatóhelyet. Van itt fine dining étterem (Vian, M, stb.), elegáns borbár (Doblo Wine & Bar, Double You Borbár, stb.) izgalmas art-bar (Telep, Kolor, Spíler, Kisüzem, stb.) számtalan romkocsma és klub (Gozsdu Manó Klub, 400, Mika Tivadar Mulató, Ellátó kert, Szimpla Kert, Anker klub, Grandió, stb.), nagy múltú „művészellátó” (Fészek), rengeteg gyorsétterem és falatozó; de még mexikói grillbár (El rapido) és autentikus bangladesi garzonétterem is (Bangla Büfé).

És persze itt van a Hivatal. Ez a Madách tér észak-keleti csücskében meghúzódó kedves kis találkozóhely – napközben kávézó, esténként pedig a szó legjobb értelmében vett kocsma –, amely mára fogalommá, sőt, „intézménnyé” vált a belváros-lakók körében. Nem csoda, hiszen otthonos atmoszférájának, a profi kiszolgálásnak, no meg a színvonalas – és meglepően széles – kínálatnak köszönhetően délutáni ejtőzésre és esti poharazgatásra éppúgy kiválóan alkalmas, mint összebújós randik, vagy éppen komoly üzleti tárgyalások nyélbeütésére.

A tulajdonosok saját kávé nagykereskedést is nyitottak: ők hozzák be Spanyolországból a tiszta arabicából, kézműves módszerekkel készített Cofesa márkát. Nem véletlen, hogy a Hivatalban bőséges kávéválaszték várja a betérőket: a hagyományos presszó, a bő lére eresztett amerikai és a klasszikus cappuccino mellett a ristrettót, a macchiatót, a latte macchiatót, a különféle frappékat, a jeges-tejes, az ír vagy éppen a Budapest kávét is kedvtelve kortyolgathatják az igényes koffeinisták.

Ráadásul frissítőkben, teákban és turmixokban is erős a hely. Nem is beszélve az ízesen keserű cseh Samson-sörről (a Budweiser „kisöccse”), a válogatott borokról, meg persze a többi alkoholneműről – adva van itt minden, ami a vidám és céltudatos becsületsüllyesztéshez kell.  Meg persze az, is amivel felitathatjuk: finom vasalt szendvicsek és házi sütemények.

A Hivatalt Pék „Attis” Attila, Kelemen „Bandi” András, Kerekes „Csabi” Csaba, Krajnyik „Karaj” András és Schanz „Vitya” Viktor alapították 2010-ben. Az öt srác évek óta gyűjtögette a szakmai tapasztalatokat a pult mögött – többek között a Csigában, a Fecskében és a Jókai téri Kiadó kocsmában is dolgoztak együtt vagy külön-külön –, mielőtt belevágtak volna a közös vállalkozásba.

Csabi helyét időközben egy másik rutinos vendéglátós szakiparász, Balla Máté vette át; de így is egyértelműen érződik a kis kávézón, hogy tulajdonosai – akik a pultosok, kiszolgálók, árubeszerzők, DJ-k, ügyintézők és üzletkötők is egyben – szívvel-lélekkel vezetik, fejlesztik és építgetik a közös üzletet.  Barátok, akiknek sikerült az, ami csak kevés konkurensüknek: összehozni egy kedves, barátságos és színvonalas, szívből szerethető helyet.Tetszett a cikk? Akkor olvasd el ezeket is!

Kocsmateszt: Bazaar Klub

Kocsmateszt: Helvécia

Kocsmateszt: Cech In