A fagylalt és fivérei

Május 8-a a fagylalt világnapja, mi pedig hogy megünnepeljük ezt a fantasztikus édességet, kicsit utánanéztünk a történelmének… és a fivérei történelmének. Rengeteg jeges hűsítő finomság van még ugyanis a világon, melyek tökéletesek egy kellemes tavaszi vagy egy forró nyári napon, és akad köztük olyan is, melyeket folyamatosan összekeverünk a nagyszerű fagylalttal. Most mindent tisztázunk.

Parfé


A parfé széleskörű elterjedése körülbelül a 20. század elején kezdődött el. Kezdetekben a tejszínnel együtt a tojássárga kihagyhatatlan eleme volt az édességnek, éppen ez különböztette meg a fagylalttól, na és persze az, hogy elkészítéséhez nem volt szükség folyamatosan keverésre, mely máris szimpatikusabbá varázsolja a desszertet. A gőz felett felvert vagy megfőzött, ízesített krémnél a fagyasztással érik el a kívánt állagot. A parfé nem csupán édesség, léteznek fűszeres fajtái is, melyeket előételként tálalnak.

Fagylalt


A fagylalt már az ókori Kínában, Egyiptomban és Rómában elterjedt édesség volt a tehetős réteg körében. A nagyközönség az ipari forradalom után ismerhette meg jobban a tejből, cukorból és különböző gyümölcsökből készített finomságot, később már minden receptkönyv kihagyhatatlan része volt. Magyarországra osztrák közvetítéssel jutott el a recept. 1923-ban piacra dobták az első pálcikán vásárolható jégkrémet is, új műfajt teremtve, habár a jó öreg gombócos fagylalt sose ment ki a divatból.

Sörbet


A sörbet egész egyszerűen a fagylalt őse, melyet ma leginkább a jégkásához tudunk hasonlítani. Az igazi sörbet kizárólag gyümölcspüréből és cukorból áll, bár sokszor tesznek hozzá alkoholt is, manapság pedig fontos részét képezi a jégdara is, mely által máris egy hideg édességet kapunk, melynek normális esetben a negyede tiszta, friss gyümölcs. Perzsa eredetű, Magyarországon viszonylag korán elterjedt a török hódoltság miatt, már maga Arany János is tett róla említést Szondi két apródja című művében.

Granita


A sörbet rokonát a párizsi Tortelli mester fejlesztette ki a 19. században. Bár népszerűek a gyümölcsből készített változatai, leginkább likőrökhöz és kávéhoz köthetjük a jeges édességet, amit sokszor valamilyen alkohol mellé tálalnak. Botmixerrel és turmixgéppel otthon is könnyen elkészíthető és mivel receptjének alapja a forralt víz és a cukor, bármivel ízesíthetjük, így játszi könnyedséggel találhatunk ki saját gyümölcsös, alkoholos vagy akár zöldséges recepteket a forró napokra.