A fotóriporterek legnagyobb versenye

Mától tekinthető meg a World Press Kiállítás,  mely a legjobb fotóriporterek és dokumentarista fotográfusok munkáit mutatja be. 

A 2016-os díjak átadásának ünnepségén Amszetrdamban Mazen Darwish ügyvéd, a szólás szabadságáért küzdők élenjáró aktivistája, tartotta az ünnepi beszédet. Mazen Darwish három évet töltött börtönben, ahol egy kamera hiányzott neki a legjobban. Egyetlen kép tökéletesen megmutatta volna azt a kegyetlenséget, amit száz börtöntársával együtt el kellett szenvedniük. A szíriai elnöknek a nyilvánosságról alkotott véleményét egy beszédből idézte a szónok:


“Az utcai tüntetők nem izgatnak különösebben, de az sokkal inkább, ha erről valaki fényképet készít, és azt az Interneten publikálja. A diktátorok tudják, hogy az emberek szabadságra vágynak, és előbb-utóbb elsöprik őket. Ezért félnek az információ szabad áramlásától, ezért megölik a szemtanúkat és letagadják az igazságot. Amikor egy fotográfus megnyomja kamerája gombját, az a pillanatot dokumentála, megmenti az idő eltűnését. Ha ez a pillanat elvész, elvész a hozzá fűződő történet is.”

A kiállítást megtekintve a látogató jobban megérti, hogy mi zajlik körülöttünk a világban. A pártatlan tájékoztatás révén toleranciára, empátiára, emberségre nevel. Látogatóinak fele diák és ezért iskolai csoportoknak naponta ingyenes tárlatvezetéseket szerveznek.


 A legnagyobb nyertes

Az év képe díjat Warren Richardson ausztrál fotográfus kapta. Ezen kívül a Spot News kategória első díját is megnyerte. A kép 2015 augusztus 28-án készült, Horgos(Szerbia) és Röszke közelében.  Emberek tömegei kerestek menedéket Magyarországon, még mielőtt a biztonsági kerítés felépült volna. A képen egy férfi és egy kisgyerek látható. A szabadúszó ausztrál fotós Warren Richardson öt napig együtt élt a határon a menekültekkel. A kétszáz menekült, ahogy megérkezett, próbált átjutni a határon a fák alatt, a készülő kerítés vonalán. Előreküldték a nőket és gyerekeket, majd az apákat és az idősebb férfiakat.


“…Legalább öt órát töltöttem ezzel a csoporttal. A rendőrökkel macska-egér játékot játszottunk egész éjjel. Nem használhattam vakut, mivel a rendőrök vadásztak ezekre az emberekre. Hajnali háromkor csak a Hold fénye világított…”

A zsűri elnöke szerint a kép egyszerű szimbóluma a barbár kerítésnek, és így válik klasszikus és időtlen fotóvá.

Idei kisérő kiállítás a 2016-os Pultzer díj nyertes képei, amelyeket a Reuters fotográfusai készítettek a menekültekről. A díjazottak között van két magyar fotóriporter is, Szabó Bernadett és Balogh Zoltán, akik bővebb képanyaggal szerepelnek.


A WP számokban

  • 128 ország fotósai méretették meg magukat
  • 82951  érkezezett be a versenyre
  • A zsűri 21 ország 42 fotográfusát díjazta
  • a fotósok 8 kategóriában versenyezhettek
  •  a nyertes fotókból álló kiállítás 45 országba utazik el
  • összesen több mint 100 városban állítják ki a képeket
  • körülbelül 3,5 millió látogató fogja megcsodálni az alkotásokat