A hamburger világnapja – Budapest legjobb burgereseivel

Ahogy ma már mindennek van fesztiválja, úgy mindennek van világnapja is. Ma például a hamburgert ünnepelhetjük, ami az utóbbi években minden vendéglátóhely étlapjának gyöngyszeme lett. Ha pedig már világnap van, jó szokásunkhoz híven készítettünk egy válogatást is  – ezúttal a legjobb budapesti burgeresekről.De előtte egy kis történelem lecke. A hamburgerhez hasonló szendvicset már a rómaiak is ettek, fénykora viszont Németországban kezdődött el a 19. században, Hamburg városában – a gyengébbek kedvéért: innen a neve is – majd később Amerikába is eljutott, ahol aztán már-már nemzeti étellé vált, köszönhetően a gyorsétterem-kultúrának.

A hamburger persze minden nemzet számára ismerős, köszönhetően például a McDonald’s-nak, de sok ember hite szerint a strandokon és pályaudvarokon található félkilós szörnyetegek az igazi finomságok.

Az utóbbi években viszont kissé átalakult a hamburger megítélése. Budapest gasztronómiai fejlődésével minden jelentősebb kocsma, pub és étterem elkezdte kifejleszteni a saját, speciális burgerét, illetve a külön szendvicsekre specializálódott éttermek is színes foltjai lettek a fővárosnak. A hamburger napjainkban lassan de biztos elveszti pályaudvaros-mekis jellegét és rangos főétellé alakul, ami nem jelent egyet egy zsömlébe rejtett hússzelettel, sokkal inkább ízek izgalmas és bátor kombinációjával.

De nézzük, hova mehetünk!

Ring


Az Oktogon és az Opera között  sétálgatva  mindig jól eshet egy jó burger a csinos étterem fehér falai közt. A Ringben ezen felül meg is reggelizhetünk, jöhetünk ebédidőben is, de csak ha valami gyorsra és lazára vágyunk egy jó koktél kíséretében, akkor is jó helyen járunk.

Goodbar – Goodburger


Csak a legjobb kacsa, sertés, marha és csirke adhatja húsát és lelkét a Goodbar burgereibe, ahol ráadásul isteni koktélok és prosecco is lecsúszhatnak a szendvicsek és házilag készített hasábburgonya mellé. A szakácsok bátrak az ízekkel – néha nem várt zöldségek bújnak el a hús mellett. A legnagyobb szerencsére!

Zing


A Zing a Ring mozgóétterme, mely pénteken, szombaton és vasárnap a Gozsdu udvarban kínálja különleges burgereit, olyan zsemlébe rejtett kincsekkel, mint jalapeo, karamellizált vagy lyoni hagyma, illetve rokfort.  A legújabb finomságok a Deluxe és az Original. A szendvicsek mellé természetesen kérhető ropogósra sült burgonya is.

Dallas


Három benzinkút, ahol találkozik egymással az ötvenes és nyolcvanas évek. A burgerek minden esetben a híres Dallas burgonyával érkeznek, a felhozatal pedig óriási: még a normál burgerek is extrák, míg az extra burgerek gigászi óriások, a fitness burgereknél pedig gondolnak a fogyókúrázókra és a gluténmentes-életmódot folytatókra is.

TGI Fridays


Nem igazán kell bemutatnunk érzésünk szerint a TGI Fridays-t, az USA egyik legamerikaibb és legelterjedtebb étterem hálózatát, ahol a marhapogácsa 100% boci. A rendezvények, és a sokszor ezekhez kapcsolódó spéci menük miatt megéri folyamatosan rá-ránézni a weblapukra, de csak ha spontán betoppanunk is jól fogunk lakni.

Magic Burger


Egy mozgókocsiból indult, most pedig már egy egész étterem árulja azokat a burgereket, melyeknek titka a tulajdonosok szerint nem csupán az, hogy egészséges húsból és frissebbnél frissebb zöldségből készülnek, hanem sokkal inkább az, hogy szívből rakják őket össze, nagy adag szeretettel.

Ötkert


Az Ötkert tagadhatatlanul a főváros egyik ütőere, éjszaka óriási bulik, délután pedig remek habzsi-dőzsi jellemzi az ötödik kerület szórakoztatás-bombáját, ahol ugyanúgy ehetünk különleges burgereket, mint egy jó hagyományos lecsót. Persze mindenben van valami közös – az állandóan magas minőség.

Bodega


Mexikó ízeivel találkozhatunk a Bodegába, ahol hetente változó menü biztosítja a folyamatos kalandtúrát ízlelőbimbóinknak, a hamburgerválaszték pedig folyamatosan bővül. Hogy jól ellentmondjunk első mondatunk első felének, szót is ejtenénk a legutóbbi újdonságról, a koreai burgerről, amiben koreai répasaláta, hoisin szósz a koriander nyújt egy kis koreai élményt – szigorúan a délit.

Jack’s


Bár az amerikai életérzést sugallja, a Jack’s valójában 100% magyar cég – olyannyira, hogy saját farmon nevelik boldogan az állatokat, hogy aztán… Na mindegy. A Jack’s-ben a minőség a legfontosabb, ha nagyon kísérletezni akarunk az ízekkel, ne ide jöjjünk, ha viszont a klasszikus hamburger-élményt akarjuk átélni, mindezt magyar termékek által, ne habozzunk, itt csalódni és éhesen maradni biztosan nem fogunk.

Black Cab


Hamarosan megnyitja második éttermét is a Black Cab, ahol már a burgonya papírtartójába is bele lehet szeretni. A klasszikus burgerek két méretben rendelhetők meg, megannyi feltéttel, mint grillezett hagyma, vöröshagyma, káposzta, jalapeno vagy a három fajta sajt. A Giga Double Decker Burger a hely specialitása – csak azoknak ajánlott, akik tényleg nagyon éhesek.

Spíler


A folyton nyüzsgő Gozsdu udvar szívében található Spíler Budapest egyik zászlóshajója. Kézműves söreik más világba röpítenek, de kihagyhatatlanok burgereik is, azok közül is például a tonhalas, aminek már csak létezései s bizonyítja, hogy gyomrunk bőven találkozhat itt is izgalmakkal.

Kandalló Kert


Ha szabad levegőn akartok egy jó hamburgerezni és például olyan kihívások elé nézni, mint egy duplaburger elfogyasztása, a Kandalló Pub nyári szálláshelye több mint tökéletes helyszín lesz vágyaitok kielégítésére. Négy prémium szendvics közül választhatunk és azt is megsúgták nekünk, hogy a legnagyobb sztár közülük a Kecskesajtos Vegaburger. 

Pig 37 Blitz-Grill


Az átmulatott este és a másnap előtt tökéletes állomás a Pig 37 Blitz Grill, ahol a reggel hadba induló gyomrunkat még megnyugtathatjuk a legfinomabb kolbászokkal, legyen az debreceni vagy cserkész. Persze ne felejtsük el a burgereket sem, amikben már a marhahús a főszereplő. 

Burger House


Az immár 6 helyen megtalálható Burger House kínálatában sokszor a pizzák ízvilága fog kezet a burgerekével, az olasz-amerikai kapcsolat szerelemgyerekei pedig olyan finomságok, mint a hawaii vagy a milánói burger. Hétköznapi ízekkel is találkozhatunk persze, de ha már ott járunk, merjünk kísérletezni! 

Rendelő


Kevés olyan hely van Budapesten, aminek annyira megfogható hangulata lenne mint a Rendelőnek, ahol minden a műtők és kórházak világára épül. Első hallásra kicsit morbid, mikor betérünk, kicsit akkor is, de aztán könnyen rá tudunk érezni a poénra, az isteni burgerekről nem is beszélve, amikkel el is van intézve a napi szénhidrát kúra és kalória terápia.

Borbíróság


Bizony, bor ide vagy oda, remek burgerekkel is találkozhatunk a Borbíróságon. Ha jól akarunk lakni olyan szendvicsekkel, amik távol tartják maguktól a klasszikus előírások terhét és vakmerően lovagolják meg a gasztronómia minden hullámát, vegyük is elő a telefont az asztalfoglalás miatt, ami erősen javasolt a finom kaland előtt.

Finomító


A lehető legbarátságosabb árkategóriában várnak minket burgerek a Finomítóban, ahol túlnyomó rész a klasszikus szendvicsek játsszák a főszerepet, de az olyan ötletes ízbombák, mint a lazac burger vagy a „Moszkva téri” is a lehető legjobb mellékszereplői alakítást hozzák az étlapon.

 Kazán


A rendszerváltás előtti időkbe repít minket vissza a Kazán, ahol a filmvetítések, kiállítások és bulik mellett még ínycsiklandozó burgerek is vannak, vagyis egy igazi kis mini Budapest. Legalábbis minden, ami számít. És még szívecskét is kapunk rá, szóval egy szavunk sem lehet!